A fost ales un nou Arhiepiscop pentru Bisericile Ortodoxe Ruse din Europa Occidentală (în jurisdicţia Patriarhiei Ecumenice)

A fost ales un nou Arhiepiscop pentru Bisericile Ortodoxe Ruse din Europa Occidentală (în jurisdicţia Patriarhiei Ecumenice)

În cadrul sesiunii de lucru, care a avut loc în data de 1 noiembrie 2013, sub preşedinţia Mitropolitului Emanuel al Franţei, Adunarea Generală a Arhiepiscopiei Bisericilor Ortodoxe Ruse din Europa Occidentală (în jurisdicţia Patriarhiei Constantinopolului) a ales un nou Arhiepiscop, după trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Gavriil de Comana. Noul Arhiepiscop al Bisericilor Ortodoxe Ruse din Europa Occidentală, ales cu 109 voturi din 151, este Arhimandritul Iov Getcha. Acesta va purta titulatura de Arhiepiscop de Telmessos.

Ceilalţi doi candidaţi au fost:

–          Ieromonahul Mihail (Anişcenko): 9 voturi;

–          Arhimandritul Visarion (Komzias): 33 voturi.

Arhimandritul Iov (Igor Vladimir Getcha) s-a născut în data de 31 ianuarie 1974 în Montreal (Quebec, Canada). În anul 2003 a obţinut 2 titluri de Doctor în Teologie la Institutul Saint Serge din Paris şi la Institutul Catolic din Paris. A predat Teologie Liturgică la Institutul de studii superioare teologice din cadrul Centrului Ortodox al Patriarhiei Ecumenice din Chambesy-Geneva (Elveţia) şi la Institutul Catolic din Paris. În perioada decembrie 2005-decembrie 2007, a fost decan al Institutului Saint Serge din Paris. Începând cu anul 2003, Arhim. Iov Getcha este membru al Grupului Sfântul Irineu pentru dialog ortodox-catolic. Din anul 2005 este membru al Comitetului mixt pentru dialog ortodox-catolic din Franţa. Începând cu anul 2006, Arhim. Iov este membru al Comitetului Central al Consiliului Mondial al Bisericilor. Vorbeşte fluent franceză, ucraineană, engleză şi rusă, are cunoştinţe avansate de limba neogreacă, cunoscând totodată limba greacă veche, slavona, latina şi ebraica.

 –

Surse: http://www.orthodoxie.com/actualites/larchimandrite-job-getcha-a-ete-canoniquement-elu-ce-matin-par-le-saint-synode-du-patriarcat-de-constantinople/, http://www.sedmitza.ru/text/4213214.html

Traducere: IAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: