Plachetă comemorativă dedicată domnitorului Constantin Brâncoveanu, la Muzeul Yedikule din Istanbul

Plachetă comemorativă dedicată domnitorului Constantin Brâncoveanu, la Muzeul Yedikule din Istanbul

 
 

Marţi, 29 octombrie, premierul Victor Ponta a dezvelit la Muzeul Yedikule o plachetă comemorativă dedicată domnitorului Constantin Brâncoveanu şi celor patru fii ai săi, informează Agerpress. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul unei ceremonii oficiate alături de vice-guvernatorul Istanbulului, Kazin Tekim. 

 

Cu acest prilej, premierul României a declarat: „Pentru istoria noastră comună este un moment cu adevărat extraordinar şi vreau să mulţumesc pentru sprijinul personal pe care prim-ministrul Erdogan l-a oferit acestui proiect care se referă la istoria noastră comună. Pentru poporul român, domnitorul Constantin Brâncoveanu reprezintă mai mult decât o parte tragică a istoriei.

 Astăzi facem un gest istoric de reconciliere cu istoria şi de asumare a istoriei noastre comune. Pentru români, domnitorul Brâncoveanu reprezintă, în primul rând, un domnitor care aproape un sfert de secol a încercat să-şi modernizeze ţara şi să supravieţuiască într-un context politic extrem de complicat. 25 de ani de domnie într-o ţară mică, între mari imperii, nu au fost cu siguranţă o perioadă uşoară, iar sfârşitul său tragic alături de familie reflectă doar dificultăţile acelor vremuri. Dincolo de activitatea sa politică, domnitorul Brâncoveanu a fondat în România un stil arhitectural şi cultural care, de altfel, îi poartă numele. A fost un domnitor care a sprijinit şcoala şi educaţia. (…) Biserica Sfânta Parascheva de aici, din Istanbul, unde şi astăzi oficiază preoţi români, a fost reconstituită şi reconstruită prin eforturile domnitorului Brâncoveanu”, a afirmat Victor Ponta.

Anul viitor se vor împlini 300 de ani de la moartea domnitorului Brâncoveanu, iar pentru România, va fi anul Brâncoveanu, un an în care vom avea foarte multe manifestări de omagiere a acelor vremuri şi a lucrurilor care au rămas în România din punct de vedere istoric, cultural şi architectural. Vreau să mulţumesc încă o dată autorităţilor turce pentru faptul că practic anticipăm acest an Brâncoveanu prin acest gest de asumare a istoriei noastre comune”, a mai adăugat premierul.

La finalul ceremoniei, premierul român a depus la baza piedestalului care susţine placheta comemorativă dedicată lui Constantin Brâncoveanu un buchet de trandafiri albi legaţi cu o panglică tricoloră.

Pe placheta dedicată memoriei lui Brâncoveanu este inscripiţionat în română, turcă şi engleză următorul text, agreat între cele două ministere ale Afacerilor Externe: „În memoria Domnitorului Constantin Brâncoveanu şi a celor patru feciori ai săi, care au fost întemniţaţi în închisoarea Yedikule la începutul secolului al 18-lea, departe de scumpa lor patrie şi întru statornica amintire a istoriei comune a popoarelor român şi turc”.

Evenimentul dedicat domnitorului român coincide cu un moment extrem de important pentru Turcia, acela al lansării a ceea ce reprezintă pentru Guvernul de la Ankara „proiectului secolului, tunelul „Marmaray”, primul tunel între Asia şi Europa pe sub Bosfor.

Sursa: episcopiagiurgiului.ro via doxologia.ro