MĂRTURIA UNUI EPISCOP ASCET – GHERASIM PUTNEANUL: CÂND MINI SAU MEGA-SINOADELE SUNT TÂLHĂREŞTI SAU CÂND PERMANENŢELE SINODALE FAC ABUZ DE AUTORITATE (PAGINI DE JURNAL)

 

PS-GHERASIM-PUTNEANU-1924-2004-Episcop-Vicar-a-Episcopiei-Sucevei-si-Radautilor

“27 IANUARIE 1998

Astăzi, Biserica prăznuieşte Aducerea sfintelor moaşte ale Sfântului Ioan Gură-de-Aur de la Comane la Constantinopol. Câtă nedreptate s-a făcut cu Sfântul Ioan Gură-de-Aur, să fie exilat de două ori din scaunul de la Constantinopol! Aici, răul a fost din cauza soţiei împăratului, Eudoxia, care i-a făcut mult rău. A fost organizat şi un Sinod pentru judecarea Sfântului Ioan Gură-de-Aur. Acest Sinod a rămas în istorie ca un sinod tâlhăresc. Oare acum este mai bine? Câţi ierarhi n-au fost scoşi din scaun în vremea comuniştilor şi Eparhiile au fost desfiinţate! Mai recent, să ne gândim la Arhiepiscopul Adrian Hriţcu care a fost numit la Arhiepiscopia de la Paris. În ultima vreme, după Revoluţia din 1989, Arhiepiscopul Adrian a fost înlăturat prin aceea că a fost chemat în ţară şi în ultima vreme a fost ales alt arhiepiscop şi trimis la Paris, fără ca titularul să fi dat demisie. Canonic, noul ales trebuie să se intereseze dacă face bine ca să primească acest post de arhiepiscop. Cei care au pus la cale aceasta a fost Sinodul Permanent al BOR”.

(Episcop Gherasim Putneanul, „JURNAL”)

Un comentariu la „MĂRTURIA UNUI EPISCOP ASCET – GHERASIM PUTNEANUL: CÂND MINI SAU MEGA-SINOADELE SUNT TÂLHĂREŞTI SAU CÂND PERMANENŢELE SINODALE FAC ABUZ DE AUTORITATE (PAGINI DE JURNAL)

  1. ultimul preot judecat, condamnat si reabilitat dupa EVENIMENTELE din dec 1989

    Arhiepiscopul nostru Emerit Adrian Hritcu v-a fi in mijlocul nostru in aceasta Sfaanta Dumineca a Ortodoxiei cu binecvantarea IPS Arhiep. IOSIF Mitropoplitul Europei Occidentale si meridionale, in Catedrala mitropolitana din Paris unde dumineca trecuta L-am sarbatorit pentru binecuvantatii 86 de ani. De 22 de ani a ramas aici unde a fost trimis acum 33 de ani ca sa intre in biserica exilatilor din Paris, unde a intrrat ca Arhiereu in anul 2003 pentru prima data. De atunci si pana astaazi vine in mijlocul nostru de fiecare data cand doreste, binecuvantand si primind dragoteaa fiilor duhovnicesti. Daca in tara batranii Arhierei nu mai sunt doriti, in diaaspora sunt iubiti deoarece exilul, pe care noi l-am dorit sa il traim, nu ne-a dat ocazia sa ne intalnim sau sa ne revedem cu batranii nostrii dragi parinti. Ii dorim Arhiep. Adrian ca Bunul Dumnezeu sa Ii daruiasca sanatate in vremea vietii sale, ca destul a suferit, destul a plans, destul a dorit sa intre in Biserica din rue Jean de Beauvaais Paris. Atat de mult mi-am dorit ca si Mitropolitul Banatului, Parintele meu Nicolae sa intre ca Mitropolit la slujire in Catedrala Mitrropolitana Din Paris. preo constaantin tarziu

Comentariile sunt închise.