MITROPOLITUL ILARION DE VOLOKOLAMSK: ,,PENTRU NOI, FILARET RĂMÂNE UN SCHISMATIC!”

pf-daniel-ilarion

MITROPOLITUL  ILARION DE VOLOKOLAMSK:

,,PENTRU NOI, FILARET RĂMÂNE UN SCHISMATIC!”

Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președintele Biroului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, comentează în declarația sa pentru Romfea.gr hotărârea sinodului ,,Patriarhiei Kievului” în legătură cu schimbarea titlului conducătorului ei, Filaret Denisenko.

,,Pentru noi, Filaret rămâne cum a fost, adică un schismatic”. Toată această farsă, cu decernarea unui nou titlu acestuia, pentru încă o dată ne arată cât de corectă a fost Hotărârea din 1997, referitoare la excomunicarea și anatematizarea lui, pe care au recunoscut-o toate Bisericile Ortodoxe Locale, inclusiv Patriarhia Constantinopolului. Filaret poate să se autoproclame după cum îi place, dar esența rămâne aceeași și simplă – niciodată nu a devenit patriarh și nu este patriarh! Prin urmare, nu este nici ”Sanctitate”, nici ”Preafericit” – subliniază pentru Romfea.gr Mitropolitul de Volokolamsk.

În continuare, Mitropolitul Ilarion declară: ,,O impresie nocivă ne provoacă nu faptul că el singur, entuziasmat de susținerea Constantinopolului, își însușește noi titluri, ci faptul că există această susținere. Mă nedumeresc, dacă s-au gândit bine consilierii  Patriarhului Bartolomeu, care i-au recomandat să susțină o fizionomie atât de odioasă. Așadar, mă întreb: Nu cumva, prin această idee, l-au pus într-o poziție dificilă pe conducătorul lor?!”

,,Însușirea de către Filaret a titlului de Sfințit Arhimandrit al Lavrelor ”Adormirii” din Peșterile Kievului și din Poceaev, constituie o consecință a repetatelor revendicări a acestor Sfinte Mănăstiri pentru milioane de ortodocși ucraineni”, adaugă Președintele Biroului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei.

De asemenea, Mitropolitul de Volokolamsk a declarat: ,,Când în Constantinopol s-a luat hotărârea de reabilitare a sa în treapta arhieriei (cu neclaritate în privința titlului – patriarh sau mitropolit?!), atunci au făcut apel la ,,toate părțile implicate pentru a se evita însușirea bisericilor, a mănăstirilor şi a altor proprietăţi, precum şi orice alt act de violenţă şi represalii”. De asemenea, președintele Ucrainei, d-l Poroșenko, a promis că nu va avea loc redistribuirea proprietăților”.

,,Dar cum am putea să credem în aceste apeluri și promisiuni, când conducătorul schismei, care acum a fost considerat nevinovat de către Constantinopol, nu-și ascunde planurile sale pentru ocuparea principalelor locuri sfinte ale Bisericii Canonice a Ucrainei, cu grupurile de naționaliști, care doar așteaptă ,,binecuvântarea” lui, ca să ducă acest lucru la îndeplinire?! Mai mult ca sigur, doar emiterea Tomosului despre autocefalie îi oprește de la distrugerea Bisericii Canonice” – a declarat în încheiere Mitropolitul de Volokolamsk.

Menționăm că, așa cum a scris Romfea.gr, sinodul ,,Patriarhiei Kievului” a hotărât sâmbătă, 20 octombrie, ca noul titlu al lui Filaret să fie: Sanctitate și Preafericit (numele), Arhiepiscop și Mitropolit al Kievului – mama cetăților rusești, al Galiției, Patriarh a toată Ucraina Rusă, Sfințit Arhimandrit al Lavrelor ”Adormirii” din Peșterile Kievului și din Poceaev.

traducere: https://acvila30.ro, sursa: http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/24498-bolokolamsk-ilarionas-gia-emas-o-filaretos-paramenei-sxismatikos

%d blogeri au apreciat: