Părintele Stăniloae: DESPRE FILOCALIE – Să ajungă Filocalia familiară fiecăruia

Părintele Stăniloae:

 Să ajungă Filocalia familiară fiecăruia

Monahul Ignatie: Povestiti-ne, iubite Parinte, cum s-a nascut ideea binecuvantata a traducerii Filocaliei in versiune romaneasca?

Parintele Staniloae: Am avut doi studenti care s-au facut calugari dupa ce au terminat si au mers in vizita la Athos: parintele Arsenie si parintele Serafim Popescu. La intoarcere au adus cu ei Filocalia greceasca si atunci am cunoscut si eu valoarea acestei scrieri. M-am uitat peste ea si m-am dus s-o prezint in Consiliul profesoral, si am spus: Haideti s-o traducem, sa impartim textele, sa le talmacim in romaneste; ca mi se par foarte interesante.

N-am avut un raspuns pozitiv din partea colegilor si atunci m-am apucat singur sa traduc cat voi putea si pe masura ce inaintam vedeam ca ar mai trebui adaugat cate ceva si asa am adaugat la cele 500 de raspunsuri ale Sfantului Maxim Marturisitorul toata lucrarea lui Raspunsuri catre Talasie.

Am mai pus si alti Parinti (ca de pilda, Sfantul Simeon Noul Teolog, mai multe texte care nu erau in Filocalia greaca) si ajungand pana in sec. al XIV-lea am zis ca parca ar mai fi si alte opere care ar trebui sa fie traduse si asa am tradus pe Sfantul Ioan Scararul, pe Sfantul Isaac Sirul, Varsanufie si Ioan, Avva Isaia si am facut 12 volume, zicand sa fie un numar care graieste mult chiar prin numar.

Si am vazut cate sfaturi minunate sunt pentru o viata de infranare, pentru o viata de atasare la Hristos, de urmare a pildei vietii lui Hristos, de iubire de Dumnezeu, de gand la Dumnezeu, de gand ca existenta in lumea aceasta nu e totul; dimpotriva, cu cat te atasezi mai mult la lumea aceasta, cu atata te superficializezi, cazi intr-o existenta fara sens si de aceea am cautat sa-mi pun niste ganduri proprii ca note sub texte, ca sa le fac mai placute si mai accesibile omului de azi. Si asa a iesit aceasta lucrare care sper sa fie de folos in viata crestinilor singuratici, dar sa fie de folos si pentru cultura noastra spirituala in general.

Monahul Ignatie: Cum considerati ca ar trebui sa se raporteze crestinul si indeosebi monahul fata de monumentala si nepretuita opera a Filocaliei?

Parintele Staniloae: Filocalia este foarte pretuita de multi crestini si mai ales de multi monahi. Ea, de fapt, i-arata omului nu numai o invatatura teoretica, ci ii arata un model de viata, felul cum ar trebui sa traiasca un adevarat crestin si mai ales un adevarat monah, la grade mai inalte un adevarat monah.

De aceea, bine ar fi ca ea sa fie citita des si fiecare sa-si aduca aminte sa citeasca in fiecare zi fie dintr-un parinte din Filocalie, fie din altul, si cand simte ca are nevoie mai ales de dezvoltarea unei anumite virtuti duhovnicesti sa se duca la acel parinte.

Sa ajunga Filocalia familiara fiecaruia, sa stie fiecare cam ce cuprinde fiecare volum si fiecare scriere a Parintilor din Filocalie, asa cum ar trebui sa stie fiecare crestin ceea ce cuprinde fiecare Evanghelie, fiecare epistola a Apostolului Pavel si cand are nevoie sa se lamureasca intr-o privinta oarecare sa se duca acolo la capitolul respectiv.

Asa ar trebui sa fie si cu Filocalia. Sa devina o carte familiara, carte de indrumare, un indrumator pentru viata. Pentru aceasta, bine ar fi sa aiba fiecare Filocalia proprie, sa se gaseasca un mod de a se tipari in sute de mii de exemplare Filocalia, ca sa fie nelipsita din fiecare casa de crestin adevarat si din fiecare chilie de calugar.

Aceasta ar fi necesar: de indrumare, de o indrumare practica, ghid duhovnicesc, asa cum sunt alte carti indrumatoare in domeniul agricol, comercial sau economic, tot asa si Filocalia sa devina o calauza in plan spiritual aratandu-ne felul cum trebuie sa ne fie viata in relatiile noastre cu Dumnezeu si in raporturile cu ceilalti.

Sa fie o viata de model, sa fie o viata care sa intareasca legaturile intre noi, dragostea intre noi.

Sa nu avem nimic de criticat in viata noastra, nimic care nu se cuvine sa se datoreasca unui crestin, cum ne invata atat de minunat Filocalia.