PATRIARHUL IERUSALIMULUI LA BUDAPESTA

boudapesti

Invitatul oficial al guvernului maghiar pentru Sărbătoarea Naţională a Sf. Ștefan și a aniversării naţionale a înfiinţării statului ungar a fost Preafericitul Părinte Patriarh al Ierusalimului, Teofil al III-lea.

Pe data de 20/08/2012, la ora 11.00 pm s-a slujit un Te-Deum în Biserica Peştera Pavlicienilor (Gellért-hegy), oficiat de Mitropolitul Austriei, Exarh al Ungariei și al Europei Centrale, kyr Arsenie.

În același loc, cu doisprezece ani în urmă, slujiseră la Te-Deum răposatul Mitropolit Mihail și Patriarhul Ecumenic, Sanctitatea Sa Bartolomeu I.

La Te-Deum au asistat din partea statului ungar o delegaţie condusă de prim-ministrul interimar dr. Semjen Zsolt, din partea Ambasadei Elene – Ambasadorul interimar Iannis Stamatekos, împreună cu consilierul comercial, iar din partea diasporei elene – Președintele Comunității Bisericeşti Elene din Budapesta şi  a Asociaţiei de Prietenie eleno-maghiaro-cipriotă Martha Politidu, președintele Asociației Interculturale Macedoneene – Dimitris Ladas, preşedintele Comunităţilor Elene din Ungaria – Spyros Angardi, președintele  Administraţiei Elene al celui de-al 7-lea District Nikos Prodromidis și fostul primar al satului Beloghianni – Costas Rizogiannis și conaţionali.

De asemenea, la Te-Deum au fost prezenţi reprezentanți ai tuturor misiunilor ortodoxe din Budapesta și reprezentanți ai altor culte.

După încheierea Te-Deum-ului, a urmat o recepție în cadrul căreia toți participanții au avut prilejul să-l cunoască de aproape pe Patriarhul Ierusalimului și să discute cu el.

Din nefericire, Te-Deumul a avut loc într-o peșteră, din cauza faptului că istorica biserică elenă a Adormirii Maicii Domnului, care a fost construită de negustori ambulanţi eleni în 1791 și care a fost inaugurată în 1801, din 1951 până în prezent se află în posesia Patriarhiei Ruse, după confiscarea ei de către regimul comunist de la Comunitatea Ortodoxe Elenă din Budapesta.

Traducere: https://acvila30.ro/; sursa:  romfea.gr

Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [https://acvila30.ro], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea https://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.

 

%d blogeri au apreciat: