PELERINAJUL PREA SFINŢITULUI PETRU LA MĂNĂSTIREA POCEAEV DIN UCRAINA,
2-5 AUGUST 2010
[slideshow]
După săvârşirea Sfintei Liturghii în satul Stroieşti, regiunea Cernăuţi, din 2 august 2010, Prea Sfinţia Sa Petru, Episcop de Hîncu, Vicar al Mitropoliei Chşinăului şi al Întregii Moldove, cu binecuvântarea Î.P.S. Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, s-a deplasat într-un pelerinaj la mănăstirea Poceaev şi la mănăstirea „Schimbării la Faţă a Domnului” din Kremeneţi. În acest pelerinaj Vladâca a fost însoţit de câţiva clerici şi maici ai mănăstirii Hâncu.
În timpul săvârşirii Te Deum-ului de către soborul de arhierei care au participat la Sf. Liturghie în frunte cu Î.P.S. Vladmir, Mitropolitul Kievului şi al Întregii Ucraine, Episcopul Petru împreună cu vieţuitorii mănăstirii Hîncu s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev.
În această zi s-au prăznuit 770 de ani de la săvârşirea minunii arătării Maicii Domnului pe muntele Poceaev şi 335 de ani de la izbăvirea minunată a mănăstirii Poceaev de invazia armatelor lui Mahomed al IV-lea.
În catedrala “Adormirii Maicii Domnului” din Lavra Poceaev se află una din sfinţeniile mănăstirii: „Talpa Maicii Domnului”. Maica Domnului s-a aratat aici într-o para de foc în anul 1240. În locul în care a păşit, a rămas pe stancă amprenta tălpii piciorului drept. În acel loc a apărut un izvor de apă făcător de minuni.
După aceasta Episcopul Petru s-a deplasat la mănăstirea „Schimbării Domnului la Faţă” din Kremeneţ.
Mănăstirea Schimbării la Faţă a Domnului din Kremeneţ a fost înfiinţată în anul 1636 cu binecuvântarea Sf. Mitropolit Petru Movilă al Kievului. Acest aşezământ monahal are o bogată istorie plină de evenimente interesante. În anul 1637 aici au fost înfiinţate o şcoală şi o tipografie. În 1919 la iniţiativa episcopului Dionisie de Kremenţk a fost înfiinţat un seminar teologic ortodox, iar mai târziu în 1937 – o şcoală de cântăreţi.
Din anul 1934, mănăstirea devine reşedinţa Arhiepicopului Alexei de Kremenţk care a fost ucis în data de 7 mai 1943 de ultranaţionaliştii ucraineni pentru faptul că încerca să refacă regăturile Bisericii Autocefale cu Biserica Ortodoxă Rusă. Astăzi rămăşiţile trupeşti ale Î.P.S Alexei se află în biserica cu hramul în cinstea „Sf. Iov de la Poceaev”.
Principala sfinţenie a mănăstirii este icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului „Îndurerata”.
Sursa: http://www.eph.md