CITIŢI ŞI https://acvila30.wordpress.com/2012/05/03/relatiile-dintre-muntele-athos-si-atena-sunt-in-pragul-rupturii-sfanta-chinotita-intentioneaza-sa-declare-sfantul-munte-sub-persecutie/
Relaţiile dintre Sfântul Munte Athos şi statul elen se îndreaptă spre o ruptură (?)
Articol de Emilios Polighenis, 18.07
În următoarea luni, 14 mai 2012, se întruneşte pentru încă o dată Sinaxa Dublă a Sfântului Munte pentru a dezbate tema deosebit de importantă a impozitării proprietăţilor imobiliare ale Sfintelor Mănăstiri dinafara Peninsulei athonite.
În timpul celei dintâi întruniri, foarte tensionată, care a avut loc la sfârşitul lui aprilie, Sinaxa Dublă a Sfintei Chinotite, la care participă reprezentanţii, dar şi egumenii celor douăzeci de mănăstiri, a hotărât să se dea Statului Elen un ultimatum până pe 15 mai pentru a vedea dacă va exista un răspuns la revendicările lor de a nu exista îngreunări de impozitare atât de mari.
Informaţii Romfea.gr menţionează că organul administrativ suprem al comunităţii monahale este hotărât totuşi să ducă cazul ,,spre extreme”.
Mulţi sunt aceia care subliniază că impozitarea proprietăţii contrazice un şir de acorduri care sunt prevăzute în mod deosebit pentru Republica Athonită şi, în principal, încalcă articolul 105 din Constituţie, care se referă clar la scutirile de impozite şi de taxe vamale de care se bucură Sfântul Munte.
Un egumen, comentând pentru Romfea.gr respectivul caz, a menţionat că există propuneri chiar şi pentru îngheţarea ,,relaţiilor” cu Ministerul de Externe şi, în genere, cu orice factor oficial al Statului Elen.
De asemenea, informaţiile susţin că au existat şi voci care cer chiar şi îndepărtarea guvernatorului politic al Sfântul Munte în semn de protest!
În sfârşit, unele voci mai moderate din alte mănăstiri semnalează că situaţia nu trebuie să ajungă la extreme, trebuie să domine sobrietatea şi să nu se apeleze imediat pentru ajutor la alte ţări ortodoxe.
TRADUCERE: https://acvila30.ro; SURSA: ROMFEA.GR
Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [https://acvila30.ro], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea https://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.
Nu ar fi mai bine ca Sfântul Munte să nu fie „parte“ autonomă a statului grec, ci republică sub protectorat (şi sprijin inclusiv financiar) internaţional panortodox? Îmi pare că aşa se hotărâse prin pacea de după războaiele balcanice. Cred că ar trebui să milităm pentru asta. Astfel, Sf. Munte ar fi într-adevăr spaţiu panortodox, lipsit de orice filethism şi independent. Fără riscul intruziunii UE şi al transformării de către aceasta a Muntelui în spaţiu turistic în care să intre femeile. Eu aşa aş vedea lucrurile. Ce ziceţi?