MĂRGĂRITARE DUHOVNICEŞTI
+
-
De mă va certa Dumnezeu acum ce va fi?
– La tot lucrul pe care vrei să-l faci, să zici: de mă va certa Dumnezeu acum ce va fi? Vezi ce răspunde gândul. Şi de te va osândi, lasă-l îndată şi aruncă lucrul pe care-l ţii şi ia altul, ca să ai nădejde cu el. Căci trebuie lucrătorul să fie gata în tot ceasul să meargă pe calea sa. Şi la lucru de vei şedea, chiar de vei umbla pe drum, aceasta zi-o totdeauna: de ne va chema Dumnezeu acum, cum va fi? Şi vezi ce-ţi răspunde conştiinţa. Şi grăbeşte de fă orice îţi zice. Iar de voieşti să cunoşti dacă s-a făcut milă cu tine, întreabă-ţi conştiinţa! Şi nu înceta să faci aceasta, până ce se va încredinţa inima ta şi conştiinţa îţi va zice: credem în îndurările lui Dumnezeu, că negreşit va face milă cu noi. Însă, ia aminte la inima ta, nu cumva să spună acest cuvânt din îndoială. Iar de se va îndoi în credinţă până la un fir de păr, departe de tine este mila. (Cuvinte folositoare la sfinţilor bătrâni cei fără de nume, Pagini de filocalie)
-
Meşteşugul meşteşugurilor este cum să alungăm gândul cel rău
Meşteşugul meşteşugurilor, suflete al meu, este ca, de îndată ce pătrunde înăuntrul nostru gândul viclean, să-l alungăm, să ne întoarcem iute şi s-o apucăm pe alt drum.
Să nu ne mai gândim la imaginea ruşinoasă care a venit în închipuirea noastră, să nu o mai ţinem în minte, îndulcindu-ne cu deasa amintire a acelui chip.
Când amintirea unui chip ne vine în minte, îndată să o alungăm, pentru că ne va înfierbânta trupul, iar aprinderea lui nu se stinge uşor.
Să vedem de departe primejdia şi să ne luăm toate măsurile, ca să fim păziţi de gândurile ruşinoase. Aşa făceau toţi Sfinţii Părinţi şi scăpau de păcat prin trezvia inimii şi prin rugăciunea neîncetată.
Trebuie ca toate simţurile să stea de pază şi să privigheze din toate părţile, ca să nu intre hoţii înăuntru şi să ne biruiască. (Sfânta Mănăstire Karakalu, Sfântul Munte Athos, Părintele Matei de la Karakalu, un lăcrător tăcut al virtuţii)
-
Spune-mi unde eşti atunci când nu te afli înăuntrul tău?
-
Inima varsă sânge în războiul împotriva patimilor
De aceea, Sfinții Părinți prin asceză, iluminare și rugăciune s-au nevoit și s-au constrâns pe ei înșiși scoțând ușor, una câte una, chiar și rădăcinile cele mai mici și au ajuns la starea de despătimire. (Ne vorbește starețul Efrem Filotheitul, Meșteșugul mântuirii.Omilii)
Sursa:http://www.doxologia.ro