Pomenirea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul la Căldăruşani (2012)

Pomenirea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul la Căldăruşani

.

Pomenirea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul la Căldăruşani

În ziua de 22 iunie, a pomenirii Sfântului Grigorie Dascălul, mitropolitul Ţării Româneşti, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Căldăruşani, aşezământ monahal ce adăposteşte sfintele moaşte ale ierarhului român.Din soborul de slujitori la Sfânta Liturghie au mai făcut parte arhimandritul Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, arhimandritul Lavrentie Gâţă, stareţul Mănăstirii Căldăruşani, pr. Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal, părintele Constantin Păun, protoiereu al protopopiatului Ilfov Nord, precum şi preoţi din parohiile învecinate.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice, PS Varlaam Ploieşteanul a arătat că, în fiecare an, la 22 iunie, ‘Biserica noastră din România face pomenirea unui mare păstor al Ţării Româneşti, Sfântul mitropolit Grigorie Dascălul, care este legat de această sfântă mănăstire în primul rând prin faptul că un număr de ani s-a nevoit aici, câştigându-şi numele unui călugăr evlavios, al unui călugăr cărturar, al unui călugăr rugător pentru obştea din care făcea parte şi pentru credincioşii pelerini la această sfântă mănăstire’.

Preasfinţia Sa a amintit pelerinilor prezenţi la hramul mănăstirii privilegiul de care se bucură apropiindu-se de racla cu sfintele moaşte ale unui ierarh român, după învăţătura Bisericii: ‘Primul gest pe care simţim nevoia să-l facem când intrăm în această biserică a mănăstirii este acela de a ne îndrepta spre racla sfântului, de a ne închina, de a săruta sfintele lui moaşte şi de a le atinge. Facem lucrul acesta pentru că aşa ne învaţă Sfintele Scripturi, aşa ne învaţă scrierile Părinţilor Bisericii şi aşa învăţăm din pilda înaintaşilor noştri, încă din vremea primelor decenii după organizarea Bisericii, după praznicul Pogorârii Sfântului Duh, când creştinii cinsteau, preţuiau şi se închinau moaştelor martirilor care şi-au sacrificat viaţa din credincioşie faţă de Mântuitorul Iisus Hristos şi faţă de Evanghelia Lui’.

PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a arătat virtuţile ierarhului român pentru care a fost supranumit ‘Dascălul’: ‘Contemporanii l-au numit ‘Dascălul’, nu pentru că ar fi provenit dintr-o familie cu numele de Dascălu, familia sa se numea Miculescu. Oamenii din vremea lui şi mai ales oamenii de după el l-au numit ‘Dascălul’ pentru că el rămâne pentru fiecare dintre noi, călugări, preoţi de parohie, credincioşi şi credincioase, un dascăl al dreptei credinţe, un dascăl al smereniei, un dascăl al rugăciunii, un dascăl al pocăinţei şi un model de muncă neostoită pentru preamărirea lui Dumnezeu şi mântuirea noastră şi a celor încredinţaţi păstoririi noastre’.

După Sfânta Liturghie, PS Varlaam, însoţit de soborul de preoţi şi diaconi slujitori, a săvârşit o slujbă de pomenire la mormântul protos. Damaschin Ştefan, trecut la cele veşnice la începutul acestui an, după cum ne informează Ziarul Lumina.

La hramul Mănăstirii Căldăruşani au participat şi membrii Sectorului Teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în frunte cu părintele consilier patriarhal Constantin Pătuleanu, pentru a sărbători pe ocrotitorul sectorului, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul.

Sursa: Basilica.ro