Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril a salutat delegația Bisericii Ortodoxe Antiohiene (PHOTO, VIDEO)

Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril a salutat delegația Bisericii Ortodoxe Antiohiene

(PHOTO, VIDEO)

La 22 iulie 2013, la Reședința Patriarhală de la mănăstirea „Sfântul Daniil” a avut loc întâlnirea Sanctității Sale Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril cu delegația Patriarhiei Antiohiei, care a sosit pentru participare la solemnitățile prilejuite de aniversarea a 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei.

Delegația este condusă de mitropolitul Mexicului, al Americii Centrale, Insulelor Caraibe și Venezuelei Antonie. De asemenea, împreună cu el a sosit din Liban episcopul de Hrisopol Constantin. Oaspeții sunt însoțiți de reprezentantul Patriarhului Marii Antiohii și al întregului Orient pe lângă Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii arhiepiscopul de Filippopol Nifon.

Din partea Bisericii Ortodoxe Ruse la întâlnire au participat președintele Departamentului pentru relații externe bisericești al Patriarhiei Moscovei mitropolitul de Volokolamsk Ilarion, președintele Departamentului Sinodal pentru caritatea bisericească și slujirea socială episcopul de Orehovo-Zuevo Panteleimon, colaboratorul DREB ieromonahul Ștefan (Igumnov).

Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril a salutat oaspeții.

„Pentru noi este o mare bucurie că domniile voastre ați sosit în capitala Rusiei și, împreună cu noi, veți sărbători la Moscova, Kiev, Minsk aniversarea a 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei. Acest eveniment are o mare importanță pentru Biserica noastră”, a spus Preafericitul Stăpân. „După cum cunoașteți, renașterea Ortodoxiei ruse a început acum 25 de ani, când a fost sărbătorită aniversarea a 1000 de ani de la Creștinarea Rusiei. În cei 25 de ani s-au produs schimbări mari: au fost restabilite zeci de mii de biserici și sute de mănăstiri, s-au deschis zeci de seminare teologice, au apărut universități, mass-media ortodoxe. Dar lucrul cel mai principal – s-a schimbat componența turmei păstorite de noi, au apărut mai mulți oameni de vârstele medie și tânără, care fac să fie pline lăcașurile noastre sfinte. Tradițiile, obiceiurile ortodoxe se înrădăcinează în viața rușilor, ucrainenilor, belorușilor contemporani și a altor odrasle ale Bisericii Ortodoxe Ruse. De aceea în centrul festivităților din prezent va fi mulțumirea Domnului, pe care noi sperăm să o săvârșim împreună cu toate Bisericile Ortodoxe, rugând de la Dumnezeu binecuvântare pentru viitoarea călătorie în istorie a Bisericii noastre întru slava sfântului Lui nume și pentru binele duhovnicesc al popoarelor noastre”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a menționat în mod deosebit relațiile sale de mulți ani cu mitropolitul Mexicului, al Americii Centrale, Insulelor Caraibe și Venezuelei Antonie. „Dumneavoastră ați fost de multe ori la noi, v-ați cunoscut cu Patriarhii Alexii I, Pimen, Alexii II, cu părintele meu duhovnicesc – mitropolitul Nicodim. Sunteți un vechi prieten al Bisericii Ortodoxe Ruse și astăzi sunteți unul din cei mai în vârstă și stimați membri ai episcopatului Patriarhiei Antiohiei. Domnia Voastră sunteți un exponent viu al tradițiilor și înțelepciunii Bisericii voastre și, ceea ce este cel mai important, – un purtător al memoriei istorice în care se păstrează istoria bunelor relații dintre Bisericile noastre”.

La rândul său, mitropolitul Antonie a remarcat că sărbătorirea aniversării a 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei este nu doar o festivitate pentru Rusia, ci semnifică renașterea Ortodoxiei orientale. „Suntem datori cu multe Bisericii Ortodoxe Ruse și poporului rus. În acești ani grei noi mulțumim Bisericii Ortodoxe Ruse pentru poziția ei și suntem recunoscători pentru poziția Statului Rus în raport cu noi”, a subliniat conducătorul delegației antiohiene.

Situația creștinilor în Siria, slujirea Patriarhiei Antiohiei celor oropsiți, refugiaților, persoanelor ce au avut de suferit în rezultatul acțiunilor militare și ajutorul acordat lor de către Biserica Ortodoxă Rusă au constituit temele principale ale discuției care a urmat, în cadrul ei fiind dezbătute și problemele relațiilor interortodoxe și intercreștine.

După terminarea întâlnirii, luând în seamă trudele întru binele Sfintei Biserici și în legătură cu aniversarea a 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei, Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril le-a înmânat membrilor delegației Patriarhiei Antiohiei distincții ale Bisericii Ortodoxe Ruse. Mitropolitul Antonie, arhiepiscopul Nifon și episcopul Constantin au fost învredniciți de ordinul sfântul întocmai cu apostolii cneaz Vladimir gradul II.

De asemenea, în amintirea aflării în Sfânta Rusie Sanctitatea Sa a oferit în dar reprezentanților Patriarhiei Antiohiei mici omofoare și  toiaguri arhierești.

Serviciul de comuinicații DREB/Patriarchia.ru