DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (VIII)

Marţi, 7 martie 1995

            Cu ajutorul lui Dumnezeu suntem în a doua zi a Postului Mare. Săptămâna trecută a fost o săptămână deosebită, fiindcă am avut Sinod Mitropolitan la M-rea Neamţ, la care am participat 6 ierarhi din cele 3 eparhii. Pentru mine a fost lucrul cel mai îmbucurător că mi s-a dat sarcina ca să merg la Mănăstirea Moldoviţa pentru a face pace în sobor, fiindcă o parte din maici a căutat să o scoată pe stareţă din stăreţie pe motiv că a scos pe rasofora Tatiana din ascultarea de ghid, că nu colaborează cu obştea şi că a fost pricina plecării preotului Grigore – duhovnicul lor. Din mila lui Dumnezeu  am putut face pace, adică am lămurit soborul ca maica stareţă să rămână, rasofora Tatiana să fie reîncadrată, preotul să fie lăsat la mănăstire ca duhovnic. Tot în săptămâna trecută a trebuit să sfinţesc biserica de la Mănăstirea Orata şi acolo am dat de două demonizate. După Sf. Liturghie am citit moliftele Sf. Vasile, bolnavele s-au zbătut, diavolii din ele strigau de ce-i trimit înainte de vreme, să am milă de ei că vor căuta la vreme, când mă voi duce la cele veşnice, mă vor ajuta şi să trec mai uşor vămile…

Miercuri, 22 martie 1995 

            Am sărit peste o săptămână şi n-am mai notat nimic. Regret că nu-s la zi cu treburile. Până la 50-55 de ani nu simţeam oboseala şi făceam tot ce-mi puneam în gând. De la această vârstă doresc să fac ca şi atunci, dar puterile fizice, intelectuale nu mă mai ajută. Rămân de multe ori cu treburile întârziate sau nu le mai pot face de tot. În 16 martie, pentru prima dată în viaţa mea am ţinut o Conferinţă la Universitatea din Suceava. Subiectul a fost ,,Păzirea legilor dumnezeieşti”. Sala era plină, dar n-am reuşit cum aş fi dorit. Nu sunt meşter la aşa ceva. N-am ce mă face, că sunt ce sunt şi trebuie să predic. Mă pregătesc zilnic, dar nu realizez prea mult. Trebuie să fiu recunoscător lui Dumnezeu pentru câte daruri mi-a făcut, apoi m-a chemat la treapta cea mai mare – arhieria – şi nu sunt vrednic să mă achit de datoriile duhovniceşti. Iarăşi, regret că la M-rea Vatra Moldoviţei nu s-au lămurit. Maica stareţă nu a dat curs hotărârii soborului mănăstirii, ca să înainteze actele pt. reîncadrarea Rasoforei Tatiana în postul de ghid.

Luni, 27 martie 1995

            Azi e o zi cu soare, puţin rece, dar se vede că-i primăvară. Am avut bucuria  ca în ziua de Buna Vestire să săvârşesc aghiazma mică şi să sfinţesc Crucile ce vor fi aşezate pe biserica Sf. Ilie din Rădăuţi, ce s-a început anul trecut – din lemn. Ieri, 26, duminică, am săvârşit Sf. Liturghie în parohia Fundul Moldovei şi după masă am participat la Festivalul ,,Buna Vestire”, a V-a ediţie, ce s-a ţinut la Cămin. A fost foarte interesant, c-au participat formaţii multe […] din Cernăuţi, Tg. Mureş, Râşca, Bogdăneşti, Vicov, Golăneşti, Botoşani, Suceava etc. Până acum nu cunosc criteriile pentru care s-au dat premiile. După mine ar trebui să se dea şi după vârsta III-a, că au cântat 3-4 formaţii de acest gen. Pentru viitor aş fi de părere să se participe din toate provinciile coruri bisericeşti şi să vină fiecare cu specificul de acasă. Să nu se mai repete aceeaşi cântare de prea multe ori. Totul să se facă din timp, programări, cu invitaţiile, dar să se precizeze un fel de tematică – alegere de cântări adecvate cu perioada Postului Mare.

CITIŢI ŞI:

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004)

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (II)

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (III)

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (IV)

EPISCOPUL GHERASIM PUTNEANUL: DOAMNE,… MI-AI DAT SĂ VĂD ŞI SFÂRŞITUL ANULUI ACESTA!

EPISCOPUL GHERASIM PUTNEANUL: „…Mă mir că nu a putut să înţeleagă dragostea… Cel ce va citi aceste însemnări se va mira…”

UN EPISCOP ASCET: PREASFINŢITUL GHERASIM PUTNEANUL- „Este nevoie de blagoslovenie în tot ce faci. Tocmai asta lipseşte”.

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (V)

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (VI)

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (VII)


2 comentarii la „DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (VIII)

  1. Pingback: DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (XI) « PELERIN ORTODOX

  2. Pingback: DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (XIII) « PELERIN ORTODOX

Comentariile sunt închise.