Mitropolitul Corneliu al Estoniei: „Nu dorim nicio anexare la Constantinopol”

tallinn44

Mitropolitul Corneliu al Estoniei:

„Nu dorim nicio anexare la Constantinopol”

Marţi, 4 octombrie 2016

Autor: Emilios Polyghenis

Mitropolitul Tallin-ului şi al întregii Estonii, ÎPS Corneliu, vede în spatele propunerii Mitropolitului Estoniei, ÎPS Ştefan, de a uni cele două Biserici din Estonia, dorinţa Patriarhiei Ecumenice de a atrage în jurisdicția sa parohii ale Patriarhiei Moscovei.  

Declaraţiile Mitropolitului Estoniei, ÎPS Ştefan, prin care acesta a propus să se unească cele două Biserici şi să fie sub omoforul Patriarhiei Ecumenice, au fost date publicităţii de către Agenţia de ştiri bisericeşti Romfea.gr.

Răspunsul a fost dat imediat de către Mitropolitul Tallin-ului, ÎPS Corneliu al Bisericii Ruse, care, printre altele, a declarat că „Biserica Estoniană a Patriarhiei Moscovei nu intenţionează să se unească cu Biserica Estoniană a Patriarhiei Ecumenice”.

„Nu avem nimic de discutat! Nu avem nimic în comun cu Constantinopolul, deoarece propria noastră Biserică este vie în Estonia”, a declarat caracteristic ÎPS Cornelie.

Totodată, Mitropolitul Tallin-ului, ÎPS Corneliu, s-a întrebat subliniind: „Ce vom uni? Nu avem nimic de unit. Ce viaţă bisericească vor avea, dacă există un preot pentru mai multe parohii, care va liturghisi într-o biserică astăzi, iar mâine va liturghisi într-o alta?”.

Comentând propunerea Mitropolitului Ştefan, ÎPS Corneliu a subliniat că în spatele planului acesta se ascund presiuni politice din partea Constantinopolului. 

Semnalăm că Patriarhia Moscovei consideră Estonia teritoriul ei canonic şi a condamnat tentativa Patriarhiei Ecumenice de a începe o schismă în Ortodoxia Estoniană.