EFREM VATOPEDINUL SLUJEȘTE ÎN ATHOS CU SCHISMATICII LUI DUMENKO DIN UCRAINA

CITEȘTE ȘI  https://acvila30.ro/acaparatorul-bisericii-din-boyarka-este-un-prieten-al-primatilor-greci-ce-inseamna-asta/?fbclid=IwAR05102n9LH-E48a-QCdgWxXoKyS8ucCxPWswVDOpICcV8AmXyt5lxfpGOU 

Egumenul Efrem (al doilea, din stânga) și Vasily Lilo (ultimul din dreapta). Fotografie: fosfanariou.gr

Pe 15 octombrie 2023, starețul Sfintei Mănăstiri Vatopedi din Muntele Athos, Starețul Efrem a slujit cu clericul schismaticei OCU, Vasily Lilo.

Pe site-ul fosfanariou.gr au fost publicate fotografii de la liturghia în cinstea Maicii Domnului Odighitria, ținută în Mănăstirea Xenofon din Muntele Athos. 
În fotografie se poate observa că împreună cu starețul mănăstirii Vatopedi Efrem, cu starețul Alexie al Mănăstirii Xenofont, cu starețul Gavriil al Mănăstirii Pantocrator și cu alți călugări și preoți, „preotul” schismaticei OCU Vasily Lilo participă la slujbă

Lilo este cunoscut pentru participarea sa directă la acapararea violentă a locașului sfânt din Bojarka (ce aparținea Bisericii Ortodoxe Ucrainene Canonice, conduse de Sfântul Mitropolit Onufrie), în timpul căreia atacatorii au folosit gaze lacrimogene, laicii și preotul au fost bătuți, iar preoteasa a fost grav rănită
Cu toate acestea, până pe 15 octombrie 2023, starețul Mănăstirii Vatoped nu a fost văzut în slujbele divine cu reprezentanți ai schismaticilor lui Epifanie Dumenko.

În februarie 2019, starețul Efrem a sosit la Kiev pentru a participa la întronizarea lui Dumenko. Cu toate acestea, a fost transportat de urgență la spital din cauza unui atac de cord.

Înainte de aceasta, starețul Efrem afirmase că „tot Muntele Athos acceptă și recunoaște doar Biserica  Ucraineană Canonică condusă de Mitropolitul Onufrie”.

Părintele Efrem spunea următoarele despre schisma ucraineană: „Cei care au intrat în schismă trebuie să înțeleagă că sunt deja în afara sânului Bisericii. Noi aici, pe Muntele Athos, suntem foarte întristați de schisma ucraineană săvârșită de Filaret. Prin urmare, îi rugăm pe toți frații noștri care au părăsit Biserica Ucraineană Canonică, facem apel și le cerem să se întoarcă în brațele Bisericii Ortodoxe Canonice”.

traducere: https://acvila30.ro