Președintele Rusiei s-a întâlnit cu Întâistătătorii și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Locale (PHOTO)

Președintele Rusiei s-a întâlnit cu Întâistătătorii și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Locale

 

La 25 iulie 2013, în Palatul Mare din Kremlin Președintele Federației Ruse V.V. Putin s-a întâlnit cu Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril, cu Întâistătătorii și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Locale, care au sosit la Moscova pentru a participa la sărbătorile prilejuite de aniversarea a 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei.

Pentru prima dată în Kremlin s-au întrunit Întâistătătorii și ierarhii tuturor celor 15 Biserici Ortodoxe autocefale – a Constantinopolului, a Alexandriei, a Antiohiei, a Ierusalimului, Rusă, a Georgiei, Sârbă, Româna, Bulgară, a Ciprului, a Eladei, a Albaniei, a Poloniei, a Plaiurilor Cehiei și a Slovaciei, precum și a Bisericii Ortodoxe din America.

La întâlnire au participat Preafericitul Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi Teodor, Preafericitul Patriarh al Sfintei Cetăți a Ierusalimului și al întregii Palestine Teofil, Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril, Sanctitatea Sa Preafericitul Patriarh-Catolicos al întregii Georgii Ilie II, Sanctitatea Sa Patriarhul Serbiei Irineu, Sanctitatea Sa Patriarhul Bulgariei Neofit, Preafericitul Arhiepiscop al Noii Justiniane și al întregului Cipru Hrisostom II, Preafericitul Mitropolit al Varșoviei și al întregii Polonii Sava, Preafericitul Mitropolit al întregii Americi și al Canadei Tihon, mitropolitul Galiei Emanuel (Patriarhia Constantinopolului), mitropolitul Mexicului, al Americii Centrale, Insulelor Caraibe și Venezuelei Antonie (Patriarhia Antiohiei), Mitropolitul Europei de Vest Iosif (Patriarhia Română), mitropolitul de Filippe, Neapole și Fasoss Procopie (Biserica Ortodoxă a Eladei), mitropolitul de Korça Ioan (Biserica Ortodoxă a Albaniei), arhiepiscopul de Prešov Rostislav (Biserica Ortodoxă a Plaiurilor Cehiei și a Slovaciei) și, de asemenea, președintele Departamentului pentru relații externe bisericești al Patriarhiei Moscovei mitropolitul de Volokolamsk Ilarion.

Întâistătătorii și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Locale au fost salutați de șeful Statului Rus.

Apoi către cei prezenți s-a adresat Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril. Stăpânul a adus la cunoștință că oblăduitorii și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Locale, întruniți la Moscova, au ieșit cu o declarație comună ce vizează problemele prezenței creștine în Orientul Apropiat și i-a înmânat textul documentului lui V.V. Putin.  

După aceasta, în numele reprezentanților Bisericilor Ortodoxe Locale, care au sosit la sărbătorirea aniversării, către Președintele Federației Ruse s-a adresat Preafericitul Patriarh al Alexandriei Teodor.

În continuare Întâistătătorii și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Locale și-au expus gândurile și grijile Președintelui Rusiei.

După terminarea întâlnirii a avut loc o scurtă convorbire a lui V.V. Putin cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse. Cu ocazia aniversării a 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei Președintele i-a transmis Sanctității Sale Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii Chiril o icoană veche a cuvioșilor Zosima și Savatie de Soloveț. Sanctitatea Sa Patriarhul i-a înmânat în dar șefului Statului Rus o icoană a Mântuitorului.

Stenograma începutului întâlnirii Președintelui Rusiei V.V. Putin cu Întâistătătorii și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Locale.

Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii/Serviciul de comunicații DREB