Ortodocşii din Moldova cer perfecţionarea Legii Cultelor

Ortodocşii din Moldova cer perfecţionarea Legii Cultelor

Ierom. Petru Pruteanu

Înregistrarea video a Ediţiei Speciale de la JurnalTV în legătură cu protestele din 18 mai 2011, desfăşurate la Chişinău, Bălţi, Ungheni şi Cahul.

Motivul protestului a fost înregistrarea Ligii Islamice la 14 martie 2011, dar cererile protestatarilor au fost orientate nu împotriva islamului, ci pentru modificarea Legii Cultelor din 2007.

VIDEO

Spre finalul emisiunii de la Publika am descris un caz, pe care nu am reuşit să-l expun cu lux de amănunte, de aceea descriu momentul încă o dată:

Joi, 12 mai, pe la orele 13.00, ieşeam cu alţi doi prieteni din Biblioteca Naţională de la Chişinău şi mergând pe trotuar, vedem cum parchează un BMW X5 din care coboară dl Constantin Starâş, deputat comunist şi dl Valeriu Gurbulea, fost procuror general al Republicii Moldova în perioada comunistă, aceştia îndreptându-se spre terasa din preajmă. Poate că nu i-am fi observat dacă nu am fi auzit o frântură de frază ieşită din gura lui Starâş pe când cei doi treceau pe lângă noi: „Благодаря Маркеллу, мы сможем…”, adică „Datorită/mulţumită lui Marchel, noi vom reuşi să…”. Aceştia au început să vorbească mai încet şi, mergând mai departe, nu am auzit şi continuarea frazei.

Nu ştiu dacă astfel de descrieri constituie argumente demne de luat în seamnă (mai ales pentru unii), dar eu am descris momentul exact aşa cum a avut loc, mai ales că acele cuvinte m-au deranjat. Am aşteptat să le fac publice abia după protestul de la Bălţi (din 18 mai), când am fost plăcut surprins că acţiunea nu a fost politizată.

Rămâne totuşi să vedem ce au însemnat aceste cuvinte pentru tovarăşul Starâş, pentru că deja a recunoscut că s-a întâlnit cu dl Gurbulea, dar a spus că nu au vorbit despre „protestul anti-islamic”, ci despre altceva. Şi dacă acel „altceva” înseamnă un plan de a folosi Biserica în acţiuni mai de proporţii decât cele de pe 18 mai, atunci lucrurile sunt şi mai grave. Oricum, eu sunt sigur că am auzit bine cuvintele de mai sus, dar nu cred că vom afla vreodată tot ce au vorbit aceştia despre Biserică, pentru că dacă ar dezvălui totul, n-ar mai fi „comunişti adevăraţi”.

P.S. Unele persoane mi-ai spus că nu a trebuit să fac această dezvăluire la TV, pentru că mi-am făcut duşmani în plus. Aici ţin să precizez două lucruri:

1. Eu am vrut să trag un semn de alarmă privind implicaţia comuniştilor sau a altor forţe politice în treburile şi acţiunile Bisericii, şi nu mă ocup cu răspândirea bârfelor de stradă. Biserica nu are dreptul să facă politică, iar politicienii nu trebuie să se folosească de Biserică. Asta este şi poziţia oficială a Mitropoliei Moldovei şi a Patriarhiei Ruse.

2. Comuniştii nu mi-au fost şi nu-mi vor fi niciodată prieteni. Şi asta pentru că prin definţie ei sunt duşmani ai Bisericii (ca ideologie, nu neapărat şi ca persoane). Poate democraţii vor demonstra că sunt altfel. Dar îi rugăm să nu o facă doar în campanii electorale…

Sursa:http://www.blog.teologie.net