Moment istoric la biserica de la kilometrul zero al Capitalei

Moment istoric la biserica de la kilometrul zero al Capitalei

 

Patriarhia Română a desemnat, zilele acestea, o comisie pentru deschiderea mormântului Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu și așezarea în raclă a sfintelor sale moaște. Reprezentanții Patriarhiei au fost asistați, la acest moment, de o echipă de arheologi și antropologi. După așezarea în raclă a moaștelor voievodului martir, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat un parastas pentru toți cei îngropați alături de Sfântul Constantin Brâncoveanu, după cum aflăm de la TRINITAS TV.

„Săptămâna aceasta, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, s-a procedat la desfacerea mormântului Sfântului Voievod Cosntantin Brâncoveanu. După ce s-a desfăcut mormântul, s-a constat că în mormânt erau mai multe sicrie ce adăposteau mai multe oseminte. S-a identificat cu uşurinţă sicriul şi sfintele moaşte ale domnitorului sfânt Constantin Brâncoveanu, care poartă mărturiile martiriului său. Acestea au fost constate şi de către cei doi antropologi care vor consemna în scris aceste adevăruri istorice în raportul care se va întocmi la sfârşitul lucrărilor. De asemenea, atunci când s-a desfăcut piatra de mormânt s-a găsit şi sicriul care adăpostea osemintele domnitorului Ioan Mavrocordat, dar şi ale doamnei voievodului, ale Mariei Brâncoveanu, dimpreună cu două dintre fiicele ei. Am săvârşit parastasul pentru doamna Maria Brâncoveanu, pentru cele două fiice ale ei şi pentru domnitorul Ioan Mavrocordat”, a spus PS Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

O cercetare amănunțită în ceea ce privește mormântul Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu a fost realizată de Părintele Emil Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe Nou”. Informațiile și documentele au fost reunite într-un volum apărut, zilele acestea, la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.

Primele cercetări arheologice care au atestat faptul că sub lespedea de marmură de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou se află osemintele voievodului mucenic pentru Hristos, Constantin Brâncoveanu au avut loc în anul 1932.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât atunci ca osemintele să fie reînhumate doi ani mai târziu, în același lăcaș de cult, atunci când se împlineau 220 de ani de la martiriul domnitorului.

Foto: Ziarul Lumina

Sursa: basilica.ro