Acasă > Schismatici > Liderii schismatici ucraineni – Filaret și Macarie – nu cad de acord asupra modului unificării!

Liderii schismatici ucraineni – Filaret și Macarie – nu cad de acord asupra modului unificării!

schismaticii-b

Liderii schismatici ucraineni – Filaret și Macarie –  nu cad de acord asupra modului unificării!

Liderii celor două organisme ortodoxe din Ucraina nu pot găsi o viziune comună asupra modului în care să structureze noua lor biserică unitară, căreia Patriarhia Ecumenică i-ar acorda apoi autocefalia, declară Macarie Maletich, liderul ”Bisericii Ortodoxe Autocefale a Ucrainei”.

După cum a explicat Mitropolitul Macarie, într-un interviu acordat ieri pentru postul de televiziune ZIK și difuzat de Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși, celălalt conducător schismatic, ”Patriarhul” Filaret Denisenko al ”Patriarhiei Kievului”, nu a făcut nici o declarație cu privire la statutul sau numele noii biserici.

”Numele există deja și ar trebui să vă alăturați”, a spus Macarie, citându-l pe Filaret.

”Patriarhul” Filaret mi s-a adresat, spunându-mi: ”Trebuie neapărat să convocăm un Consiliu.” I-am spus: ”Nu există nici un statut pentru care să convocăm un Consiliu.” , – ”Am eu un statut.” . –”Și eu am unul, dar trebuie să facem unul singur”. – ”Nu, va fi statutul meu”, a spus Macarie, redând conversația lor.

După cum a explicat, statutul noii biserici rămâne, de asemenea, incert. ”Întrebarea este: Care este statutul, care este modelul? Când am întrebat dacă mitropolia va fi mitropolie, mi-a răspuns nervos că nu va fi nici o mitropolie, ci o patriarhie. Exarhii nu spun nimic despre aceste lucruri.”

„Joi, 11 Octombrie, Sfântul Sinod al Patriahiei Ecumenice a anunțat că revocă documentul din 1686 care transfera Mitropolia Kievului Bisericii Ortodoxe Ruse, plasând astfel Kievul din nou sub propria autoritate. Dincolo de aceasta, statutul său nu a fost clarificat în declarație.

Mai mult, Denisenko și Maletich au fost ”reabilitați canonic la rangul lor ierarhic sau preoțesc”. Denisenko a fost mitropolit în timpul Bisericii Canonice, iar Maletich preot. Ei au fost ridicați la rangul de Patriarh, respectiv de Mitropolit, în ”organismele” schismatice. Statutul lor exact nu a fost, de asemenea, clarificat în declarație.

Cu toate acestea, Arhiepiscopul Iov (Getcha) de Telmessos a declarat că Denisenko este considerat de Constantinopol ca fiind mitropolit. Într-o discuție pe Facebook cu diaconul Andrei Kuraev – Biserica Rusă, Arhiepiscopul Iov a declarat că Denisenko este considerat ”(Întâiul) Mitropolit al Kievului.”

Cu toate acestea, într-o conferință de presă din 11 Octombrie, imediat după ce Constantinopolul și-a anunțat decizia, Filaret a declarat: ”Am fost patriarh, sunt și voi fi.” El a repetat aceeași convingere și pe 14 Octombrie, la o pomenire.

Între timp, biserica sa nu a reușit să pună în aplicare decizia Constantinopolului. Filaret este încă pomenit ca ”Patriarh” în cadrul serviciilor religioase, iar Patriarhul Ecumenic Bartolomeu nu este amintit deloc.

Maletich nu a putut spune când va avea loc consiliul de unificare sau care sunt șansele sale de succes, subliniind faptul că este prea devreme să vorbim despre el, deoarece nu are loc nici o discuție cu privire la problemele actuale.

Traducere: http://acvila30.ro/ ; Sursa:  http://orthochristian.com/116602.html?fbclid=IwAR0FeEkIc-yW9PNZwPT_0HQ41OBIcFVWmJe6q9eVu38UwwqQcOjDNf6DW5c  

Categories: Schismatici Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.