Episcopul Victor: Nu există intenții care să justifice răul războiului

Episcopul Victor (Koțaba). Imagine: news.church.ua

Episcopul Victor de Baryșivka a subliniat că astăzi războiul i-a unit pe toți cetățenii ucraineni fără excepție.

Vicarul Mitropoliei Kievului, episcopul Victor (Koțaba) a notat că războiul este un rău în primul rând din cauza faptului că victimele acestuia devin copiii. Vlădica a scris despre acest lucru pe canalul său de Telegram.

„Odinioară, marele scriitor rus Feodor Dostoievski și-a pus întrebarea dacă binele lumii întregi valorează măcar o lacrimă de copil. Și astăzi, având în vedere ceea ce se întâmplă, putem spune – nu, nu merită”, a scris episcopul Victor.

Vlădica a spus că în conformitate cu datele oficiale din 1 martie 2022, 16 copii au murit în urma acțiunilor militare ale Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei.

„16 copii care nu vor deveni niciodată Gogol, Șevcenko, Ukrainka și Franko. Copii care nu vor repeta niciodată realizările sportive de scară mondială ale lui Bayul și Bubka, Șevcenko și Usyk. Copii care nici măcar nu au avut șansa să trăiască o viață tânără conștientă și înfloritoare. Mai mult, câte inimi de copii au încetat să bată în Donbas în ultimii 8 ani de război teribil și nemilos…”, a spus ierarhul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Vlădica a subliniat că încă de la începutul ostilităților din Estul Ucrainei, Biserica Ortodoxă Ucraineană nu a tăcut niciodată.

„Am specificat clar poziţia noastră – suntem pentru pace şi împotriva războiului! Pentru această poziție a trebuit să îndurăm mult, să suferim mult, dar nu am abandonat-o nici măcar pentru o clipă. Acum poziția Bisericii Ortodoxe Ucrainene este aceeași– suntem ferm împotriva războiului, împotriva uciderilor zilnice ale militarilor și cu atât mai mult ale civililor. Și această poziție a Bisericii noastre este dictată de valoarea vieții umane care poate fi luată numai de Dumnezeu, Cel care a dat-o omului”, a spus episcopul Victor.

Episcopul de Barișivka a atras totodată atenția asupra faptului că războiul i-a unit pe toți cetățenii ucraineni fără excepție.

„Așa s-a întâmplat în plan istoric că toți suntem diferiți, dar când suntem atacați, devenim una și luptăm până la urmă. Și ultimele zile au dovedit acest lucru încă o dată nu numai lumii întregi, ci chiar și nouă înșine. Nu știm ce se va întâmpla mâine, dar știm ce facem astăzi. „Dar eu vă spun, iubiți-vă pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei care vă blestemă, faceți bine celor care vă urăsc și rugați-vă pentru cei care vă urăsc și vă persecută”, episcopul și-a încheiat mesajul cu aceste rânduri evanghelice.

UJO a informat mai devreme că Mitropolitul Antonie de Boryspil și Brovarî a făcut apel la clericii Bisericii Ortodoxe Ucrainene să nu cedeze emoțiilor și provocărilor, ci să-și îndrepte forțele spre serviciul pastoral.

Sursa:https://spzh.news/ro/news/86809-jepiskop-viktor-vojnaeto-vsegda-zlo