Procesiune la Alba Iulia

Donaţie a Mănăstirii Vatoped

Procesiune la Alba Iulia

*

Arhiepiscopia Alba Iulia organizează un eveniment deosebit, prilejuit de aducerea icoanei Maicii Domnului Pantanassa – Împărăteasa Tuturor, de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos. Este o icoană pictată pe lemn, copie a icoanei făcătoare de minuni Pantanassa, vindecătoarea de cancer, icoană donată de mănăstire bisericii parohiei din cartierul Orizont, Alba Iulia.

La origine, această icoană făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu este o icoană pe lemn, portabilă, zugrăvită în secolul al XVII-lea. Icoana are de la Dumnezeu harul deosebit de a vindeca înfricoşătoarea boală a cancerului. Se cunosc foarte multe cazuri de bolnavi de cancer vindecaţi recent, după citirea Acatistului sau a Paraclisului Maicii Domului Pantanassa.

Delegaţia cu icoana este întâmplinată vineri la ora 14:00, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, de către soborul catedralei, tot acum având loc şi o procesiune în jurul catedralei. Cuvântul de întâmpinare va fi rostit de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. Sâmbătă, 16 martie, de la ora 8:00, se săvârşeşte Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în Catedrala Reîntregirii, iar de la ora 10:00 au loc întâmpinarea icoanei şi procesiune la Biserica Memorială „Mihai Viteazul“ din Alba Iulia. De la ora 12:00 are loc o procesiune cu icoana în Secţia de oncologie a Spitalului Judeţean Alba. La ora 13:30, icoana va fi primită în Biserica „Sfântul Nicolae“ din Miceşti, iar la ora 15:00 are loc procesiunea cu icoana Maicii Domnului în cartierul Orizont. La ora 16:00, icoana va fi primită în Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântul Grigorie Palama“, moment urmat de Paraclisul Maicii Domnului Pantanassa şi Vecernia cu Litie.

Scurt istoric al icoanei Maicii Domnului Pantanassa

Această icoană făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu este o icoană pe lemn, portabilă, zugrăvită în secolul al XVII-lea şi a fost adusă de către obştea lui Gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti, obşte care s-a închinoviat la Vatoped, mănăstire care a devenit astfel din nou de obşte în 1990. Icoana se află pe tetrapodul din stânga al bisericii mari. Prima dovadă că această icoană are un har deosebit a fost următoarea întâmplare: „Într-o zi, un tânăr din Cipru a intrat în biserică să se închine. Îndreptându-se către icoană, Gheronda Iosif a văzut deodată că faţa Maicii Domnului străluceşte. În acelaşi moment, o putere nevăzută l-a aruncat pe tânăr la pământ. Îndată ce şi-a revenit, a mărturisit cu lacrimi părinţilor că era necredincios, dispreţuind poruncile lui Dumnezeu şi se ocupa cu vrăjitoria. Astfel, intervenţia miraculoasă a Născătoarei de Dumnezeu l-a convins pe tânăr să-şi schimbe viaţa şi să devină un bun credincios“.

De asemenea, multe minuni au avut loc în ultimii ani în Rusia după ce au fost aduse – la cererea Patriarhului Moscovei – trei copii ale icoanei Pantanassa: una la Biserica Tuturor Sfinţilor din Crasnoe Selo, Moscova, a doua la Mănăstirea Schimbării la Faţă a Mântuitorului din Novospaski, iar a treia la Mănăstirea Valaam.

Iată că Maica Domnului are de acum mai multe icoane Pantanassa vindecătoare de cancer şi în România: la Biserica rusă din Bucureşti, la mănăstirile Oaşa şi Râmeţ din judeţul Alba, la catedrala din Timişoara şi la o biserică din Suceava.

Sursa: Ziarul Lumina