Preasfinţitul Corneliu: „O cântare înălțătoare crează o atmosferă de bucurie”

Preasfinţitul Corneliu: „O cântare înălțătoare crează o atmosferă de bucurie”

Constantin Ciofu
 

La Casa de Cultură din Vaslui va avea loc joi, 26 decembrie 2013, de la ora 15:00, lansarea CD-ului „Sfânta Liturghie arhierească a Sfântului Ioan Gură de Aur” şi a CD-ului „Colinde vechi la timpuri noi”. Cele două discuri ale Corului „Dignus est” al preoţilor din Eparhia Huşilor au apărut cu binecuvântarea şi la iniţiativa Preasfinţitului Corneliu, Episcopul Huşilor. Evenimentul va avea loc cu prilejul Concertului de colinde al Episcopiei Huşilor. Mai multe amănunte despre înfiinţarea coralei preoţeşti a Episcopiei Huşilor ne-a oferit Preasfinţitul Corneliu în interviul următor.

 

 

Preasfinţia Voastră, de ce a fost necesară înfiinţarea de coruri preoţeşti şi care este impactul misionar al acestora?

Muzica este o artă divină care înalță sufletul și în același timp dă putere omului, celui care o ascultă sau celui care o interpretează, de a avea o viață armonioasă și în același timp o viață disciplinată. A interpreta o bucată muzicală presupune efort, cu atât mai mult a interpreta un psalm sau un cântec care înalță sufletul în bisericile noastre. De aceea, este firesc ca o episcopie sau un protopopiat să aibă un cor al preoților, pentru că marea majoritate a preoților care au absolvit un seminar teologic sau o facultate de teologie, au cunoștințe muzicale temeinice. Întotdeauna repetiția face pe magistru și este necesar ca performanțele să se realizeze doar printr-o muncă asiduă. În acest sens, în Episcopia Hușilor, au luat ființă corul Protopopiatului Vaslui și corul Protopopiatului Bârlad. Fostul cor al Protopopiatului Vaslui a devenit corul oficial al Episcopiei Hușilor, pe care l-am intitulat ”Dignus Est” (Vrednic Este). În fiecare săptămână, preoţii își sacrifică din timp câte trei ore pentru repetiții și pentru a interpreta cele mai frumoase cântări și cele mai cunoscute colinde, care nu trebuie să dispară din tezaurul nostru muzical și liturgic.

Recent a apărut un CD cu Sfânta Liturghie arhierească a Sfântului Ioan Gură de Aur, răspunsurile fiind date de către Corala preoților Episcopiei Hușilor ”Dignus Est”, dirijată de părintele profesor Adrian Buimac. De ce s-a considerat ca fiind necesară apariţia unui astfel de CD?

Ne-am gândit adesea că pierdem foarte mult timp în mașinile noastre, în mijloacele de transport în comun, acasă chiar, mai ales astăzi, când omenirea se află într-o continuă mișcare. O cântare înălțătoare, Sfânta Liturghie sau colindele noastre, când sunt ascultate, sunt cele care crează o atmosferă de bucurie, de pace și de liniște. În al doilea rând, este un mijloc misionar prin care cuvântul lui Dumnezeu se face auzit și roditor în viața, în inimile și în sufletele celor care îl caută pe Dumnezeu și care doresc întâlnirea personală și directă cu El. În al treilea rând, corala Episcopiei Hușilor a început să dea roade după o muncă continuă și încununarea acestei munci a fost apariția și editarea acestui CD cu Sfânta Liturghie. Înainte de sfintele sărbători va apărea și un CD care cuprinde colindele noastre sfinte, care vestesc Nașterea și venirea în lume a Mântuitorului Iisus Hristos, prin cuvânt și prin melodie atât de înălțătoare pentru suflet și pentru mintea noastră.

Rolul muzicii cult

Preasfinţia Voastră, care este rolul muzicii în cult?

Încă din perioada iudaică, a legii Vechiului Testament, în Templul din Ierusalim, existau cântăreți împărțiți în două grupuri, care intonau psalmii și care imitau cetele îngerilor. Într-o lucrare despre muzică, Fericitul Augustin a spus următoarele cuvinte: ”Învață, omule, să cânți, că nu știu ce vor face îngerii cu tine când vei ajunge în mijlocul lor”. Îndemnul psalmistului David, ”Lăudați pe Domnul toți îngerii Lui, laudați-L pe El cu toate puterile Lui, lăudați-L pe el toate făpturile Lui”, este un imbold că rugăciunea noastră poate fi și cântată. Avem ”Tatăl nostru” pe care îl cântă întreaga biserică, sau răspunsurile de la Sfânta Liturghie. Faptul că noi cântăm în timpul sfintelor slujbe înseamnă bucuria întâlnirii cu Dumnezeu. Un sentiment de bucurie se exprimă prin cântec, prin zâmbet, iar un rol determinant în slujbele noastre liturgice îl au cântările noastre sfinte, care sunt armonizate. Avm muzica bizantină care este o muzică meditativă, care exprimă învățătura credinței noastre creștin ortodoxe, dar avem şi muzica corală care este la fel de înălțătoare. Rolul muzicii în cultul nostru nu este doar duhovnicesc, ci și educativ, pentru că cine ascultă sau cine cântă, nu poate rămâne în starea cu care intră în biserică, ci este scos din starea lui și transpus într-o altă lume, într-o lume nepieritoare în care Dumnezeu domnește peste toți cu puterea dragostei și a iertării. De aceea, compozitorii și cei care și-au închinat viața înfrumusețării slujbelor noastre sfinte, au luat tot din Psalmii Vechiului Testament, ”Cânta-voi Domnului în viața mea, cânta-voi Dumnezeului meu cât voi fi”. Muzica și interpretarea ei nu poate fi decât un prilej de mulțumire adusă lui Dumnezeu și în același timp de rugăciune, ca El să îndrepteze și să împlinească în viața noastră toate cele de care este atâta nevoie.

Sursa: doxologia.ro

%d blogeri au apreciat: