Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, către Patriarhul Bulgariei: Nu ne trădăm Ortodoxia şi nu susţinem aşa-zisele concepte ecumeniste

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, către Patriarhul Bulgariei: Nu ne trădăm Ortodoxia şi nu susţinem aşa-zisele concepte ecumeniste

 

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu le-a oferit, in ultimele ore, un răspuns tuturor celor care critică Patriarhia pentru participarea la dialogul ecumenic.
 
Adresandu-se Patriarhului Neofit al Bulgariei, care efectuează o vizită in Patriarhia Ecumenica, Bartolomeu a declarat, printre altele, că nu trădează Ortodoxia și nici nu este un sustinator al conceptelor ecumeniste, dupa cum se spune.

„Prin această strategie nu se trădează Ortodoxia, cum am fost criticat, si nici nu vom susține concepte ecumeniste, ci proclamam heterodocsilor si tuturor adevărul Ortodoxiei”, a spus acesta.

Patriarhul Ecumenic a făcut referire la reacțiile care există la adresa dialogului teologic, atât în Bulgaria cat și in alte țări, menționând că aceste acțiuni comune au ca scop înțelegerea reciprocă și acceptarea în timp, „de catre heterodocsi, a unei singure credințe, cea Ortodoxă”.

„Nu urmărim, după cum se scrie prin Bulgaria și în alte parti, sa creem un „conglomerat” acceptabil de obiceiuri si credinte. Noi nu urmărim, prin așa-numita mișcare ecumenică, acceptarea unei „confesiuni sincretiste creștine”, ci o aprofundare in Credința Creștină Ortodoxă și în cooperarea socială cu cei care cheama numele lui Hristos”, a mai spus Bartolomeu.

El a adăugat că: „Desigur, nu ne temem, ca ortodocși, care detinem plinătatea adevărului, ca ne vor afecta punctele de vedere ale fraților noștri heterodocsi, in probleme doctrinare”.

Patriarhul Ecumenic nu a omis să se refere si la problema gravă a relațiilor dintre Bisericile Ortodoxe, problema care a împiedicat, de multe ori, procesul convocarii Sfântului si Marelui Sinod, care ii va aduce la un loc pe toti primatii, pentru a discuta despre problemele de interes comun.

   „În ultimul timp, cu toate acestea, condițiile s-au îmbunătățit și dorința de mai multă unitate și cooperare s-a maturizat. Acest lucru a ajutat foarte mult, în ciuda factorilor omenești imprevizibili și necunoscuti, în pregătirea Sfantului si Marelui Sinod al Bisericii noastre Ortodoxe, pregătire de care, chiar și atunci când au existat cazuri de dezacord, a arătat și a dovedit dorința depășirii dificultăților, prin legăturile spirituale indestructibile și sincere, care ne leagă indisolubil, ca Biserici Ortodoxe, una fata de cealalta și față de prima dintre acestea – Patriarhia Ecumenică”, a spus Patriarhul.

  Patriarhul Bartolomeu a subliniat că Bisericile Ortodoxe locale sunt unite în jurul valorii unui Potir comun, iar diversele dezacorduri nu rup unitatea acestora.
   „Prin urmare, este important ca efortul de încercare de eliminare a diferențelor dintre Bisericile Ortodoxe sa fie unul mai profund, sporit si consolidat, pentru a realiza o uniformizare prin care sa se depășeasca diversele problemele aparute”, a incheiat acesta.

– informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe

Sursa: http://www.lonews.ro

3 comentarii la „Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, către Patriarhul Bulgariei: Nu ne trădăm Ortodoxia şi nu susţinem aşa-zisele concepte ecumeniste”

  1. Patriarhul Bartolomeu ori nu cunoaste canoanele ori ne crede prosti! Teoria „Biserici surori” ? Prezenta in CMB care ne pune in egalitate cu toate celelalte culte, recunoscadu-le drept „Biserici” care contrazice Unicitatea Bisericii-care este doar Biserica Ortodoxa, chemarea papei la Stambul(minciunobinecuvantarile papale, rostirea rugaciunii „Tatal nostru” ectenie pentru papa, etc. Ipocrizie si minciuna! Limbaj dublu! interese dubioase, asta vad la Patriarh! Si nu e o judecata ci o constatare care ne afecteaza pe toti. In mod normal, intr-o ortodoxie sanatoasa ar fi trebuit sa se intrerupa comuniunea cu Patriarhul Bartolomeu! Dar toti suntem mancati de interese meschine si nu ne intereseaza Adevarul lui Hristos! De aceea vom fi si pedepsiti aspru!

  2. Nu cred ca ar trebui sa ne repezim cu pietrele asupra patriarhului ecumenic. Pe langa legea lasata de Sfintii Parinti cred ca ar trebui sa ne uitam si la realitatea din curtile noastre, oare e crestin sa sustinem ura dintre culte? Nu trebuie sa ne luam dupa dogmele lor dar putem sa ii acceptam ca parte din comunitatile in care convetuim.

  3. Una e sa ii acceptam si nu numai sa ii acceptam, ci sa sa ii iubim sa le dorim mantuirea, care se realizeaza numai daca acestia cunosc adevarul, si anume ca singura Biserica intemeiata de Hristos in care se gaseste mantuirea este Biserica Ortodoxa. Ei trebuie sa stie ca soarta lor este iadul, daca nu se boteaza ortodox. Daca ii minti, spunand ca ereticii ar fi „Biserica sora” cu ce ii ajuti, cum ii iubesti??Din contra, arata ca defapt nu iti pasa de ei, ci vrei sa traiesti tu comod cu ei!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: