DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (III)

 

Marţi, 7 aprilie 1992  

            Duminica trecută (5 aprilie), am avut bucuria să tîrnosesc o bisericuţă din filia parohiei Amaru, care a fost ridicată de preotul Ioan Ionescu încă prin 1978 şi pe atunci nu era îngăduit zidiri de biserici. Preotul ctitor a răposat. După revoluţia din dec. 1989 lucrurile s-au schimbat. Am fost mai întîi şi am văzut bisericuţa şi apoi am delegat pe Preotul  I. Dumitran, misionar, să facă slujbă pentru ridicarea unui sfînt locaş şi să înfigă Crucea la Prestol.

            După aceasta s-a făcut tîrnosire după rînduială, pe cît s-a putut. Spun aceasta, fiindcă în ultima vreme preoţii, şi chiar de la Centrul Eparhial, mai puţin cunosc rînduială, că atunci cînd este a se tîrnosi (sfinţi) o biserică, în ajun se face Vecernia mare cu Litie, punîndu-se slujba hramului şi a sfinţirii (înnoirii bisericii) – slujba se găseşte în cartea de sfinţire. Dimineaţa se face Utrenia tot a hramului şi a sfinţirii bisericii. Practic nu s-a făcut aşa, ci la Vecernie a pus cea din Duminica a IV-a. Utrenia nici n-a făcut-o, aşa cum am aranjat. În chilie, în cadrul pravilei, eu le-am făcut      

Luni, 13 aprilie 1992  

            Săptămâna trecută, am făcut în eparhie vizite administrative la cîteva şantiere cu biserici în construcţie: Smeeni, Pogoanele II, Padina-Satul Nou şi Spătaru. Am rămas descumpănit cu totul cînd am aflat că la casa preotului de la Smeeni, Isbăşoiu, s-a deschis un fel de prăvălie cu băuturi şi ţigări, bineînţeles şi alte articole. Am discutat şi cu P.S. Episcop Epifanie şi am rămas amîndoi consternaţi de aşa ceva. S-a dispus trimiterea părintelui misionar să constate la faţa locului ce-i acolo. Şi, verbal, ne-a comunicat că n-a găsit pe preot acasă, fiind plecat cu preoteasa după marfă şi vindea fiica preotului. A văzut în prăvălie pe lîngă alte obiecte, băuturi şi ţigări străine; misionarul I. Dumitran era însoţit şi de arhid. Gabriel Sibiescu, care s-a mirat şi el de cele constatate. Aşa ca o concluzie: Ce putem zice de aceşti preoţi care şi-au pierdut cu totul măsura? Conf. canoanelor, aceşti preoţi trebuie să fie depuşi din treaptă, caterisiţi.

SURSA: JURNAL III

%d blogeri au apreciat: