Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi-a serbat ocrotitorul spiritual: Sfântul Prooroc Daniel

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi-a serbat ocrotitorul spiritual:

Sfântul Prooroc Daniel

 

[slideshow]

 

Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, şi-a serbat ziua onomastică în mijlocul credincioșilor. Preafericirea Sa a oficiat astăzi, 17 decembrie 2010, Sfânta Liturghie la Catedrala patriarhală, mulţumind lui Dumnezeu pentru ajutorul dăruit Bisericii Ortodoxe Române, poporului român şi Preafericirii Sale în promovarea credinţei şi a misiunii creştin-ortodoxe. Din soborul slujitorilor au făcut parte cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar la slujbă au participat peste 500 de credincioși.

La final, Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a adresat un cuvânt omagial.

„În Biserica noastră ne-a binecuvântat Dumnezeu cu păstor, Patriarh păstor care încearcă şi reuşeşte să folosească darul numelui în dăruire, iar din dăruire în făptuire şi din făptuire reuşeşte apropiere între slujitori, între credincioşi, apropiere între românii de pretutindeni. V-a rânduit Dumnezeu, Preafericirea Voastră, mai înainte de a fi Patriarh să fiţi un teolog mare, un teolog recunoscut prin credincioşie şi fidelitate pentru dreapta credinţă precum aţi învăţat la părintele duhovnicesc al Preafericirii Voastre, Părintele Stăniloae, şi aţi unit numele de profet Ilie cu numele de Dan sub mantia de la Sihăstria a Părintelui Cleopa”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit Lui Dumnezeu pentru binefacerile primite și a spus că această zi este o zi de evaluare și de mare responsabilitate.

„Totdeauna este loc de mai bine. Dacă ne gândim la această dimensiune a responsabilităţii, ea pare cutremurătoare, responsabilitatea învăţătorească a ierarhului, responsabilitatea liturgică sacramentală şi responsabilitatea pastorală, administrativă. Dacă ne gândim la limitele noastre omeneşti ne cutremurăm, dacă însă simţim ajutorul lui Dumnezeu în viaţa noastră atunci ne bucurăm. Deci, în fiecare zi de onomastică sau aniversarea unui început al unei slujiri înseamnă pentru noi această evaluare a responsabilităţii, a libertăţii pe care o avem şi o folosim în Biserică, dar şi o zi de mulţumire şi recunoştinţă pentru că totdeauna ajutorul lui Dumnezeu vine prin oameni”, a spus Preafericirea Sa.

După Sfânta Liturghie, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, a avut loc un moment festiv dedicat zilei onomastice a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

 

Sursa: Basilica.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: