Acasă > ORTODOXIE > Fotografia zilei: MOAŞTELE CUVIOASEI FILOTEEA DE LA CURTEA DE ARGEŞ. SFÂNTA FILOTEEA – MUCENIŢĂ DE DOAR 12 ANI?

Fotografia zilei: MOAŞTELE CUVIOASEI FILOTEEA DE LA CURTEA DE ARGEŞ. SFÂNTA FILOTEEA – MUCENIŢĂ DE DOAR 12 ANI?

CITIŢI ŞI: 

MOAŞTELE CUVIOASEI FILOTEEA DE LA CURTEA DE ARGEŞ

Tuturor ni s-a predicat, unii au citit, iar alţii au auzit în slujba Sfintei Filoteea că cea cinstită de argeşeni ca „sfântuliţa”  este o fetiţă de doar 12 ani, care a fost ucisă de tatăl său, pentru că aceasta îi împărţea la săraci mâncarea trimisă de soţia sa de-a doua şi mama vitregă a Filoteei.

 În racla de la Curtea de Argeş însă, cei care se uită cu atenţie observă că mâna sfintei este acolo unde ar trebui să fie picioarele „copilei de 12 ani”, iar acea mână este o mână de femeie în vârstă şi nici pe departe nu seamănă cu mânuţa unei fetiţe de 12 ani. 

De altfel, cei care au văzut-o pe „sfântuliţa” argeşenilor dau mărturie şi susţin:  „racla e prea mică” şi „picioarele sfintei sunt pe lângă corp… spre cap”. 

Pornind de la informaţiile de mai sus, suntem îndreptăţiţi să dăm crezare monahului cărturar Patapie Athonitul, bibliotecarul Schitului Kavsokalivia din Sfântul Munte Athos, care demonstrează într-o lucrare de-a sa că „sfântuliţa” de la Curtea de Argeş este Cuvioasa Filoteea din Pamfilia, care cu pace s-a săvârşit, la adânci bătrâneţi, a cărei viaţă a fost scrisă de către Sfântul Patriarh Eftimie al Târnovei şi a fost tradusă în ultimii ani şi în limba română. 

Arhiepiscopia Argeşului ar trebui să facă lumină în acest caz şi, în consecinţă, să procedeze cu înţelepciune şi discernământ la zugrăvirea unei icoane conforme vieţii autentice, la aşezarea moaştelor într-o raclă pe măsura rămăşiţelor făcătoare de minuni, precum şi la realcătuirea slujbei, acatistului  şi sinaxarului sfintei Filoteea spre restabilirea adevărului, mişcaţi fiind spre aceasta de porunca a 9-a din Decalog, ca şi de cuvintele înfricoşătoare ale Domnului: „Adevărat, adevărat vă spun vouă; că pentru orice cuvânt deşert pe care-l vor rosti  fiii oamenilor, vor da seamă în ziua judecăţii!”. 

Categories: ORTODOXIE Tags:
 1. cristian
  decembrie 8th, 2012 la 17:38 | #1

  cine a facut fotografia?

 2. cristian
  decembrie 8th, 2012 la 17:43 | #2

  cine confirma ca acolo este mina Sfintei?

 3. cristian
  decembrie 8th, 2012 la 18:26 | #3

  asta e mare indrazneala
  o asa indrazneala am auzit si cu privire la viata Sf Maria Egipteanca

 4. cristian
  decembrie 8th, 2012 la 18:27 | #4

  indrazneala peste masura

 5. Andrei Nan
  decembrie 9th, 2014 la 21:21 | #5

  ideea ca s-ta ar fi o copila de 12 ani e o inventie scornita la Curtea de Arges. Viata ei autentica a fost scrisa de catra St. Eftimie Tamblac patr. de Tarnovo in sec. XIV si se gaseste si in romana. S-ta Fiofteea este o martira din veacul al treilea.

 1. Nici un trackbacks momentan.