CANONIZAREA A TREI CUVIOŞI ÎN UCRAINA

Gluhov. În Mănăstirea Glinskaia a Sfintei Naşteri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a avut loc canonizarea a trei preacuvioşi  ai lui Dumnezeu

 

[slideshow]

 

                   Pe 21 august, în Mănăstirea Glina a Sfintei Naşteri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (satul Sosnovka, judeţul Gluhov, regiunea Sumska), după Dumnezeiasca Liturghie, ce a fost condusă de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Preafericitul Mitropolit Vladimir, a avut loc canonizarea a trei preacuvioşi ai lui Dumnezeu, care au s-au nevoit ca monahi în acest lăcaş. Slujba a avut loc în aer liber pe teritoriul mănăstirii.

                 Împreună cu Preafericitul au slujit: Mitropolitul de Samtavis şi Gorie – Andrei (Biserica Ortodoxă din Georgia), arhiepiscopii: Gherman de Kursk şi Rila, Teodosie de Poloţk şi Glubok, Ambrozie de Cernigov şi Novgorod-Siversk, Luca de Konotop şi Gluhov, episcopii: Panteleimon de Umansk şi Zvenigorod, Varnava de Makeev, Irineu de Nejin şi Priluţk, Ilarie de Makariev, Evloghie de Sumska şi Ahtâr, Aleksandr de Pereiaslav-Hmelniţk, precum şi clericii din eparhie. 

                  După Liturghie, au participat la rugăciune şi reprezentanţi ai autorităţilor locale în frunte cu guvernatorul de Sumşcina, Iurie Cimirii.

                  Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, prin hotărârea din 25 martie 2009 (jurnalul nr. 9), a binecuvântat cinstirea şi canonizarea pe plan local a schimitropolitului Serafim (Majughi), a schiarhimandritului Andronic (Lukaş) şi a schiarhimandritului Serafim (Romanţov).

                  După slujbă a fost oficiată ultima panihidă pentru nevoitorii adormiţi, urmată de citirea hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene şi a Vieţilor sfinţilor proslăviţi. În continuare, s-au cântat Troparul, Condacul şi Mărimurile sfinţilor nou proslăviţi, în timpul cărora au fost aduse spre închinare din altar icoanele lor.

                  Spre sfârşitul slujbei, Mitropolitul Vladimir a felicitat pe cei prezenţi cu ocazia canonizării noilor preacuvioşi ai lui Dumnezeu şi a cerut mijlocirea lor rugătoare înaintea Celui Preaînalt.

            „Fie ca prin rugăciunea Sfinţilor Preacuvioşi ai lui Dumnezeu, Domnul să ne ajute pe fiecare dintre noi să fim vrednici cetăţeni şi buni creştini. Fie ca prin rugăciunile noilor sfinţi, Domnul să ne binecuvinteze pe toţi cu pace şi să miluiască fiecare familie şi fiecare om”, – a spus  Arhipăstorul.

              La rândul său, Întâistătătorul Eparhiei Konotop-Gluhov l-a felicitat pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu ocazia evenimentului de astăzi şi i-a dorit ca Domnul, prin rugăciunile Stareţilor de la Mănăstirea Glinskaia, să-i dăruiască sănătate de fier şi mulţi ani de viaţă.

            I-a felicitat pe cei  adunaţi acolo şi Arhiepiscopul de Poloţk şi Glubok Teodosie, care a dăruit mănăstirii o icoană a Preacuvioasei Prinţese Eufrosina Poloţkaia cu o părticică a moaştelor ei.

           Numeroasei adunări s-a adresat şi reprezantantul  Patriarhiei Georgiei, Mitropolitul Andrei de Samtavis şi Gorie, care în cuvântul său a spus următoarele:

         „Aceşti sfinţi constituie temelia care uneşte Ortodoxia, care îi uneşte pe toţi oamenii. Ei sunt părinţii duhovniceşti ai ucrainenilor, ruşilor, georgienilor, grecilor, armenilor, care au venit la ei. Şi astăzi acoperământul lor a devenit şi mai întins şi mai binefăcător; ei ne acoperă şi se roagă pentru noi toţi. De aceea, împreună cu Biserica Ucraineană, în această zi se bucură Biserica Georgiei şi întregul popor al lui Dumnezeu.”

 

 

 

 Traducere: Frăţia Ortodoxă Misionară “Sfinţii Trei Noi Ierarhi”; Sursa: http://orthodox.org.ua