MANIFESTĂRI ÎNTRU POMENIREA FERICITULUI ÎNTRU ADORMIRE
MITROPOLIT DE FLORINA, AUGUSTIN KANDIOTIS
*
Cu mare succes a avut loc manifestarea închinată fericitului întru adormire Mitropolit de Florina – Augustin Kandiotis, organizată duminică dimineaţă, 27 mai 2012, de Sfânta Mitropolie de Tamasos şi Orini împreună cu Uniunea Creştină a Oamenilor de Ştiinţă Ciprioţi (HEKE).
Tema manifestaţiei omagiale a fost „Mitropolitul de Florina Augustin (Kandiotis): un ierarh ortodox luptător” şi a fost găzduită în sala de manifestări a Consiliilor Comunitare din Deftera-Lefkosia, care s-a dovedit neîncăpătoare.
Programul manifestării a început cu salutul Preşedintelui HEKE, Frixo Kleanthus, după care a urmat cuvântul ÎPS Teoclit, Mitropolit de Florina, Prespre şi Eordeea, care şi-a exprimat marea emoţie pentru pomenirea bisericească şi filologică a fericitului stareţ, dar şi pentru dragostea organizatorilor, care – aşa cum a spus – „s-a transformat în fapte spontane de recunoştinţă pentru acest om al lui Dumnezeu, care L-a iubit pe Hristos şi Elada mai mult decât pe toţi şi pe toate şi a semănat abundent cuvântul lui Dumnezeu în inimile a mii de credincioşi, iar multe din aceste inimi se află aici, în Cipru”.
Mă emoţionez, în sfârşit, pentru că mă gândesc că astăzi, la această manifestare nu ar fi trebuit să fiu eu, ci dacă ar fi posibil să dăm timpul înapoi, s-ar fi cuvenit să fie Părintele Augustin, care iubea foarte mult Ciprul, suferea mult pentru chinurile lui, s-a luptat pentru drepturile lui şi cu toate că dorea de foarte mult timp să viziteze marea insulă martirică, cu toate acestea, dorinţa nu i s-a îndeplinit, a subliniat.
Însă am sentimentul profund că manifestările care au loc astăzi în cinstea sa constituie o altă formă de prezenţă a fericitului Părinte Augustin în Cipru, o împlinire duhovnicească a dorinţei lui de a vizita Ciprul. De aceea, sunt sigur că sufletul lui astăzi se veseleşte, a subliniat.
Înaltpreasfinţitul şi-a exprimat mulţumirile sale din adâncul inimii pentru cinstea arătată Părintelui Stareţ Augustin, spunând că în „vremuri de nemulţumire şi nerecunoştinţă această faptă, fraţi ciprioţi, ne umple de optimism şi nădejde că nu s-au pierdut toate pentru mult chinuitul nostru Neam, deoarece mai există o rămăşiţă ce se împotriveşte degradării morale, mai există oameni care ştiu să spună un „Mulţumesc!” şi să-i cinstească pe binefăcătorii lor”.
În sfârşit, Mitropolitul Teoclit al Florinei a mulţumit în mod deosebit Mitropolitului Isaia de Tamasos, „acest membru ales al Ierarhiei Bisericii Ciprului”, cum a spus în mod semnificativ – „pentru ospitalitatea avraamică, pentru dragostea şi ostenelile sale în vederea realizării manifestărilor. Îi mulţumesc, de asemenea, pentru încă un motiv: în zilele grele prin care trece patria noastră, Mitropolia de Tamasos vine în ajutorul multor mitropolii din spaţiul elen, dintre care una este şi Mitropolia de Florina. Aşadar, Înaltpreasfinţia voastră, cuvântul „Mulţumesc!” îl meritaţi îndoit: pentru realizarea manifestărilor, dar şi pentru ajutorul umanitar. Mulţumirile mele personale, dar şi ale tuturor fraţilor mei săraci din Mitropolia mea”.
În continuare, a fost invitat la tribună Mitropolitul de Tamasos şi Oreini, care în salutul său a semnalat cu emfază:
Mitropolitul Augustin Kandiotis a fost o figură bisericească excepţională. Vreme de multe decenii s-a luptat la nivel naţional, religios şi social. Luptele sale sunt memoriale. A luptat împotriva răului, pe care l-a urmărit şi izgonit obsesiv. A luptat împotriva nedreptăţii sociale, a decadenţei, a păcatului provocator, de oriunde ar fi provenit. Nu s-a temut să stea împotriva persoanelor politice, înaintea conducătorilor bisericeşti superiori, care deviau. A fost un stâlp neclintit al Ortodoxiei şi al Eladei. A fost un adevărat ortodox şi un înflăcărat elen.
Contribuţia pururea pomenitului Augustin Kandiotis în Biserică şi patrie este foarte importantă. Întreaga lui viaţă a fost o luptă dezinteresată şi continuă pentru Ortodoxie, Elada, principiile şi valorile strămoşeşti. O luptă pentru Credinţa lui Hristos cea sfântă şi libertatea patriei.
Hristos şi Elada au fost cele două faruri luminoase care au luminat şi au condus opera sa, care a fost o operă a credinţei, o operă a sufletului, o operă a inimii, o operă a vieţii – a subliniat.
Demersul său îndelungat şi contribuţia sa îl aşează între cei dintâi lucrători ai renaşterii moral-religioase a turmei sale, dar şi a întregului popor elen, care cu teamă şi uimire a citit cărţile lui şi a ascultat omiliile sale religioase.
Ca săvârşitor al Sfintelor Taine, ca Arhipăstor, ca duhovnic mărturisitor şi ca îndrumător duhovnicesc al ortodocşilor, s-a deosebit întotdeauna prin ataşamentul său faţă de datorie şi prin râvna sa înflăcărată de a sluji Biserica, a spus.
În sfârşit, Preasfinţitul a subliniat că: „Principiile şi valorile elene-creştine, pentru care s-a luptat cu patos Augustin Kandiotis, sunt astăzi mult mai necesare decât oricând altădată. Continuarea operei sale constituie pentru noi toţi cea mai mare întărire. Biserica, educaţia, familia, societatea trebuie să prindă întotdeauna curaj, putere şi luminare din învăţăturile pururea-pomenitului ierarh. Creştinii de astăzi, dar şi generaţiile următoare trebuie să cunoască opera, viaţa şi luptele lui şi să scoată învăţături din izvorul său inepuizabil, care este izvorul nesecat al lui Hristos, „izvor de apă ce curge spre viaţa veşnică”.
Imediat după salutări, a urmat corul bizantin al bisericii Sfântului Nectarie – Lefcosia, sub conducerea d-lui protopsalt Takis Pantelis, care a psalmodiat imne bisericeşti actuale, după care a urmat partea principală a manifestării cu interesantele referate.
Primul referent a fost Arhimandritul Lavrentios Gratzias, predicator al Sfintei Mitropolii de Florina, care a dezvoltat tema: „Augustin Kandiotis: viaţa şi opera sa”.
Al doilea referent a fost Mitropolitul de Gortina şi Megalopol, kyr Ieremia, profesor emerit din cadrul Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii Atena, care a vorbit pe tema: „Augustin Kandiotis: înflăcăratul predicator al cuvântului dumnezeiesc”.
A urmat Stelios Papathemilis, fost ministru, cu tema: „Augustin Kandiotis: contribuţia sa naţională” iar, la sfârşit, părintele Arhimandrit Iustin Bardakas, Protosinghel al Sfintei Mitropolii de Florina, a încheiat manifestarea omagială, dezvoltând tema: „Augustin Kandiotis: episcopul grănicer”.
Manifestaţia a fost încheiată de formaţia muzicală a Institutului Cultural al Sfintei Mitropolii de Morphos cu cântece – savori muzicale de tradiţie constantinopolitană.
De consemnat că manifestarea omagială a fost precedată de o coliturghisire arhierească în biserica Sfântului Gheorghe din Pano -Deftera şi de parastasul pentru pururea-pomenitul ierarh. Cuvântul de pomenire a fost rostit de Părintele Epifanie Hatzigiagou, Întâistătătorul duhovnicesc al Catedralei Sfântul Pantelimon din Florina.
Traducere: https://acvila30.ro/; sursa: ROMFEA.GR
Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [https://acvila30.ro], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştireahttps://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.
UN RAI FRUMOS, GHERONDA AUGUSTIN!
POMENEŞTE-NE ŞI PE NOI LA TRONUL SFINTEI TREIMI!