Filaret Denisenko: „Am fost, sunt şi voi fi Patriarhul Kievului”
Duminică, 14 octombrie 2018
Pentru Romfea.gr | Korina Santorinaiou
Joi, 11 octombrie, Mitropolitul Emanuel al Franței a anunțat înaintea ușii Patriarhiei Ecumenice deciziile Sfântului Sinod referitoare la Ucraina și la conducătorii schismatici.
La câteva ore după aceasta, conducătorul așa-numitei „Patriarhii a Kievului”, Filaret Denisenko, în declarațiile sale s-a arătat ca și cum nu ar înțelege deciziile Fanarului.
„Am fost, sunt și voi fi Patriarhul Kievului” – a tunat în mass-media ucraineană, în conferința de presă deschisă în afara locuinței sale.
El a declarat că va avea loc un consiliu pan-ucrainean al Episcopilor, în care din cele trei „biserici” ale țării va fi ales Întâistătătorul noii Biserici Autocefale.
Nu se știe cum va acționa Filaret în cazul în care nu va fi ales, dar și cum se va simți când își va scoate camilafca patriarhală și își va pune camilafcă de Mitropolit.
Totodată, cum va reacționa Patriarhia Ecumenică din momentul în care Filaret este o protecție pentru decizia acordării Autocefaliei…
Va recunoaște Filaret pe oricare alt conducător? În cazul în care nu va fi ales vor rămâne alături de el Ierarhii și clericii sau vor adera la o nouă biserică?
Totuși, Filaret trâmbițează peste tot că cere recunoașterea Patriarhiei Ecumenice ca să poată să aibă comuniune euharistică cu celelalte Biserici, deoarece, așa cum subliniază, harul lui Dumnezeu îl au, iar toate Tainele lor sunt valide.
Merită să semnalăm că, dacă vizitează cineva pagina oficială a „Patriarhiei Kievului” va rămâne surprins că la secțiunea „Biserici Locale” există „Biserica Macedoneană” și „Biserica Muntenegrului” (CLICK AICI)
De asemenea, în ultimele zile, circulă pe internet un video care îl arată pe Filaret luând binecuvântare de la un faimos laic, autointitulat „vindecător spiritual” (click aici pentru video), care provoacă întrebări rezonabile.
Pe de altă parte, Președintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a confirmat astăzi, duminică, 14 octombrie, că noua Biserică Autocefală din Ucraina nu va avea influențe din partea statului, subliniind că „Statul nu va interveni în chestiunile Bisericii”.
În alt punct, a spus că niciodată până astăzi Statul nu intervine în Biserică, însă în aprilie 2018, din proprie inițiativă față de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a cerut o Biserică autocefală.
Uimire provoacă și tăcerea Mitropolitului Onufrie, care până acum nu a comentat deciziile Patriarhiei Ecumenice.
În sfârșit, toți ochii sunt ațintiți asupra Sinodului de azi al Bisericii Rusiei, care se întrunește la Minsk, Belarus.
traducere: www.acvila30.ro sursa: romfea.gr