O nouă lovitură împotriva credinţei creştine din partea Uniunii Europene:
AU ELIMINAT SĂRBĂTORILE CREŞTINE DIN CALENDARUL UNIUNII EUROPENE
Au inclus însă toate sărbătorile Islamului, Iudaismului
şi ale altor religii
- Printr-o scrisoare adresată Preşedintelui Uniunii Europene, Sinodul Permanent al Bisericii Greciei protestează vehement împotriva eliminării sărbătorilor creştine din calendarul european, semnalând că este de neînţeles să se conteste semnificaţia pe care o are în viaţa cetăţenilor europeni credinţa comună în valorile şi principiile evanghelice.
- Solicită să se corecteze această greşeală serioasă.
- Vă prezentăm în întregime această scrisoare a Sinodului Permanent.
- În timpul răposatului Arhiepiscop al Atenei Hristodul, un reprezentant al lumii evreieşti a declarat că nu se va permite ca Uniunea Europeană să devină „teren creştin”.
O nouă lovitură împotriva credinţei creştine şi a rădăcinilor creştine [ale Europei] din partea Uniunii Europene care de ani de zile încearcă să echivaleze creştinismul şi învăţătura acestuia cu o filozofie oarecare, provocând o reacţie puternică de protest atât din partea creştinilor ortodocşi, cât şi a celorlalte confesiuni. De data aceasta Uniunea Europeană a pus în circulaţie un calendar care se adresează copiilor şi care prezintă toate sărbătorile Islamului, ale Iudaismului, dar nu face nici o referire la sărbătorile creştine. „Nici măcar la marile sărbători ale creştinătăţii, precum sunt sărbătorile Paştelui şi ale Crăciunului”.
Acţiunea Uniunii Europene nu este întâmplătoare. Este rezultatul presiunilor pe care le-a exercitat recent atât masoneria, după cum a dezvăluit Mitropolitul Pireului Serafim, cât şi lumea evreiască în urmă cu câţiva ani. Reprezentantul acesteia declarase la redactarea Constituţiei Europene, când se punea problema menţionării rădăcinilor creştine ale Europei, că Europa nu poate constitui un „teren creştin”. La momentul acestei declaraţii a reprezentantului lumii evreieşti – trăia încă răposatul Arhiepiscop al Atenei Hristodul – au avut loc proteste serioase, chiar şi din partea acelei prese greceşti care în genere este ostilă Bisericii. Astăzi Uniunea Europeană neagă sărbătorile creştinismului, le dispreţuieşte, în schimb însă include sărbătorile Islamului, ale Iudaismului şi ale altor religii, despre sărbătorile creştinismului nepomenind nimic.
Această „omitere” dirijată a Uniunii Europene constituie oare un semn prevestitor că, spre exemplu, vacanţa de Paşti a elevilor se va transforma în vacanţa „sărbătorilor Primăverii”, ca în Franţa, şi se va întâmpla să trăim coşmarul ca noi, ortodocşii, să ne trimitem copiii la şcoală în Săptămâna Mare?
Scrisoarea Sinodului Permanent al Bisericii Greciei către domnul Baruzo
Această „omitere” dirijată a sesizat-o Mitropolitul Kesariei, Daniil, care a propus-o ca temă de discuţie în Sinod. După o discuţie amănunţită, Sfântul Sinod a decis să trimită către Preşedintele Uniunii Europene, domnul Baruzo, următoarea scrisoare:
Sfântul Sinod al Bisericii Greciei a fost neplăcut surprins să afle că prin finanţarea Uniunii Europene a fost editat şi circulă un nou calendar adresat copiilor care enumeră toate sărbătorile Islamului, Hinduismului şi ale altor religii, dar nu se referă la sărbătorile creştine.
Acest lucru pune multe semne de întrebare, dat fiind faptul că majoritatea cetăţenilor Uniunii Europene aparţine marilor confesiuni creştine. Cum este posibil ca în cadrul editurilor Uniunii Europene să fie subestimate şi neglijate credinţa şi tradiţia a sute de milioane de europeni?
Rolul creştinismului în formarea Europei este indiscutabil. În calendar se menţionează chiar faptul că creştinismul este „un izvor nesecat de informaţii despre Europa”, dar, în ciuda acestei declaraţii, lipseşte orice referire la creştinism. Cum putem pretinde că oferim tineretului o educaţie adecvată despre Uniunea Europeană negând o religie care a contribuit la edificarea Uniunii Europene şi la unitatea acesteia?
Religia creştină deţine primul loc printre religiile Europei. Este absurd să se conteste importanţa atât de mare pe care o are în vieţile cetăţenilor europeni credinţa comună în valorile şi principiile evanghelice.
Religia creştină, mai mult decât un simplu fapt religios, este şi factorul determinant în formarea istoriei culturale şi a identităţii spirituale pentru majoritatea zdrobitoare a cetăţenilor statelor membre din Uniunea Europeană.
În plus, suntem datori să amintim de rădăcinile creştine ale Europei, care sunt consemnate în istorie şi sunt recunoscute de intelectuali europeni de elită, precum Thomas Eliot, Paul Valery şi alţii. De altfel, şi primii fondatori ai Comunităţii Economice Europene de atunci, şi anume Adenauer, Mover, Spaak, de Gasperi şi alţii, şi-au stabilit ca scop clar crearea, pe temeiul principiilor Evangheliei, a unei uniuni paşnice şi democratice de state. Creştinismul, cultura clasică grecească şi de dreptul roman (mai corect bizantino-roman) au fost rezervoarele din care Europa şi-a extras principiile democraţiei, ale statului de drept, ale respectului faţă de persoana umană, ale solidarităţii, ale dreptăţii sociale şi ale toleranţei.
Sărbătorile creştine, precum Crăciunul şi Paştele, care lipsesc din calendar, se sărbătoresc în toată Europa de către mulţi oameni, chiar şi necreştini.
Suntem siguri că veţi lua măsurile necesare pentru a se îndrepta această serioasă eroare şi că veţi da instrucţiunile adecvate, ca să nu se mai distribuie acest calendar, ci să se tipărească un altul în care să se menţioneze cu claritate şi sărbătorile creştine. Acest lucru va fi în compatibilitate cu articolul 17 al Tratatului de la Lisabona, prin care Uniunea Europeană recunoaşte rolul Bisericilor în societate şi cultură şi cheamă marile comunităţi religioase la dialog continuu şi deschis.
Cu această ocazie vă urăm pentru Noul An 2011 sănătate şi reuşită de la Dumnezeu în toate acţiunile dumneavoastră.
Cu deosebită preţuire,
Secretarul-şef,
† Arhim. Markos Vasilakis
Ὀρθόδοξος Τύπος, 28.01.2011, nr. 1864, pp. 1, 7.
Traducere Mihail Ilie
Sursa: http://graiulortodox.wordpress.com
dar e clar ca biserica greaca greseste, uite celelalte biserici ca nu zic nimic…sigur zicea ceva si bor-ul nostru daca era ceva nasol…
Biserica Romana suntem noi deci noi tre sa facem o marturisire de credinta si asa o sa faca si sinodul!
Care BOR ? Este inexistent la noi. Daca va da un comunicat va fi unul confuz, cu cat mai multe intelesuri pentru a nu supara nici UE nici bisericile surori. Ma indoiesc ca sinodul va lua o pozitie transanta in acest caz pentru simplu fapt ca nimeni din compunerea lui nu va avea curajul sa ridice vocea impotriva masonilor. Ma bucur ca mai este o biserica ortodoxa care sa se mai impotriveasca nedreptatilor indreptate asupra crestinilor.