PROF. DIMITRIOS TSELENGHIDIS: TEOLOGIE ,,POST-PATRISTICĂ” SAU ,,NEO-VARLAAMITĂ”? (prima parte; se va updata)

VĂ PREZENTĂM MAI JOS PRIMA PARTE DIN REFERATUL  TEOLOGICO-APOLOGETIC AL PROFESORULUI DE TEOLOGIE DIMITRIOS TSELENGHIDIS DE LA FACULTATEA DE TEOLOGIE DIN TESALONIC – GRECIA, PREZENTAT ÎN CADRUL CONFERINŢEI „TEOLOGIE PATRISTICĂ ŞI EREZIE POST-PATRISTICĂ”, ORGANIZATĂ DE MITROPOLIA PIREULUI

PE 15 FEBRUARIE 2012, ÎN PIREU – GRECIA.

PROFESOR DIMITRIOS TSELENGHIDIS:

TEOLOGIE ,,POST-PATRISTICĂ” SAU ,,NEO-VARLAAMITĂ”?

    Pireu, 15-2-2012

TEOLOGIE ,,POST-PATRISTICĂ” SAU ,,NEO-VARLAAMITĂ”?

IGNORAREA SAU NEGAREA SFINŢENIEI?

CRITERII ALE TEOLOGHISIRII ORTODOXE ŞI FĂRĂ RĂTĂCIRE

Subtitlu: Aroganţa şi devierea teologică a teologilor prezumtiv,,post-patristici”

        Ca să evităm orice eventuală confuzie terminologică, vom trece chiar de la început direct la indispensabila elucidare a termenului nou în  domeniu şi anume ,,post-patristic”. Această nouă terminologie ştiinţifică primeşte variate interpretări, însă cele mai predominante  din punct de vedere ştiinţific sunt, în opinia noastră, următoarele:

a) Când primei părţi componente a cuvântului  „με­τα”- [„post”-] i se atribuie o importanţă temporală, caz în care este vorba despre sfârşitul epocii patristice; şi

 b) Când primei părţi componente a cuvântului i se atribuie o semnificaţie critică, caz în care cuvântul compus ,,post-patristic” înseamnă relativizare, contestare [tăgăduire] parţială sau totală, revizuire, o nouă lectură, şi chiar o depăşire a gândirii teologice a Părinţilor Bisericii.

       Teologii contemporani savanţi, care au încercat direct sau indirect să se definească pe ei înşişi ca ,,post-patristici”, au folosit alternativ ambele interpretări, însă în principal a doua, care se referă la relativizarea şi în final la depăşirea Părinţilor Bisericii.

       Lucrarea cea mai catastrofală în conştiinţele lumii creştine teologice mai largi au făcut-o, în opinia noastră, protestanţii. Şi asta, deoarece ei au contestat fără întortocheri autoritatea Sinoadelor Ecumenice ale Bisericii, ca de altfel şi întreaga Predanie Apostolică şi Patristică a ei. În acelaşi timp au anulat în mod oficial, esenţial şi formal, sfinţenia tuturor sfinţilor cunoscuţi şi renumiţi, contestând în acest fel şi experienţa în Sfântul Duh [duhovnicească] a fiecărei Biserici Luptătoare pe pământ.

       Tot aşa, lucrarea cea mai catastrofală în conştiinţa dogmatică a pleromei Bisericii Ortodoxe a făcut-o şi continuă să o facă ecumenismul. Ecumenismul constituie astăzi transmiţătorul rău mirositor al sincretismului inter-creştin şi inter-religios şi, în consecinţă, transmiţătorul cel mai oficial al celei mai periculoase poly-erezii [pan-erezii] a tuturor epocilor, deoarece contribuie decisiv la tocirea criteriului ortodox şi al conştiinţei-de-sine ortodoxe. Mai exact, prin reprezentanţii săi, la nivel local şi internaţional, încearcă continuu şi gradual ,,căderi” din ce în ce mai mari în conştiinţa eclesiologico-dogmatică a credincioşilor ortodocşi neavizaţi din punct de vedere spiritual. Şi lucrul acesta îl reuşeşte în special prin relativizarea sau chiar şi prin anularea în practică a autorităţii învăţăturii Sfinţilor Părinţi şi, desigur, a hotărârilor lor sinodale colective în cadrul Sinoadelor Ecumenice. Vezi, de pildă, încălcarea evidentă şi continuă – de ani de zile până în prezent, a Canonului al 2-lea al Sinodului Ecumenic al V-VI-lea [Quinisext], care interzice clar rugăciunea în comun cu cei neîmpărtăşiţi [afurisiţi, lipsiţi de comuniune] şi eterodocşii, prin ameninţarea expresă cu caterisirea clericilor şi cu afurisirea laicilor care îl încalcă.

          În climatul teologic secularizat mai larg, prezentat mai sus, şi îndeosebi şi prin excelenţă în spiritul propriu-zis al ecumenismului, pe care l-am descris, se încadrează organic şi mişcarea apărută în ultima vreme a teologilor prezumtiv ,,post-patristici”. Cu siguranţă, această mişcare are în mod clar şi influenţe protestante, care sunt mai evidente, în principal în poziţionarea cu caracter ştiinţific a teologilor ,,post-patristici”, împotriva autorităţii diacronice, de până acum, a învăţăturii teologice a Sfinţilor Părinţi. (VA URMA)

TRADUCERE, FRĂŢIA  ORTODOXĂ MISIONARĂ „SFÂNTUL MARCU AL EFESULUI

14 comentarii la „PROF. DIMITRIOS TSELENGHIDIS: TEOLOGIE ,,POST-PATRISTICĂ” SAU ,,NEO-VARLAAMITĂ”? (prima parte; se va updata)”

 1. ROG OFICIAL, in Numele LUI HRISTOS CEL VIU, pe Parintele PATRIARH DANIEL
  Sa dea un ordin care sa anuleze definitiv re.ingroparea, epitaful si prohodul DOMNULUI SI AL MAICII DOMNULUI!

  ASA CUM BINE A FACUT SA ANULEZE BLESTEMELE SF. VASILE.

  HRISTOS are doua firi, ca OM si DUMNEZEU. Ingropand de VIU si mincinos OMUL, IL INGROPATI pe DUMNEZEU!!! Trezirea!

  Si sa dam Cezarului ce-i a Cezarului: am cerut Structurilor Superioare toleranta ZERO in anchetele privind coruptia si evaziunea fiscala. Cezarul sa anuleze ingroparea de VIU a LUI HRISTOS! Si va fi bine pentru TOATA LUMEA. Amin!

 2. SI FARA ZILE aliturgice!
  E o oroare si o eroare imensa!

  CUVANTUL LUI HRISTOS este sa facem SFANTA LITURGHIE, Jertfa de Lauda! Nicaieri in NOUL TESTAMENT ORTODOX NU SCRIE ca a spus sa faceti zile aliturgice.
  DOAR SFANTA LITURGHIE mai tine lumea!!!

  Si rugaciunile MAICII DOMNULUI CARE sufera ca voi va ganditi sa II ingropati de VIU FIUL.
  EA E VIE, EL E VIU.
  Bucurati-va de asta, nu II ucideti anual, oameni buni!

 3. ERA nevoie ca blestemele sa dispara pentru ca, la Început in RAI nu erau. Hristos va veni poate atunci cand CUVANTUL ISI va reintra in drepturi, cand LUMEA VA REDEVENI RAI.
  Început si Sfârşit ciclic, până învăţăm cu toţii lecţia NEMURIRII.

  DAR, Parinte DANIEL,
  ORTODOXIA ESTE CREDINTA LUI HRISTOS!!!

  SI VA FI O TURMA SI UN PASTOR, Amin! Aliluia!

 4. POSTUL ar trebui sa se termine, ca in vechime, de FLORII. Si sa nu mai existe tristete, PENTRU CA HRISTOS A PORUNCIT (!!!) in NOUL TESTAMENT (cum cititi?):

  BUCURATI-VA PURUREA, RUGATI-VA NEINCETAT! Amin.

 5. SA VINA si papa si altii in ROMÂNIA sa se convinga ca ORTODOXIA ESTE CREDINTA ADEVARATA si ca DUMNEZEU CUVANTUL NU SE LASA BATJOCORIT DE NIMENI!

  LUMINA SFANTA CARE VINE LA SFINTELE PASTI VA FI VESNICA IN ROMANIA, chiar in loc de soare, asa cum scrie in NOUL TESTAMENT.

  Recititi Apocalipsa 19-22 si Epistolele de la IOAN. Macar atat si va veti lamuri, fratii mei dragi, ROMANI! Si sa vedeti apoi cumtoate se vor aranja:

  CAUTATI INTAI IMPARATIA CERURILOR SI TOATE CELELALTE SE VOR ADAUGA VOUA!

  AMIN! ALILUIA! VIATA-I DIVINA!

 6. ASTA-I LECTIA NEMURIRII DATA DE LA DOMNUL PENTRU ROMANI.

  Eu sunt doar un bun conductor prin care trec energiile necreate ale LUI DUMNEZEU. Sunt doar Crenguta, ortodox practicant. Slava Domnului pentru astea toate!

  HRISTOS VINE CURAND. VINO, DOAMNE!

 7. קומען און פּאָפּע און אנדערע אין רומעניע צו איבערצייגן אַז אָרטאַדאַקסי איז דער אמת אמונה און אַז גאָט דער וואָרט האַלטן אויסגעלאכט דורך ווער עס יז!

  רע.ווינע משיח אויף ערד, אויב ניט שוין געקומען צווייטער מאָל, געטאן גערעכטיקייַט צו די גויים
  !
  איך בין זיין קאַלע.
  הייליק ליכט אַז קומט צו ווערן אייביק יסטער אין רומעניע, אפילו אין פּלאַץ פון די זון, ווי אין די נט.
  רערעאַד רעוועלאַטיאָן 19-22 און עפּיסטלעס פון יוחנן. אפילו אַזוי און איר וועט ענלייטאַן מיין טייַער ברידער, רוימער! און זען דעמאָלט קומטאָאַטע וועט צולייגן:
  זוכט ערשטער דעם מלכות פון הימל און אַלע וועלן זיין מוסיף צו ריא!

 8. Ελάτε και τον Πάπα και τους άλλους στη Ρουμανία για να πείσει ότι η Ορθοδοξία είναι η αληθινή πίστη ότι ο Θεός και ο Λόγος ΚΡΑΤΗΣΤΕ εμπαίζονται από κανέναν!

  RE.VINE Χριστού στη Γη, εάν δεν είναι ήδη ήρθε δεύτερη φορά, έγινε δικαιοσύνη στους Εθνικούς
  !
  ΕΙΜΑΙ νύφη του.
  ΑΓΙΟ ΦΩΣ, που έρχεται να ΑΙΩΝΙΑ Πάσχα στη Ρουμανία, ακόμα και στη θέση του ήλιου, όπως στην ΝΤ.
  Ξαναδιαβάστε Αποκάλυψη 19-22 και επιστολές του Ιωάννη. Ακόμα κι έτσι, και θα φωτίσει αγαπητοί αδελφοί μου, οι Ρωμαίοι! Και τότε δείτε cumtoate θα κανονίσει:
  Επιδιώκει πρώτον την βασιλείαν των ουρανών και όλοι θα πρέπει να προστεθούν σε σας!
  Αμήν! Αλληλούια! Η ζωή είναι ΘΕΙΑ!

 9. Papa e gli altri a venire in Romania per essere convinti che l’ortodossia è la vera fede e che Dio la Parola TENERE deriso da chiunque!
  Santa Luce che proviene solo dalla Pasqua ortodossa, sarà eterna in Romania, anche al posto del sole, come nel NT.
  Rileggete Apocalisse 19-22 e epistole di Giovanni. Anche così e tu illumini i miei fratelli cari, i romani! E vedere poi cumtoate provvederà:
  Cerca prima il regno dei cieli e tutto sarà aggiunto a VOI!
  Amen! Alleluia! La vita è DIVINO!

 10. Pape et d’autres à venir en Roumanie pour être convaincu que l’orthodoxie est la vraie foi et que la Parole de Dieu TENEZ raillé par tout le monde!
  Lumière sacrée qui ne vient que de la fête de Pâques orthodoxe, sera éternelle en Roumanie, à la place du soleil, comme dans le NT.
  Relisez Apocalypse 19-22 et épîtres de Jean. Même si, et vous éclairer mes chers frères, les Romains! Et puis cumtoate verrez:
  Cherchez d’abord le royaume des cieux et tout ce qui sera ajouté à VOUS!
  Amen! Alléluia! La vie est divine!

 11. Paavi ja muita tulemaan Romaniaan on vakuuttunut siitä, että Ortodoksisuus on oikea usko ja että Jumalan Sana Pidä pilkkasivat ketään!
  Valoa, joka on vain ortodoksisen pääsiäisen, on ikuinen Romanian sijasta auringosta, kuten NT.
  Uudelleen lukea Ilmestyskirja 19-22 ja kirjeissään John. Jopa niin, ja sinä syttyy rakkaat veljet, roomalaiset! Ja sitten cumtoate näkevät:
  Vaan etsikää ensin taivasten valtakuntaan ja kaikki lisätään YOU!
  Aamen! Halleluja! Elämä on jumalallinen!

 12. SA VINA si papa si altii in ROMÂNIA sa se convinga ca ORTODOXIA ESTE CREDINTA ADEVARATA si ca DUMNEZEU CUVANTUL NU SE LASA BATJOCORIT DE NIMENI!
  LUMINA SFANTA CARE VINE LA SFINTELE PASTI VA FI VESNICA IN ROMANIA, chiar in loc de soare, asa cum scrie in NOUL TESTAMENT.
  Recititi Apocalipsa 19-22 si Epistolele de la IOAN. Macar atat si va veti lamuri, fratii mei dragi, ROMANI! Si sa vedeti apoi cumtoate se vor aranja:
  CAUTATI INTAI IMPARATIA CERURILOR SI TOATE CELELALTE SE VOR ADAUGA VOUA!
  AMIN! ALILUIA! VIATA-I DIVINA!

 13. Preot ILARION ARGATU
  (1913 – 1999)

  Rugaciune :
  „Iarta-ma, Doamne:
  -pentru tot ce puteam sa vad si nu am vazut!
  -pentru tot ce puteam sa aud si nu am auzit!
  -pentru tot ce puteam sa simt si nu am simtit!
  -pentru tot ce as fi putut sa inteleg si nu am inteles!
  -pentru tot ce puteam sa constientizez si nu am constientizat!
  -pentru iertarea pe care as fi putut sa o dau si nu am dat-o!
  -pentru bucuria pe care as fi putut sa o traiesc si nu am trait-o!
  -pentru Lumina pe care as fi putut sa o primesc si nu am primit-o!
  -pentru viata pe care as fi putut sa o ocrotesc si nu am ocrotit-o!
  -pentru visele pe care mi le-as fi putut împlini si nu le-am implinit!
  -pentru necunoscutul in care as fi putut sa pasesc si din teama, nu am indraznit sa pasesc!
  -pentru iubirea pe care as fi putut sa o exprim si nu am exprimat-o!
  -pentru tot ce puteam sa creez bun si frumos si nu am creat pentru gloria Ta Doamne si a Imparatiei Tale Divine!
  Pentru tot ce stiu si nu stiu ca am gresit, pe Tine, Doamne, care esti Mila si Iubirea infinita,Te rog, iarta-ma si ma imbraca cu nesfarsita Ta Iubire si Lumina!

  Iti multumesc, Doamne:
  -pentru toata frumusetea pe care am vazut-o izvorand din Tine !
  -pentru muzica tacuta a Inimii Tale, pe care mi-ai dezvaluit-o auzului!
  -pentru tot ce am simtit bun si minunat in viata mea!
  -pentru tot ce prin harul Tau am inteles!
  -pentru lumina pe care am sorbit-o in adancul meu!
  -pentru iertarea pe care daruind-o, am dobandit pace!
  -pentru bucuria fiecarei clipe traite in Tine, Doamne!
  -pentru toate cadourile spirituale care mi-au imbogatit fiinta!
  -pentru viata mea, care e a Ta, o mica parte a simfoniei existentei!
  -pentru visele care au prins forma prin armonia iubirii Tale pentru mine!
  -pentru necunoscutul in care am pasit plin de curaj, regasindu-Te!
  -pentru iubirea coplesitoare cu care ma dezmierzi clipa de clipa!
  -pentru tot ce am creat prin Tine bun si frumos, aducand cu umilinta lauda Imparatiei Tale divine!
  Dumnezeu, Tatãl nostru, plimbandu-se prin casa mea imi va lua toate grijile ºi va vindeca toate bolile mele si ale familiei mele în Numele lui Iisus, Amin !

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: