Greco-catolicii nu sunt doriţi în Văşad – Bihor

Greco-catolicii nu sunt doriţi în Văşad – Bihor

 

Prima slujba religioasa greco-catolica in biserica satului Vasad a fost oficiata duminica 6 mai 2012.
Episcopia Greco-Catolica de Oradea considera evenimentul o „victorie si o nedreptate reparata prin justitie”, in timp ce, localnicilor nu le ramane decat sa planga si sa sufere. Clerul greco-catolic a fost dezaprobat de satenii care isi exprimau durerea in fata camerelor de filmat ale reprezentantilor Episcopiei Greco-Catolice. Cameramanii greco-catolici, asezati in spatele zidului de jandarmi, le zambeau sfidator ortodocsilor nemultumiti.
Interesul Episcopiei Greco-Catolice a fost sa filmeze cat mai multe injurii ale nemultumitilor pentru ca apoi sa poata spune lumii: „suntem victime si am fost agresati”. Pe siteurile greco-catolice au fost postate filmulete cu multimea nemultumita. Alaturi de filmulete erau si anumite informatii prin care se spunea ca, ortodocsii din sat au fost incitati de preotii ortodocsi si au recurs la acte de violenta. E drept ca greco-catolicii s-au temut de furia localnicilor, dar informatiile sunt eronate. Comandantii jandarmilor aflati la fata locului spun ca nu s-au produs incidente violente. Tot pe siteurile greco-catolice suntem informati ca satenii nu merg la biserica de teama ortodocsilor. Aceasta e o alta minciuna deoarece in sat nu sunt decat putine familii declarate greco-catolice, dintre care practicanti sunt doar trei familii avand o varsta foarte inaintata.
Satenii spun ca in 1948 biserica era intr-o stare degradata si, in timp, au facut multe reparatii: „Daca nu eram sa o renovam si sa o intretinem, azi nu era de ea decat ruinele”. Episcopia Greco-Catolica refuza sa dea despagubiri pentru investitiile facute de sateni, iar cand vine vorba de despagubiri raspunde ca oricand ar putea deschide un alt proces prin care sa ceara Bisericii Ortodoxe chirie pentru folosinta bisericii din sat din 1948 pana in prezent.
Episcopia Greco-Catolica de Oradea spera ca, in viitor, vor fi cat mai multi credinciosi care vor trece la greco-catolici deoarece nu au o alta alternativa: „unde sa mearga, nu au biserica, ii asteptam sa vina la noi, usile bisericii noastre sunt deschise pentru toata lumea”. Merita amintita si afirmatia protopopului greco-catolic de Beius Ioan Mada, care in urma cu cativa ani, cand a fost retrocedata biserica satului Valanii de Beius (tot cu sprijinul jandarmilor) spunea cu nonsalanta: „Atrecut vremea ortodoxiei, acum va incepe sa infloreasca catolicismul”.
Scopul e clar: PROZELITISMUL.
Nu ne mira reactia satenilor. Le intelegem durerea.


In cele ce urmeaza va vom prezenta o inregistrare de la fata locului, postata de reprezentantii Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, care, au fost la fata locului special pentru a cauta imagini prin care sa se victimizeze. Conform informatiilor primite de la autoritatile de ordine, se poate vedea si in inregistrare: „…nu au fost acte de violenta”. Daca ar fi existat astfel de cazuri, cu siguranta „victimele” le-ar fi postat cu toata graba posibila. In inregistrare se poate vedea nemultumirea satului fata de „succesul” realizat de Episcopia Greco-Catolica de Oradea:

Pozitia Episcopiei Ortodoxe de Oradea referitor la retrocedarea bisericii din Vasad:http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2012/05/episcopia-oradiei-luat-atitudine-in.html
Vedeti si reportajul realizat de ASTRADROM despre rolul greco-catolicismului in Romania:http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2012/04/biserica-greco-catolica-are-rolul-clar.html
Sursa: ASTRADROM 

2 comentarii la „Greco-catolicii nu sunt doriţi în Văşad – Bihor”

  1. Buna!e cineva care ar vrea sa ii ajute pe ortodocsi la construirea unei biserici!Va rog daca se poate un nr de telefon,cum se poate lua legatura cu ei?sau cu preotul ortodox de la Vasad?

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: