Întâistătătorul Bisericii Ruse a condus solemnităţile cu ocazia aniversării a 300 de ani de la fondarea lavrei „Sfântul Alexandru Nevski”
Pe parcursul anului 2013, la Sanct Petersburg, se desfăşoară acţiuni solemne cu ocazia aniversării a 300 de ani de la fondarea lavrei „Sfântul cuviosului cneaz Alexandru Nevski”.
Solemnităţile principale din ziua de 12 septembrie, de sărbătoarea mutării moaştelor binecredinciosului cneaz Alexandru Nevski, au fost conduse de Preafericitul Patriarh Chiril.
Dimineaţa Întâistătătorul a sosit la blocul Mitropoliei din lavra „Sfântul Alexandru Nevski”, unde s-au adunat arhiereii şi slujitorii Bisericii Ortodoxe Ruse, care participă la solemnităţi. După îmbrăcarea în odăjdii de oficiere a serviciilor divine, Preafericitul Patriarh Chiril, în fruntea unui sobor de clerici, a mers la catedrala „Sfânta Treime”. Aici, la moaştele sfântului cneaz Alexandru Nevski, instalate în centrul catedralei cu ocazia hramului bisericii, Preafericitul Patriarh Chiril ca oficiat Dumnezeiasca liturghie.
Împreună cu Sanctitatea Sa au slujit: mitropolitul de Sanct-Petersburg şi Ladoga Vladimir; mitropolitul de Saransk şi Mordovia Varsonufii, şeful Direcției executive a Patriarhiei Moscovei; mitropolitul de Volokolamsk Ilarion, preşedintele Departamentului pentru relaţii externe bisericești al Patriarhiei Moscovei; mitropolitul de Volgograd şi Kamâşin Gherman; mitropolitul de Orenburg şi Saraktaş Valentin; mitropolitul de Simbirsk şi Novospassk Procl; mitropolitul de Tveri şi Kaşin Victor; mitropolitul de Belgorod şi Staryi Oskol Ioan, preşedintele Departamentului Sinodal de misionarism; mitropolitul de Vyşgorod şi Cernobyl Pavel, locţiitor la lavra Pecersca „Adormirea Maicii Domnului” din Kiev; mitropolitul de Poceaev Vladimir, locţiitor la lavra din Poceaev; arhiepiscopul de Klin Longhin; arhiepiscopul Berlinului şi al Germaniei Feofan; arhiepiscopul Bruxelului şi Belgiei Simon; arhiepiscopul de Tulcin şi Braţlav Ioanafan; arhiepiscopul de Murmansk şi Moncegorsk Simon; arhiepiscopul de Grodno şi Volkovysk Artemii; arhiepiscopul de Suroj Elisei; episcopul de Gomel şi Jlobin Stefan; rectorul şcolilor teologice din Sanct-Petersburg episcopul de Petergof Amvrosii; episcopul de Vyborg şi Priozersk Ignatii, preşedintele Departamentului Sinodal pentru tineret; episcopul de Tsarskoie Selo Marchel; episcopul de Solnecinogorsk Serghii, şeful Secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei; locţiitorul la lavra sfântului Alexandru Nevski episcopul de Kronştadt Nazarii; episcopul de Barnaul şi Altai Serghii; episcop de Gorodets şi Vetluga Avgustin; episcop de Borovici şi Pestov Efrem; episcopul de Tihvin şi de Lodeinoe Pole Mstislav; episcopul de Gatcina şi Lujki Mitrofan; protoiereul Pavel Krasnotsvetov, parohul catedralei în cinstea Icoanei Maicii Domnului de la Kazani din or. Sanct-Petersburg; protoiereul Bogdan Soiko, parohul catedralei Maritime „Sfântul Nicolae” din or. Sanct-Petersburg; clerul lavrei „Sfântul Alexandru Nevski” şi al mitropoliei din Sanct-Petersburg.
Au cântat: corul arhieresc de sărbătoare (regent – Anton Maruşceak), corul lavrei „Sfântul Alexandru Nevski” (regent – Alexandr Tursunov) şi corul mixt al academiei teologice din Sanct-Petersburg (regent – Lidia Maslova).
În piaţa lui Alexandru Nevski, pentru participanţii şi oaspeţii sărbătorii, pe monitoare speciale a fost asigurată emisia în direct. Spectatorii postului de televiziune „Sanct-Petersburg” au urmărit manifestările de sărbătoare în emisie directă cu începere de la orele 10.00 şi până la orele 14.00.
La ectenia pentru cei adormiţi au fost ridicate rugăciuni „pentru odihna sufletelor pururea pomeniţilor Preasfinţiţilor arhimandriţi din Sanct-Petersburg şi lavra „Sfântul Alexandru Nevski” cu numirea tuturor arhipăstorilor.
Predica înainte de împărtăşanie a fost ţinută de ieromonahul Antonii (Prostihin), călugărul lavrei „Sfântul Alexandru Nevski”.
După terminarea liturghiei Preafericitul Patriarh Chiril s-a adresat către cei prezenţi cu o scurtă alocuţiune: „Aş vrea să vă felicit cordial pe toţi cu ocazia marii sărbători pentru întreaga Rusie, în special pentru oraşul sfântului Petru – aniversarea a 300 de ani de la fondarea acestui locaş sfânt, de la care a început adevărata viaţă duhovnicească a capitalei nordice. Mă bucur de faptul că în faţa ochilor noştri se înalţă lavra înnoită „Sfântul Alexandru Nevski”. Un lucru enorm a fost desfăşurat pentru a întâmpina destoinic acest jubileu şi cu un sentiment deosebit ne-am rugat în această biserică. Cu un sentiment aparte am pomenit în ectenia pentru cei adormiţi pe arhimandriţii lavrei, Preasfinţiţii stăpâni ai capitalei nordice. De asemenea ne-am rugat şi pentru mitropolitul actual Vladimir, pentru episcopatul Mitropoliei de Petersburg, pentru cler şi tot poporul credincios”.
Preafericitul Stăpân i-a mulţumit mitropolitului de Sanct-Petersburg Vladimir pentru trude şi i-a înmânat o cruce şi o panaghie. În dar lavrei Întâistătătorul a transmis Crucea Dătătoare de Viaţă pentru pristol.
Pentru trudele întru binele Bisericii Ortodoxe Ruse şi cu ocazia aniversării a 300 de ani de la fondarea lavrei „Sfântul Alexandru Nevski”, Preafericitul Patriarh Chiril l-a decorat pe locţiitorul mănăstirii episcopul de Kronştadt Nazarii cu ordinul cuviosului Serghie de Radonej de gradul II şi i-a dăruit o panaghie.
Viceguvernatorul de Sanct-Petersburg I.B. Divinski a fost decorat cu ordinul cuviosului Serafim de Sarov de gradul II.
Preafericitul Patriarh a fost salutat de guvernatorul capitalei nordice G.S. Poltavcenko, care a transmis în dar lavrei „Sfântul Alexandru Nevski” în numele Societăţii ruse pentru Athos şi al Sanct-Petersburgului copia exactă a icoanei Maicii Domnului „Destoinică este”.
Apoi a avut loc procesiunea cu moaştele sfântului binecredinciosului cneaz Alexandru Nevski, ce a mers de la catedrala „Sfânta Treime” până la piaţa lui Alexandru Nevski. A condus procesiunea Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril.
***
La 30 august/12 septembrie 1724 fondatorul capitalei nordice ţarul Petru a mutat cu propriile mâini la mănăstirea de călugări, fondată de el, moaştele sfântului binecredinciosului cneaz Alexandru Nevski, care s-au odihnit până atunci în or. Vladimir. Astfel, oraşul de pe Neva a căpătat ocrotitorul şi apărătorul său ceresc, iar ziua de 12 septembrie a devenit pentru Petersburg o sărbătoare deosebită. Din momentul fondării, complexul arhitectural al mănăstirii „Sfântul Alexandru Nevski” a jucat un rol decisiv în aspectul Petersburgului. Mulţi ani până la schimbările tragice ale revoluţiei, lavra a fost o reduta duhovnicească a noii capitale a Rusiei, izvor al luminării creştine, păstrătoare a relictelor sfinte şi naţionale, local de odihnă a oamenilor celebri ai culturii naţionale. Cu începere din anul 1996 a început renaşterea treptată a mănăstirii. Cu ocazia solemnităţilor jubiliare din anul 2013 sunt realizate lucrări de restaurare de proporţii, în mănăstire se desfăşoară activitatea de luminare duhovnicească şi culturală.
Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii