MITROPOLITUL AUGUSTIN KANDIOTIS: ”Vreţi să vedeţi ce înseamnă sare duhovnicească? Opriți-vă într-o eparhie – dacă există – în care păstoreşte un vlădică sfânt, un adevărat episcop de suflete…”

       

”…Este nevoie de sare. Există sare? Există. Cine sunt aceia care sunt sare duhovnicească?

       Opriți-vă în casa aceea în care tatăl şi mama încearcă să trăiască şi să vorbească cu frică de Dumnezeu. Există în societatea coruptă astfel de oameni şi în acest fel se mai ţine lumea. Astfel de părinţi sunt atenţi şi la privirile şi la cuvintele şi la întregul lor comportament. Rămân la înălţime. Sunt exemple. Înaintea lor fata şi băiatul simt respect. Copiii lor îi privesc ca pe nişte sfinte modele, ca pe nişte dumnezeieşti icoane. Strălucesc ca stelele. Iată sarea duhovnicească. Să aibă binecuvântarea lui Dumnezeu.

       Vreţi să vedeţi sarea cea duhovnicească? Opriți-vă într-o parohie în care slujeşte un preot evlavios. Chiar dacă nu ştie multă carte, chiar dacă nu a trecut prin şcoli şi universităţi; crede însă în Hristos, în Maica Domnului, în sfinţi, şi când liturghiseşte plânge. Şi-acolo vei vedea că oamenii nu înjură, nu se destrăbălează, nu săvârşesc fapte rele, pentru că există sare. Şi sarea este preotul.

       Vreţi să vedeţi ce înseamnă sare duhovnicească? Opriți-vă într-o eparhie – dacă există – în care păstoreşte un vlădică sfânt, un adevărat episcop de suflete. Atunci când o eparhie are un păstor superior banului, plăcerilor şi slavei deşarte, acolo nu rezistă nici ateii, nici ereticii; acolo există sfinţenie şi evlavie a clerului şi a poporului.

       Vreţi să vedeţi și reversul, când lipseşte sarea? Opriți-vă în casa în care tatăl este distrat şi mama pleacă pe ascuns în dreapta şi în stânga; ajunge hotel pentru somn şi mâncare. Opriți-vă în parohia în care preotul nu priveşte la nimic altceva decât la cei treizeci de arginţi; pământ sterp sunt sufletele. Opriți-vă şi în eparhia în care episcopul este o contradicţie şi o răsturnare a teoriei şi a practicii Evangheliei; acolo este dezorganizare şi distrugere…

 

(fragment din a doua parte a predicii ţinută în biserica ”Sfântul Nicolae” Filopappou – Atena, 17.07.1960; transcriere şi prescurtare pe 18.07.2004; reeditare pe 14.06.2015)