Judecătorul – jurnalistului UJO: „Și ce vreți să facem, să vă ascultăm?”

3 iulie 2024 20:45

Autor: Uniunea jurnaliștilor ortodocși
Valerii Stupnițki vorbește în instanță prin videoconferință. Imagine: screenshot video UJO.Valerii Stupnițki vorbește în instanță prin videoconferință. Imagine: screenshot video UJO.

La ședința de judecată, judecătorii au renunțat să asculte discursul de apărare al jurnalistului UJO Valerii Stupnițki.

Pe 3 iulie 2024 a avut loc o ședința de judecată la Curtea de Apel în cazul jurnalistului UJO Valerii Stupnițki împotriva deciziei Judecătoriei Solomianski de a prelungi detenția cu încă două luni până pe 12 august 2024. Autoritățile au refuzat să-l transporte pe Stupnițki la Curtea de Apel, în schimb l-a conectat la ședință prin intermediul unei conferințe video de la centrul de arest preventiv.

Completul de judecată – V. Gul., Ya. Melnyk, Yu. Matvienko – a decis să respingă recursul și să-l țină pe jurnalist în arest.

Ședința s-a desfășurat cu câteva momente deosebite.

În special, lui V. Stupnițki nu i s-a oferit posibilitatea de a vorbi în apărarea sa. În timpul discursului său, unul dintre cei trei judecători l-a întrerupt, declarând că „ei nu s-au adunat acolo să asculte articole”. Remarca avocatului că această informație are legătură directă cu dosarul nu l-a convins pe judecător. Acesta a declarat pentru apărare că judecătorii nu s-au întrunit pentru a analiza materialele dosarului. Judecătorul i-a oferit apoi cuvântul procurorului, care i-a asigurat pe cei prezenți că suspiciunea împotriva jurnalistului este „bine fundamentată”.

Judecătorii s-au retras în sala de deliberare pentru cel mult două minute. Întreaga ședință a durat vreo 13-15 minute.

???? Puteți ajuta la apărarea jurnaliștilor ortodocși folosind următoarele rechizite:

Card: 5375 4112 1710 9227, send.monobank.ua

UJO a informat mai devreme că SBU a adăugat noi acuzații în cazul UJO.

Sursa: https://spzh.live/ro/news/81032-i-chto-nam-delat-vas-slushat-sudja-zhurnalistu-spzh?fbclid=IwY2xjawD2GEVleHRuA2FlbQIxMQABHebkk0L7nV_YvuFMOuZO6WLB1UEuFxft7YkHhOE2JnXZxugUJNLnR4pk1Q_aem_xlcqTF0IujXZ1lfuO2bxhg