Praznicul Cuviosului Ioan Rusul în Sfânta Mitropolie a Halkidei (photo)

ros9

Praznicul Cuviosului Ioan Rusul în Sfânta Mitropolie a Halkidei

Cu mult fast şi cu participare numeroasă din partea creştinilor a fost prăznuită şi anul acesta luni, 26 mai, şi marţi, 27 mai 2014, în Neon Prokopion din Evvia, şi mai exact la sfântul lui aşezământ, pomenirea Cuviosului părintelui nostru Ioan Rusul, nou mărturisitor, al cărui sfânt şi nestricat trup, ca un dar de mult preţ, îl păzeşte cu evlavie Sfânta Mitropolie a Halkidei, Istiei şi Sporadelor Nordice.
Mii de credincioşi au mers să primească harul Treimicului Dumnezeu prin mijlocirile Cuviosului Ioan, să cinstească pomenirea lui şi să depună la sfintele lui moaşte greutăţile problemelor din viaţa de zi cu zi.
În plus, o mulţime de credincioşi, îndeosebi tineri, cu cutremurătoarea căldură a credinţei şi iubirii, au mers şi anul acesta pe o distanţă mai mare de 50 de km din Halkida până la Neon Prokopion, pe jos, îndeplinindu-şi „făgăduinţa” lor şi arătând în felul acesta marea lor credinţă în Dumnezeul Treimic şi în „prietenul” Lui, Cuviosul Ioan.
La hramul de anul acesta au participat Înaltpreasfinţiţii Mitropoliţi Serafim de Karistia şi Kiros, Hrisostom de Metimni, Hrisostom al Patrelor, Pavlos de Sisanios şi Siatisti, Dionisie al Corintului şi Preasfinţitul Episcop Agatanghel de Fanarios, toţi invitaţi ai ierarhului locului, Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Halkida, Istiea şi Sporadele Nordice, kyr Hrisostom.
În ajun, luni, 26 mai 2014, după amiază, s-a săvârşit vecernia de hram, la care a slujit Înaltpreasfinţitul Mitropolit Pavlos de Sisanios şi Siatisti, care a predicat şi cuvântul lui Dumnezeu referindu-se la „peripeţia” sfintelor moaşte ale cuviosului Ioan din Prokopion (Capadocia) până în Prokopion (Evvia), subliniind că nestricatul cuvios Ioan constituie „un semn” al prezenţei lui Dumnezeu în lume.
Pe perioada nopţii s-a săvârşit o priveghere de toată noaptea care a culminat cu prima Dumnezeiască Liturghie, ce s-a terminat în jurul orelor 5 dimineaţă, luni.
În însaşi ziua praznicului, marţi, 27 mai 2014, a prezidat Dumnezeiasca Liturghie Înaltpreasfinţitul Mitropolit Serafim de Karistia şi Kiros, care la chinonic a predicat dumnezeiescul cuvânt referindu-se la vindecarea orbului din naştere, ca arătare a slavei lui Dumnezeu şi a semnalat că şi Cuviosul Ioan constituie o arătare şi o mărturie a acestei slave dumnezeieşti.
La sfârşitul Dumnezeieştii Liturghii, Înaltpreasfinţitul nostru Mitropolit Hrisostom a mulţumit tuturor Înaltpreasfinţiţilor sfinţi arhierei pentru prezenţa lor, sfântului cler şi poporului pentru dragostea şi ajutorul lor, membrilor Consiliului administrativ al sfântului loc de închinare, ieropsalţilor, organelor locale pentru colaborarea la organizarea hramului şi nenumăratelor mulţimi de pelerini ai cuviosului.
După Dumnezeiasca Liturghie a avut loc o măreaţă litanie cu sfintele moaşte ale Cuviosului Ioan pe străzile din Prokopion, care au fost aşternute cu petale de trandafir. La sfânta litanie au participat mulţi preoţi, autorităţi locale şi alţi oficiali, dar îndeosebi nenumăratele armate de evlavioşi creştini de de-a lungul şi de-a latul pământului. În piaţa din Prokopion s-a săvârşit o ectenie pentru sănătatea tuturor pelerinilor Cuviosului nostru, iar dumnezeiescul cuvânt a fost predicat de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Patra, kyr Hrisostom, care s-a referit la Cuviosul Ioan ca la un predicator înflăcărat al Învierii.

ros1

ros3

ros4

ros5

ros6

ros7

ros8

ros10

ros2

 

Traducere: https://acvila30.ro/ ; sursa: romfea.gr
Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [ https://acvila30.ro ], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea https://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.

 

 

%d blogeri au apreciat: