Cuviosul Paisie Aghioritul: Mic copil fiind, cât de mult m-a ajutat că am mers la Biserică!

Mic copil fiind, cât de mult m-a ajutat că am mers la Biserică!

 

– Mic copil fiind, cât de mult m-a ajutat că am mers la Biserică! În școala primară, aveam un învățător bun și ne ajuta și el. Ne învăța cântece patriotice și cântări bisericești. La Biserică, duminicile cântam DoxologiaPentru rugăciunile…,  Sfinte Dumnezeule…,Heruvicul.

– Și fetițele cântau?

– Da, toți copiii împreună. În vechime, Biserica era lângă școală și noi ne jucam în jurul Bisericii, în curtea ei. De sărbători, profesorii ne duceau la Biserică, chiar dacă pierdeam câte-o lecție. Prefera profesorul să piardă o oră, numai ca să participe copiii la Sfânta Liturghie. Astfel, și copiii învățau, se sfințeau, deveneau mielușei. Aveam și un profesor evreu, dar nu ne învăța religie, venea o profesoară și cu ea făceam religie. Dar deși era evreu, ne ducea până la Biserică. Iar în Biserică toți copiii stăteau în picioare, liniștiți. Și văd că astăzi îi îndepărtează pe copii de Biserică. Și cât s-au sălbăticit! În timp ce în Biserică, un copil se liniștește, devine copil bun, pentru că primește binecuvântarea lui Dumnezeu, se sfințește.  Iar ei nu îi lasă să se ducă la Biserică, pentru ca nu cumva să fie influențați de cele duhovnicești! Printre alte prostii, nu numai că îi îndepărtează de biserică, dar, pe deasupra, îi mai și învață să nu vină. 

 Dar ei nu înțeleg că dacă acești copii vor fi influențați, să zicem, de Biserică, de religie,  la urma urmei nu vor mai face nebunii, vor fi mai cuminți, vor fi mai atenți la lecții, nu vor mai fi atât de zăpăciți ca acum. Până vor crește mari, vor avea o atitudine corectă și în privința chestiunilor naționale, nu vor intra în găști, cu droguri, ca să se strice.  Toate acestea nu sunt destule temeiuri, pentru ca venirea la biserică să îi facă oameni destoinici? Nu vor să recunoască nici măcar acest lucru? Nici măcar acest lucru nu îl respectă?

Dar acum scopul lor este să-i îndepărteze pe copii de biserică. Îi otrăvesc, îi intoxică cu tot felul de teorii, le zdruncină credința. Îi împiedică de la ceea ce este bun, ca să-i strice și să-i facă fără de folos. Îi distrug de mici. Și copiii, firește, din mielușei devin căprițe. Încep după aceea să îi lovească rău și pe părinți, și pe profesorii lor, și pe înșiși cei care îi conduc. Vor întoarce toate cu susul în jos, proteste, vandalisme, absențe de la lecții. Și în final, când vor ajunge să-i spintece pe cei care îi conduc, atunci poate vor prinde și acești guvernatori la minte.  

traducere şi adaptare: Laura Enache
sursa: http://orthodoxigynaika.blogspot.ro/2012/01/blog-post_13.html via doxologia.ro