SĂRBĂTOAREA SFINTEI MUCENIŢE FILOFTEIA LA CURTEA DE ARGEŞ

Sărbătoarea Sfintei Muceniţe Filofteia la Curtea de Argeş

 
Citiţi şi:
 * * *

Peste zece mii de credincioși au fost prezenţi, astăzi, 7 decembrie 2012, la Curtea de Argeș pentru a participa la sărbătoarea închinată Sfintei Mucenițe Filofteia. Dacă ieri după-amiază racla cu sfintele moaște a fost scoasă în procesiune din paraclisul arhiepiscopal, în această dimineață, începând cu orele 9:30, în Catedrala Arhiepiscopală, Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Preasfințitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, precum şi cu un sobor de preoţi şi diaconi.

„Să pomenim, cu ajutorul lui Dumnezeu, numele lui Iisus Hristos, să cerem să vină în inima noastră, în sufletul nostru, în casa noastră, să pomenim numele Maicii Domnului, numele sfinţilor a căror nume îl purtăm fiecare şi a sfinţilor la care venim să fim în comuniune la rugăciune cum a fost şi astăzi cu Sfânta Muceniţă Filofteia. Vă mulţumim din toată inima pentru solidaritate ortodoxă românească”, a spus în cuvântul de învăţătură Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, după cum informează TRINITAS TV.

„Sfânta Filofteia a rămas în istoria Bisericii prin actele de milostenie pe care le-a făcut şi prin iubirea jertfelnică pe care a avut-o faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele. Cei doi sfinţi, Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfânta Muceniţă Filofteia, ne îndeamnă pe fiecare dintre noi ca să ne luăm crucea şi să îl urmăm pe Mântuitorul Iisus Hristos pe drumul acestei vieţi şi să căutăm să ne împodobim sufletele noastre cu alesele virtuţi creştine şi mai ales cu toată fapta cea bună”, a spus Preasfinţitul Părinte Visarion.

„Noi, din Episcopia Caransebeşului, ne-am bucurat astăzi venind la Curtea de Argeş, venind şi în acest an la invitaţia Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Calinic ca să slujim Sfânta Liturghie şi să ne închinăm cu evlavie purtând în inimile noastre pomelnicul tuturor preoţilor şi credincioşilor din Episcopia noastră, rugând-o pe Sfânta Filofteia să mijlocească pentru mântuirea noastră înaintea Tronului Preasfintei Treimi”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian.

„Mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic al Argeşului şi Muscelului pentru dragostea părintească şi pentru bucuria cu care ne primeşte de fiecare dată aici în Reşedinţa Arhiepiscopală. Pentru credincioşii care vin să se închine şi să se roage la moaştele Sfintei Filofteia nici un efort nu este prea mare având în vedere darurile pe care Dumnezeu le revarsă asupra noastră prin lucrarea sfinţilor bineplăcuţi lui Lui”, a spus Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul.

„La toate pelerinajele din ţara noastră, şi la Sfânta Parascheva şi la Sfântul Dimitrie Basarabov, ca şi aici la Curtea de Argeş la pelerinajul la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia, credincioşii vin cu multă dragoste, răbdare şi credinţă. Această putere de a îndura frigul vine din harul lui Dumnezeu, din credinţa pe care o poartă în suflet”, a spus Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul.

Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia au fost depuse încă de aseară în fața Catedralei Arhiepiscopale într-un spațiu special amenajat. Temperatura scăzută nu a fost o piedică în calea pelerinilor veniți să ceară de la Bunul Dumnezeu împlinirea rugăciunilor prin mijlocirea Sfintei Filofteia.

Sfânta Muceniță Filofteia ocrotește de peste 600 de ani Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, sfintele moaștele fiind aduse în Biserica Mitropolitană din Curtea de Argeș în anul 1396, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân. Este ocrotitoarea tinerilor, a copiilor, grabnic ajutătoare a celor aflați în diferite suferințe trupești și „aducătoare de ploi”.

Din anul 1949 racla cu sfintele moaște se află în paraclisul arhiepiscopal, urmând să fie mutată în viitorul apropiat în noua catedrală, închinată Sfintei Mucenițe Filofteia, care se construiește foarte aproape de ctitoria domnitorului sfânt Neagoe Vodă Basarab.

Sursa: basilica.ro

%d blogeri au apreciat: