Dialog direct, iar nu prin intermediari

Dialog direct, iar nu prin intermediari

 *
 

În legătură cu scrisoarea deschisă, publicată în mass-media, adresată de către domnul europarlamentar László Tőkés Preafericitului Părinte Patriarh Daniel referitoare la darea în folosinţă a fostului sediu al Băncii Naţionale a României din Sfântu Gheorghe episcopiei ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, precizăm:

 

 

Episcopia Covasnei şi Harghitei este o eparhie mică din punct de vedere al numărului de credincioşi ortodocşi români, deoarece de-a lungul timpului aceştia, din cauza vitregiilor vremurilor, au fost nevoiţi să plece din zonă. De aceea, Patriarhia Română consideră firesc sprijinul acordat de statul român episcopiei Covasnei şi Harghitei care cu multă jertfelnicie îşi îndeplineşte lucrarea pastoral-misionară, social-filantropică şi cultural-educaţională în mijlocul comunităţilor ortodoxe româneşti minoritare în această parte a ţării. De pildă, după primirea în folosinţă a fostului sediu al Băncii Naţionale a României din Sfântu Gheorghe, acesta va fi folosit pentru manifestările religios-culturale organizate de către episcopia Covasnei şi Harghitei care în prezent sunt organizate în subsolul bisericii Sfântul Nicolaedin municipiul reşedinţă al judeţului Covasna.

În acelaşi timp, nu se poate vorbi de favorizarea episcopiei Covasnei şi Harghitei atâta vreme cât această eparhie nu a primit încă în proprietate imobilele deţinute înainte de anul 1948, inclusiv peste 1.000 hectare de pădure şi teren arabil.

Conform principiului autonomiei eparhiale din Biserica Ortodoxă Română, Patriarhul României nu se poate amesteca în problemele administrative ale eparhiilor din cuprinsul Patriarhiei Române. Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop onorific Ioan, episcopul Covasnei şi Harghitei este un ierarh paşnic, deschis dialogului şi cooperării ecumenice, care cultivă de 18 ani relaţii interetnice şi ecumenice foarte bune cu celelalte confesiuni creştine din zonă. În acelaşi timp, Biserica Ortodoxă Română nu a contestat niciodată retrocedarea de proprietăţi către celelalte culte din România, ci, dimpotrivă, o susţine în cadrul Consiliului Consultativ al Cultelor din România.

Recomandăm domnului László Tőkés să se adreseze direct episcopului ortodox român al Covasnei şi Harghitei pentru a discuta personal tema care îl preocupă, fără implicarea Patriarhiei Române. Astfel, domnul europarlamentar László Tőkés va avea posibilitatea să cunoască nemijlocit care sunt dificultăţile pe care le întâmpină zi de zi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioan şi preoţii din eparhia sa în activitatea desfăşurată pentru comunităţile ortodoxe româneşti din Covasna şi Harghita şi cât de riscantă este imixtiunea factorului politic în tulburarea păcii etnice şi confesionale din regiune.

În concluzie, este necesar să înţelegem mai bine nevoile reale ale fiecărei comunităţi religioase din Transilvania, ţinând cont şi de faptul că întreaga regiune are o istorie specifică diferită de a celorlalte provincii ale României.

(Biroul de presă al Patriarhiei Române)