Mesajul Mitropolitului Teofan de Celiabinsk cu prilejul căderii meteoritului din Urali

Mesajul Mitropolitului Teofan de Celiabinsk cu prilejul căderii meteoritului din Urali

Ceea s-a întâmplat ne aminteşte că tot ceea ce există în lume este departe de a se afla în puterea omului. Cât de multe ar fi observaţiile noastre asupra corpurilor cereşti, nimeni nu a putut să prevadă cu o precizie absolută în ce timp şi loc se va produce căderea acestui meteorit.

 

„Dragi fraţi şi surori,

Ceea s-a întâmplat ne aminteşte că tot ceea ce există în lume este departe de a se afla în puterea omului. Cât de multe ar fi observaţiile noastre asupra corpurilor cereşti, nimeni nu a putut să prevadă cu o precizie absolută în ce timp şi loc se va produce căderea acestui meteorit. Noi ştim din Sfânta Scriptură că Domnul, cu ajutorul stihiilor, ne dă semne şi avertismente deseori. Cred că nu numai pentru locuitorii din Urali, ci pentru întreaga umanitate, ploaia de meteoriţi este o atenţionare a faptului că noi trăim într-o lume fragilă şi imprevizibilă. Dar un fenomen natural  nu este o ocazie de panică şi de descurajare. De fapt, nicio catastrofă naturală, nicio maladie, nici măcar moartea, nu ne pot separa de Dumnezeu. Singurul rău adevărat în lume este păcatul. Şi pericolul care a trecut peste noi trebuie interpretat astfel:Fiţi atenţi în mod special la lumea voastră interioară, reconsideraţi-vă viaţa. Amintiţi-vă de câte ori vă rugaţi, când aţi fost ultima oară la Biserică, cu ce se aseamănă viaţa voastră în lumina poruncilor lui Dumnezeu. Postul Mare nu a început încă, însă trebuie să vă pregătiţi lăuntric încă de azi. Vă cer în orele care urmează să manifestaţi sobrietate spirituală, unitate în rugăciune şi să vă acordaţi unul altuia ajutor psihologic. Ne încurajează faptul că Domnul ne-a păzit de consecinţe şi mai grave şi trebuie să-I fim recunoscători pentru această milostivire.

Fie ca Domnul să păstreze turma Sa din Uralii de Sud şi pe noi să ne păzească de necazuri şi dureri, şi să întărească în noi credinţa, iubirea şi pietatea”.

† Teofan, Mitropolit de Celiabinsk

traducere şi adaptare: pr. Ioan Valentin Istrati
sursa: orthodoxie.com via doxologia.ro