Manastirea Sfantului Iona si Manastirea Goloseev

Manastirea Sfantului Iona si Manastirea Goloseev

 

Pelerinaj la Kiev – Manastirea Sfantului Iona si Manastirea Goloseev

Kievul este vestit prin parcurile, padurile si lacurile sale repartizate armonios. Frumoasele cladiri ale orasului aproape se pierd, mai ales vara, in cele peste 383.000 de hectare de zona verde. Unui locuitor din Kiev ii revin aproximativ 1000 de metri patrati de spatii verzi. Cele 70 de parcuri, colinele, lacurile, vegetatia confera Kievului o imagine aparte. Primul parc a fost amenajat in Kiev in anul 1631.

O atractie deosebita este Gradina Botanica Centrala, intinsa pe 130 de ha, cu peste 13.000 de specii de plante si cu peisaje geo-botanice din Crimeea, Caucaz, Extremul Orient si Carpati.

Cuviosul IonaIn Gradina Botanica se afla insa si un loc incarcat de spiritualitate. Este Manastirea Sfantului Iona din Kiev. Fratele Aleksandr ne intampina in frumoasa biserica situata la capatul unei alei lungi de aproape un kilometru si ne spune pe scurt istoria acestei manastiri:

“Cuviosul Iona din Kiev s-a nascut la sfarsitul secolului al XVIII-lea si a murit la inceputul secolului al XX-lea. A trait 108 ani. Inca de mic copil Iona a fost luat la cer de trei ori, prima oara la un an, apoi pe la 5-6 ani si a treia oara a fost in Împaratia Cereasca pe la 7-9 ani. Toate acestea sunt scrise in cartea despre viata Cuviosului. A fost ucenic al Sfantului Serafim din Sarov timp de opt ani. In scrierile despre viata Sfantului Serafim nu se aminteste despre Cuviosul Iona, insa legenda spune ca atunci cand Iona s-a dus la Sarov, staretul Serafim i-a spus: ”De ce ai intarziat? Te astept de doi ani. Mi-a aratat Maica Domnului ca vei veni”. Cuviosul Iona avea atunci 30 de ani.

Inainte de a muri Sfantul Serafim de Sarov l-a indrumat pe Iona sa plece la manastirea Belobereskaia. Aici Cuviosului i s-a aratat de mai multe ori Maica Domnului care i-a spus sa plece la Kiev, pentru a ridica o manastire. Dar Iona se considera nevrednic sa faca o lucrare atat de mare. A plecat insa la Kiev si s-a oprit la manastirea Mihailovsk, apoi la manastirea Vidubitki. Credinciosii, afland despre harul lui Iona, au inceput sa vina la manastire, in numar tot mai mare, pentru a cere ajutorul parintelui. Aceasta a trezit invidia unor calugari cu mai putina credinta si Iona incepe sa fie prigonit chiar in interiorul bisericii.

Manastirea Sfantului IonaCuviosul Iona pleaca din manastire si se stabileste pe un deal din apropiere unde isi ridica o chilie. In martie 1865 i se arata din nou Maica Domnului, indemnandu-l din nou sa ridice o manastire. Maica Domnului stropeste cu apa sfintita locul viitoarei manastiri, momentul fiind imortalizat in doua fresce din Biserica Sfintei Treimi in care ne aflam. In jurul Cuviosului Iona se aduna mai multi calugari si enoriasi cu posibilitati materiale mai mari. In 1870 incepe zidirea Manastirii Sfanta Treime. Inca de la intemeiere manastirea a avut reguli foarte stricte. Aici nu erau primiti calugari de la alte manastiri ci numai tineri cu sufletul curat, neprihanit. Postul era sever, slujbele erau foarte lungi iar regulile vietii monahale erau foarte stricte. Nu e de mirare ca din aceasta manastire au iesit multe inalte fete bisericesti.

Cuviosul Iona a avut parte de o viata zbuciumata fiind, nu de putine ori, persecutat de oameni din afara bisericii dar si din interiorul ei. Prin intrigi a fost pana la urma inlaturat de la conducerea manastirii, in ultimii ani ai vietii sale. A avut insa foarte multi fii duhovnicesti si foarte multi multi oameni credinciosi l-au ajutat aducand cele necesare pentru construirea acestei biserici incepute in secolul al XIX-lea. Cuviosul a spus ca dupa moarte el va fi mucenic. In anii ’50 niste vandali au descoperit mormantul, l-au scos pe Cuvios din sicriu, i-au taiat capul si au jucat cu el fotbal. Aici in racla sunt Manastirea Sfantului Ionaacum moastele sfinte dar fara cap. Capul este probabil undeva peste granita, dus probabil de vreun credincios. Perioada comunismului a fost una foarte grea.“

In anul 1934 comunistii au inchis manastirea Cuviosului Iona iar mai tarziu au deschis mormantul acestuia. Sfintele moaste au fost mutate intr-un cimitir din Kiev dar in 1993 au fost aduse din nou in manastire de catre noua obste de calugari si asezate in racla in cripta bisericii. Cuviosul Iona a fost canonizat in 1996 de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Fratele Aleksandr ne spune ca aici la manastire vin sa se roage si sa participe la slujbe foarte multi tineri:

“Cuviosul Serafim de la Virita de langa Sankt Petersburg care a trait in anii ’50 a prorocit ca va veni o vreme cand se va ridica mult tineret care se va duce la biserica si o va lua pe calea credintei. Si aici in aceasta manastire vine intr-adevar foarte mult tineret. În nici o manastire din Kiev nu gasesti atatia tineri care participa la slujbe. Biserica este arhiplina la slujbe iar calugarii sunt foarte primitori. In manastirea Sfantului Iona functioneaza o scoala duminicala si sunt organizate foarte multe activitati atat pentru tineri cat si pentru cei varstnici. Desi manastirea este in centrul orasului, si este destul de greu de organizat viata monahala, in ceea ce priveste ajutarea oamenilor, a tinerilor, chiar un episcop din Canada a spus ca aceasta este cea mai primitoare, cea mai apropiata de oameni manastire din Kiev. Avem aici si niste ceasuri mari care au fost donate Cuviosului de catre Balzac. Ceasurile bat la fiecare sfert de ora pentru ca monahii sa-si aduca aminte de rugaciune. Misiunea noastra nu este usoara asa ca va rugam si pe dvs. pelerinii sa va rugati pentru noi sa putem sa indeplinim aceasta misiune.” Ne luam ramas bun de la fratele Alexandr si ne indreptam spre o alta zona inverzita situata la periferie.

Manastirea GoloseevIn Ucraina la manastiri ai de multe ori surpriza sa intalnesti monahi cu care poti vorbi in limba romana. Foarte multi dintre ei au venit aici din Republica Moldova. Altii sunt romani din Ucraina.

Ieromonahul Dorotei este originar din regiunea Cernauti, raionul Noua Sulita si a studiat teologia la Kiev. Acum este duhovnicul manastirii Goloseev de la marginea orasului Kiev. L-am cunoscut chiar la manastirea in care vietuieste de unsprezece ani. Parintele Dorotei ne-a vorbit despre istoria manastirii:

“Aceasta manastire a fost infiintata in anul 1631 de catre Sfantul Mitropolit Petru Movila. Prima biserica a fost inaltata in cinstea Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, a fost o biserica de lemn iar aceasta in care ne aflam e ridicata pe acelasi loc. Cea mai intensa viata duhovniceasca in manastire a fost in secolul al XIX-lea pe vremea Sfantului Mitropolit Filaret Amfiteatru ale carui Sfinte Moaste se afla in pesterile de la Lavra Pecerska. In acea vreme a fost construita biserica in cinstea Acoperamantului Maicii Domnului, in cinstea Cuviosului Ioan Multpatimitorul din Sfanta Lavra, si a fost reconstruita biserica initiala, in cinstea Icoanei Maicii Domnului… “Datatoare de Izvor”, asa… e bine? Cred ca asa se spune in romaneste, vedeti in limba rusa mai bine spun, nu gasesc intotdeauna cuvintele potrivite. Biserica a fost distrusa in 1930, a fost bombardata, biserica in cinstea Acoperamantului Maicii Domnului a fost in locul acela unde se afla acum clopotele. Manastirea a fost redeschisa in anul 1933, in 25 mai si Prima Sfanta Liturghie a fost oficiata in ziua cand il sarbatorim pe Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava.

Sfintele Moaste ale Cuviosului Alexei GoloseevskiNoi ne inchinam la Sfintele Moaste ale Cuviosului Alexei Goloseevski pe care la avem aici in biserica. Cuviosul Alexei s-a nascut in anul 1840, in orasul Kiev. Era al noualea copil la parinti. Cand s-a nascut era mut, nu putea vorbi. Cand copilul a implinit 12 ani, la Sfanta Inviere, Sfantul Mitropolit Filaret Amfiteatru i-a spus: “Vladimir, Hristos a Înviat!”. A treia oara copilul a raspuns:”Adevarat c-a Înviat!”. Cand tanarul a ajuns sa fie calugarit la Lavra Pecerska, staretul a vrut sa-l calugareasca cu numele de Nicolae. Si cand a venit clipa sa-l calugareasca staretul a uitat numele pe care voia sa i-l puna si un glas interior, din suflet ii spunea: ”Alexei”. Si l-a calugarit cu numele Alexei. Cuviosul Alexei a murit in anul 1917. Timp de 22 de ani a fost mare duhovnic la Lavra si aici la manastirea Goloseev. Din anul 1917 pana in 1993 la sfantul mormant al lui tot timpul se faceau minuni, lumea venea sa ceara ajutor. In anul 1993 s-a redeschis manastirea, s-a facut canonizarea si in 4 octombrie a fost descoperirea Sfintelor Moaste ale Cuviosului. Cu ajutorul rugaciunilor Sfantului Alexei, manastirea noastra renaste din ruini. Suntem foarte bucurosi ca ati venit pe la noi in ospetie si, sa dea Domnul, sa veniti mai des aici, sa vedeti cum se construieste si cum se reface manastirea care la inceputuri a fost intemeiata de Petru Manastirea GoloseevMovila al nostru, Mitropolitul Kiev-ului din acele vremuri”

Mai stam de vorba cu parintele Dorotei care ne arata pe teren cum se construieste noua biserica mare din caramida rosie. Ne spune ca a fost prin Romania “oleaca pe la Campulung Moldovenesc si pe la Bucuresti”. Ne oprim cateva momente si la mormantul Cuviosului Alexei, la ale carui sfinte moaste ne-am inchinat deja in biserica.

Staretul manastirii Goloseev este Parintele Isachie. Numarul calugarilor de la Goloseev nu este mare dar probabil, cu timpul, pe masura ce se vor termina lucrarile, va spori si numarul vietuitorilor. Ne mai oprim la pangarul manastirii pentru a cumpara cateva icoane deosebit de frumoase. Ne despartim cu greu de parintele Dorotei, de aceasta manastire in care am vorbit tot timpul in limba romana, de acest loc sfant in care am mai invatat putina istorie pasind pe urmele Mitropolitului Petru Movila.

Va urma

A consemnat Dorina Zdroba

Foto:   Manastirea Sfantului Iona
Cornel Ciumandru

Sursa:  www.crestinortodox.ro