Radu Preda, despre ruperea Mitropoliei Clujului: "In biserica se platesc polite si razbunari". Ce spune despre episcopii "tradatori"

Radu Preda, despre ruperea Mitropoliei Clujului:

„In biserica se platesc polite si razbunari”. Ce spune despre episcopii „tradatori”


Teologul Radu Preda crede ca decizia Sfantului Sinod, prin care Mitropolia Clujului a fost rupta in mod barbar de catre interesele oculte ale ierarhilor, este una rusinoasa.

Este o decizie rusinoasa. Din pacate duhul politicianist a intrat in biserica. Asta inseamna ca ne platim polite, ne razbunam, facem partide, trecem de la unii la altii, ne razbunam. Ceea ce in politica joaca un rol impropriu electoratul, in politica bisericeasca joaca laicatul„, a spus Radu Preda.

Tonul abordat de teologul Radu Preda arata clar ca tensiunea dintre ierarhii ortodocsi este una extrem de mare. „Avem de-a face cu o manifestare trista a unor frustrari si complexe strict personale a unora dintre episcopi, o manifestare care nu aduce decat deservicii bisericii. Ne aflam intr-un absurd razboi ortodox-ortodox. Problema care ne doare pe noi este ca IPS Bartolomeu chiar daca a facut mitropolia la nervi aavut o intentie istorica. A vrut sa echilibreze centrul de la Sibiu cu un centru real mitropolitan, in inima Transilvaniei, adica la Cluj. Noi, practic cu decizia infiintarii mitropoliei de la Cluj luam in posesie teritoriul Transilvaniei, adica ceea ce s-a stabilit in 1918„, a precizat Radu Preda.

Radu Preda i-a catalogat pe cei doi ierarhi care au fost langa Bartolomeu Anania, iar acum s-au intors impotriva noului mitropolit de la Cluj, IPS Andrei, ca fiind „nerecunoscatori” si cu „probleme personale„.

IPS Irineu si PS Sofronie de la Alba au decis sa se rupa de Mitropolia de la Cluj si sa treaca in subordinea mitropoliei de la Sibiu. Ambii au fost episcopi dragi lui IPS Bartolomeu Anania.

Teologul Preda mai spune despre IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, ca a incercat sa salveze situatia in interiorul Sinodului. „Este un om al pacii. A actionat bisericeste si nu a vrut sa se puna impotriva presedintelui Sinodului, care este Patriarhul Daniel. In timp ce IPS Andrei a actionat bisericeste,toti ceilalti au actionat impotriva„, a mai afirmat Radu Preda.

Radu Preda, despre espiscopii tradatori:

IPS Irineu, fost episcop vicar de Cluj, in prezent arhiepiscop de Alba: „Gestul arata ca omul are o problema personala, omul prezinta o patologie pe care si-o manifesta personal„.

PS Sofronie, episcop de Oradea: S-a rupt comuniunea intre el si Bartolomeu, este exemplu nerecunostintei supreme. Exemplu abjectiei carieristice„.

3 comentarii la „Radu Preda, despre ruperea Mitropoliei Clujului: "In biserica se platesc polite si razbunari". Ce spune despre episcopii "tradatori"”

  1. de ce este rusinoasa? RUSINOS NU A FOST CAND IPS.BARTOLOMEU A INTORS SPATELE IPS.LAURENTIU??? DE CE A FACUT ASTA? Sa nu se mai faca atata nacaz din asta, ca NU e drept! Realizarea mitropoliei Ips.Bartolomeu, a produs o rana adanca in inimile tuturor, mai ales la SB! Asta nu e Rusine..? Radu Preda nu este o autoritate-n BOR! Sa-si vada de Catedra lui, iar ce nu tine de el, sa lase-n seama altora ce sunt in masura!

  2. de ce este rusinoasa? RUSINOS NU A FOST CAND IPS.BARTOLOMEU A INTORS SPATELE IPS.LAURENTIU la 5 luni de la intronizarea lui la SB??? DE CE A FACUT ASTA? Sa nu se mai faca atata nacaz din asta, ca NU e drept! Realizarea mitropoliei Ips.Bartolomeu, a produs o rana adanca in inimile tuturor, mai ales la SB! Asta nu e Rusine..? Radu Preda nu este o autoritate-n BOR! Sa-si vada de Catedra lui, iar ce nu tine de el, sa lase-n seama altora ce sunt in masura!

  3. RADU PREDA desi TEOLOG, NU ARATA ASTA!!! Daca IPS.IRINEU „are o problema” inseamna ca IPS.BARTOLOMEU o avea rau de tot cu capu daca i-a intors spatele IPS.Laurentiu cand in 13 nov 2005 a fost instalat iar el in 25 martie 2006 i-a intors spatele definitiv, el caruia trebuia sa i se supuna! Aici e probelema: de ce nu s-a supus NOULUI Mitropolit al ARDEALULUI??? Asta PROBLEMA, nu la IPS.IRINEU! Radu Preda sa isi vada de lungul nasului sau, sa se intinda numai cat ii este plapuma!
    Iar acum „Vai Mitropolia Clujului!” PIUA! STOP! Problema sta in martie 2006, nu in 17 febr 2012!!! Cautati si veti afla, apoi sa judecati!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: