O părticică din moaştele Sfântului Luca (Voino-Iaseneţki) în München

O părticică din moaştele Sfântului Luca (Voino-Iaseneţki) în München

 

1

În data de 27 septembrie 2013, în biserica ortodoxă grecească Sfântul Mântuitor (Sankt Salvator) din München, Mitropolitul Ioil de Edessa a adus o raclă cu moaşte, printre care se aflau şi o părticică din cinstitele moaşte ale Sfântului Mărturisitor Luca, Arhiepiscopul Crimeii.

Perioada din tinereţe a Arhiepiscopului Luca (Valentin Voino-Iaseneţki, 1877-1961) este legată şi de München, unde a studiat la Şcoala de Pictură, a pictorului neamţ Heinrich Knirr (1862-1944).

Istoricii presupun că tânărul Valentin Voino-Iaseneţki ar fi frecventat slujbele de la biserica grecească din München, deoarece, în acea vreme, era singura biserică ortodoxă din capitala bavareză.

Între 27 şi 29 septembrie 2013, în biserica Sankt Salvator au avut loc slujbe la care au participat Mitropolitul Ioil de Edessa, Episcopul Bartolomeu de Arianz (Patriarhia Ecumenică), Episcopul Agapit de Stuttgart (Biserica Ortodoxă Rusă din afara graniţelor) şi clerici locali. Moaştele Sfântului Luca au fost aduse cu ocazia „Zilei parohiilor ortodoxe din München” (29 septembrie 2013).

Sursa: http://www.sedmitza.ru/text/4109700.html

Traducere:  IAN

%d blogeri au apreciat: