Simpozion de Dogmatică Ortodoxă la Sofia

Simpozion de Dogmatică Ortodoxă la Sofia


Zilele acestea, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sofia este gazda celui de-al patrulea simpozion organizat de Asociaţia Internaţională a Dogmatiştilor Ortodocşi. Tema ediţiei din acest an este „Dogmă şi terminologie în Tradiţia Ortodoxă şi relevanţa ei astăzi”. 

La eveniment participă, ca reprezentant al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi în calitate de membru al Asociaţiei Dogmatiştilor, şi Pr. Prof. Dr. Ştefan Buchiu.

„Sunt referate care iau în discuţie problema modului în care dogma poate fi transmisă în cultura de astăzi, în secolul al XXI-lea, şi ce fel de terminologie poate să fie folosită în acest scop pentru că pe de o parte teologii ortodocşi trebuie să rămână fideli conţinutului dogmatic patristic. Pe de altă parte trebuie să folosească un limbaj accesibil omului de astăzi şi culturii de astăzi. Într-un anumit sens şi Sfinţii Părinţi s-au confruntat cu această problemă. Tocmai de aceea ei au apelat şi la un limbaj filosofic, la un limbaj al ştiinţelor din vremea aceea rămânând însă total fideli revelaţiei biblice. La acest simpozion participă teologi ortodocşi din toate ţările ortodoxe, precum şi teologi ortodocşi din Statele Unite şi din vestul Europei”, a precizat pentru TRINITAS TV Pr. Prof. Dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

Asociaţia Internaţională a Teologilor Dogmatişti Ortodocşi a fost înfiinţată la Arad, cu prilejul primului Simpozion Internaţional de Teologie Dogmatică Ortodoxă din iunie 2007. Evenimentul este organizat odată la doi ani. Ediţia de anul acesta se va încheia miercuri, 25 septembrie.