Prăznuirea Sfântului Cuvios Porfirie Kafsokalivitul la Mănăstirea Schimbarea la Faţă a Domnului din Milesi

Prăznuirea Sfântului Cuvios Porfirie Kafsokalivitul la Mănăstirea Schimbarea la Faţă a Domnului din Milesi

În prezența a mii de credincioși din întreaga Attica, precum şi din alte regiuni ale Greciei, pe 2 decembrie 2013, la Mănăstirea Schimbarea la Faţă a Domnului din Milesi, a fost săvârșită Sfânta Liturghie, cu ocazia prăznuirii Sfântului Cuvios Porfirie Kafsokalivitul.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica principală a mănăstirii (ctitorită de Sfântul Porfirie) de ÎPS Meliton, Mitropolit de Philadelphia (ierarh al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol), înconjurat de un sobor de stareți ai mănăstirilor din Grecia, preoți și diaconi.

În cuvântul său, ÎPS Meliton a spus: „Minunat este Domnul întru sfinții Săi! Astăzi, îl prăznuim în rând cu sfinții pe Cuviosului Porfirie Kafsokalivitul, la câteva zile după ce Biserica Mamă din Constantinopol a confirmat prin mărturie panortodoxă, recunoașterea sfințeniei sale.

Printre altele, ierarhul a mai adaugat: „Chiar dacă au trecut aceşti 22 de ani, preasfinţitul chip al Sfântului Porfirie rămâne gravat în pomenirea şi inima celor care au avut binecuvântarea de a-l cunoaşte şisă intre în contact cu el.”

Deasemenea, Mitropolitul de Philadelphia a transmis binecuvântările părinteşti ale Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol.

La filalul cuvântului său, IPS Meliton a spus: „Sfântul Porfirie este un tată adevărat și liderul poporului nostru, care l-a iubit și îl iubește. Sfântul nu a slujit niciodată lui, nu-i plăcea să câștige ceva de la oameni, nu a dobândit putere și bogăție. Tot ceea ce avea împărțea fără reținere. Aceasta era bucuria lui.

traducere şi adaptare: Mihai-Alex Olteanu pentru doxologia.ro
sursa: http://www.romfea.gr