PATMOS 2007 ŞI 2009 – INADMISIBILĂ ÎMPĂRTĂŞIRE CU ERETICII. ARHIMANDRITUL IERONIM CREŢU PASIBIL DE CATERISIRE PENTRU CĂ S-A ÎMPĂRTĂŞIT CU ERETICII, NU DE PROMOVARE ÎN TREAPTA ARHIERIEI! NEVREDNIC ESTE! ANAXIOS!! (VIDEO)

INADMISIBILĂ ÎMPĂRTĂŞIRE CU ERETICII.

ARHIMANDRITUL IERONIM CREŢU PASIBIL DE CATERISIRE PENTRU CĂ S-A ÎMPĂRTĂŞIT CU ERETICII, NU DE PROMOVARE ÎN TREAPTA ARHIERIEI!  NEVREDNIC ESTE! ANAXIOS!!

HIROTONIA ÎNTRU EPISCOP A ARHIMANDRITULUI IERONIM CREŢU VA AVEA LOC JOI, LA PRAZNICUL ÎNĂLŢĂRII DOMNULUI

Πάτμος 2007 και 2009 – Απαράδεκτη κοινωνία με αιρετικούς


Un apropiat de-al meu mi-a trimis pe e-mail un link catre un blog recent-creat, semnalandu-mi o postare interesanta din acela, chiar socanta – de unde ii vine si numele blogului “Ortho Shoc”  – in care sunt redate  doua filmulete via Youtube de la o celebrare ecumenista din anul 2009 din insula Patmos (in Grecia, in locul unde Sf. Ap. Ioan a scris Apocalipsa!). Titlul postarii suna provocator si chiar ingrijorator: “Episcopul ales Ieronim Sinaitul a slujit si s-a impartasit cu ereticii in insula Patmos in anul 2009“. Este datata 25 martie a.c. *(de Buna-Vestire?). In aceasta postare autorul face referire la parintele Ieronim Cretu, care din 1994 este reprezentantul Patriarhiei Romane la Sfintele Locuri si Superiorul Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim, Ierihon si Iordan, fiind ales pe 29 octombrie 2009 ca Episcop Vicar Patriarhal, cu titulatura “Sinaitul”.

Din cate cunosc eu acesta nici pana acum nu a fost hirotonit in treapta arhieriei. De ce?… pai mirati-va si voi!  Zvonurile care circula deja de ceva vreme cu ajutorul e-mail-ului incep sa confirme temerile multora in ceea ce priveste stransa apropiere a acestuia de ecumenisti,  anume “relatia speciala” pe care ar avea-o cu ei; relatie pe care, se pare, unii dintre sinodali cred ca o cunosc mai bine. De aceea, poate, am si gasit pe cativa ortodocsi comentand pe net, in ceea ce priveste hirotonia întru arhiereu a lui Ieronim Cretu, astfel: “Se pare ca Sinodul BOR incearca sa pastreze omerta sau studiaza posibilele reactii”

Din biografia lui aflam ca timp de un an, “[…] între 14 octombrie 1992 şi 28 februarie 1993, a participat la sesiunea de iarnă a Institutului Ecumenic de la Bossey, sub auspiciile Universităţii din Geneva şi ale Consiliului Ecumenic al Bisericilor, unde a prezentat lucrarea „Teofaniile biblice. Studiu pentru o mai mare inclusivitate a folosirii imaginilor sacre în viaţa Bisericilor“[…]“. Acest lucru spune, cred, cate ceva despre orientarea acestuia in ceea ce priveste problema prezentei ecumenismului in viata Bisericii Ortodoxe.

Fotografiile de pe blog plaseaza evenimentul din Patmos in luna septembrie (vezi titlul de protocol, ex: “grecia-sept-2009-906″), acest lucru fiind deosebit de interesant, deoarece peste numai o luna Ieronim Cretu este ales episcop vicar patriarhal. Vorbim, deci, de un eveniment anterior alegerii sale in demnitatea de episcop, astfel ca titlul ales de bloggar este impropriu sau incorect: “Episcopul ales Ieronim Sinaitul a slujit si s-a impartasit cu ereticii…”, deoarece inca nu era ales episcop la acea data.  Cu toate acestea, vina lui este destul de mare, chiar daca s-o fi dus acolo ca delegat. Si asta spune multe…

Dupa opinia mea, identificarea lui in fotografiile si inregistrarile postate se poate face destul de usor, datorita calitatii satisfacatoare a pozelor şi a clipurilor video, dar si a fizionomiei si a trasaturilor fizice specifice lui, care sunt aproape inconfundabile. De remarcat este si faptul ca evenimentul a fost filmat nu pe ascuns, ci la vedere, de mai multe camere de filmat, astfel ca acesta nu pare sa se fi ferit deloc de faptul ca cineva l-ar putea identifica ulterior.

Filmuletele sunt postate pe Youtube pe 14 octombrie 2009 (de Sf. Cuv. Parascheva) si arata detailat momentul impartasirii celor prezenti din mai multe potire si de catre preoti din diverse confesiuni religioase. Fundalul muzical al slujbei este oferit in limba latina si engleza. Nu cred ca stie foarte multe lume de aceste inregistrari. Blogul Ortho Shoc avea pana la data postarii acestui articol doar 830 de accesari, iar pe Youtube un clip avea 993 de vizualizari, iar celalalt 1206. Adica putin, mai ales cand ne gandim ca nu toti vizitatorii de acolo sunt romani. Chiar si pe net exista foarte putine resurse despre ce s-a intamplat acolo, cel putin eu nu am gasit mare lucru.

Despre Festivalul Anual de Muzica Religioasa din Patmos am gasit decat ca este intitulat “The Divine Revelation of Music” (Revelatia divina a muzicii) si are loc acolo inca din anul 2001, fiind organizat de autoritatile locale si guvernamentale, in colaborare cu manastirea Sf. Ioan din Patmos si fiind pus sub auspiciile Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Din 2003 festivalul este finantat de catre Centrul Cultural Municipal Patmos si are loc de fiecare data la sfarsitul lui august si inceputul lui septembrie la teatrul construit pe locul unde Sf. Ap. Ioan a avut revelatia divina. Festivalul gazduieste trupe nationale si internationale, diverse orchestre, precum si grupuri muzicale religioase.

Din cate vad eu se pare ca festivalul de muzica este doar un paravan pentru activitatea ecumenista ce-si propune celebrarea in comun si adogmatica a Tainei Euharistiei de catre membrii diverselor confesiuni religioase, chiar daca momentan aceasta se realizeaza in potire separate, dar la aceeasi masa si cu aceleasi prescuri. Nu mai spun ca toti acei credinciosi prezenti se puteau impartasi din mana unui preot de la alta confesiune, precum si invers, un preot de la o anumita confesiune religioasa putea impartasi un credincios de alta credinta. Toata celelbrarea aceea mi s-a parut un ghiveci general, un “bors de urzici” cum ar spune IPS Bartolomeu de la Cluj.

Gestul Arhim. Ieronim Cretu vine dupa cel al IPS Nicolae Corneanu de la Timisoara din 25 mai 2008, cand s-a impartasit intr-o duminica cu catolicii si greco-catolicii din acelasi potir, precum si cel al episcopului Sofronie Drincec al Oradiei de sfintire a Aghiezmei Mari la Boboteaza din 2008, impreuna cu un episocp greco-catolic, la malul Crisului Repede; asadar, dupa hotararea Sfantului Sinod din 8-9 iulie 2008, care, dupa ce a analizat cazurile ultimilor doi, si sub presiunea din ce in ce mai mare a credinciosilor revoltati, “a dezaprobat gesturile necanonice ale celor doi ierarhi, care au produs tulburare în Biserică”, si nu a mai ingaduit astfel niciunui “ierarh, preot, diacon, monah, monahie sau credincios mirean din Biserica Ortodoxă Română să se împărtăşească euharistic în altă Biserică creştină. De asemenea, nu [mai] este îngăduit niciunui cleric ortodox să concelebreze Sfintele Taine şi Ierurgii cu slujitori ai altor culte”.

Ce ar trebuie sa se intample cu cei care nu respecta aceste hotarari? Tot Sfantul Sinod o zice in acelasi comunicat, foarte clar: “Cei ce nu se supun acestei hotărâri pierd comuniunea cu Biserica Ortodoxă şi, în consecinţă, vor suporta sancţiuni canonice corespunzătoare stării pe care o ocupă în Biserică: depunerea din treaptă sau caterisirea, în cazul clericilor, şi oprirea de la împărtăşanie a credincioşilor mireni”. Se pare insa ca Arhim. Ieronim Cretu a primit drept “pedeapsa” pentru nerespectarea acestei hotarari sinodale alegerea sa, o luna mai tarziu, in demnitatea de episcop vicar patriarhal…

Source:aktines.blogspot.com

theologhia.wordpress.com

19 comentarii la „PATMOS 2007 ŞI 2009 – INADMISIBILĂ ÎMPĂRTĂŞIRE CU ERETICII. ARHIMANDRITUL IERONIM CREŢU PASIBIL DE CATERISIRE PENTRU CĂ S-A ÎMPĂRTĂŞIT CU ERETICII, NU DE PROMOVARE ÎN TREAPTA ARHIERIEI! NEVREDNIC ESTE! ANAXIOS!! (VIDEO)”

 1. EU NU SUNT DE ACORD CU ILARION. EU MĂ ROG AŞA: DOAMNE, DĂRUIEŞTE-LE POCĂINŢĂ ŞI-I ÎNTOARCE ÎN BISERICA TA. ÎNVAŢĂ-I SĂ ŢINĂ ADEVĂRUL ÎN IUBIRE ŞI SĂ-L MĂRTURISEASCĂ SPRE LUMINAREA NEAMURILOR CHIAR CU PREŢUL VIEŢII LOR. ORI TOŢI ÎN RAI, ORI NICIUNUL ÎN IAD.

 2. Noi, creştinii, nu trebuie să dorim răul nici vrăjmaşilor noştri, cu atât mai mult unui monah, care era propus să devină ierarh peste o lună.
  Să ne rugăm ca Arhim. Irodion Creţu să conştientizeze că a greşit, să se pocăiască şi să ceară iertare Adevăratului Dumnezeu, singurul Judecător, la Scaunul Sfintei Spovedanii, dacă n-a făcut-o deja.

 3. nu e relevant. nu cred. poza e din profil si nu/mi pot da seama, iar filmuletele nu sunt asa de clare dupa cum sunt „laudate” in materialul de mai sus. aduceti argumente mai plauzibile, poate fi o confuzie. nu va mai faceti pacate degeaba, nu este al vostru a judeca. puneti mana si faceti pocainta ca sa nu va ia altcineva in primire. iertati!

 4. Cel mai bine ar fi sa-l intrebe cineva direct pe par. Ieronim. Poate chiar superiorii sai directi sau Sinodul BOR. Asa s-ar lamuri lucrurile, nu?

 5. nu judecati caci de judecata ve-i avea parte ,este cine sa faca si asta ,daca Dumnezeu a ingaduit aceasta, EL stie de ce .

 6. S.E. Dom Jeremias Ferens – Obispo Eparca de la Iglesia Ortodoxa de Ucrania
  en América del Sur (sede en Curitiba- Brasil).
  Patriarcado Ecuménico de Constantinopla
  Episcopul ce oficiază e si un actor amator. Va puteti convinge urmarinf filmuletul de la minutul 5.oo in special: http://www.youtube.com/watch?v=HWtTHnv3EcQ

 7. Ὁ Πανιερώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀσπένδου κ. Ἱερεμίας (Ferens) ἐγεννήθη εἰς Papanduva τῆς Βραζιλίας τὴν 29ην Δεκεμβρίου 1962. Διήκουσεν τὰ ἐγκυκλια μαθήματα εἰς τὴν Βραζιλίαν. Ἐσπούδασεν Φιλοσοφίαν καὶ Θεολογίαν εἰς τὸ Σεμινάριο τῆς Ἁγίας Σοφίας εἰς South Brook, New Jersey. Τὸ 1988 ἐκάρη μοναχός. Ἐχειροτονήθη Διάκονος τὴν 30ήν Νοεμβρίου 1988 καὶ Πρεσβύτερος τὴν 29ην Ἰανουαρίου 1989 ὑπὸ τοῦ Μητροπολίτου Mstyslav. Ὑπηρέτησεν ὡς ἱερατικῶς προϊστάμενος διαφόρων Ἐνοριῶν τῆς Βραζιλίας. Ἐπίσκοπος ἐχειροτονήθη τὴν 19ην Σεπτεμβρίου 1993 ὑπὸ τοῦ Μητροπολίτου Κωνσταντίνου (νῦν Εἰρηνουπόλεως), τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἀνατολίου (νῦν Ἱεραπόλεως) καὶ Ἐπισκόπου Παϊσίου (μακαριστοῦ Δαφνουσίας). Κατὰ Μάρτιον τοῦ 1995 ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Ἀσπένδου κ. Ἱερεμίας, κατόπιν σχετικῆς αἰτήσεως, ἐπέστρεψεν εἰς τὴν εὐχαριστιακὴν κοινωνίαν μετὰ τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας τῆς Κωνσταντινουπόλεως, καὶ γενόμενος δεκτός, ἐξελέγη ὑπὸ τῆς Ἁγίας καὶ Ἱερᾶς Συνόδου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου Ἐπίσκοπος ὑπὸ τὸν τίτλον τῆς πάλαι ποτὲ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Ἀσπένδου. Μετὰ τὴν εἰς ἐπίσκοπόν του χειροτονίαν ἐξακολουθεῖ νὰ προσφέρῃ τὰς ὑπηρεσίας αὐτοῦ εἰς τὴν Οὐκρανικὴν Διασπορὰν τῆς Νοτίου Ἀμερικῆς.

  Ταχ. διεύθυνσις : Caixa Postal 9073, Ave Candido Hartmann 1278, Bigorilho, BR-80730-440 Curitiba Brazil.
  Τηλ. & Φάξ +55.41.335.51.42 ; SOURCE: http://www.ec-patr.org/hierarchs/show.php?lang=gr&id=117

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: