Scârţâituri între Patriarhia Ierusalimului şi cea a Antiohiei

qatar-theofilos

Scârţâituri între Patriarhia Ierusalimului  şi cea a Antiohiei

 Legături:

Sâmbătă, 9 martie 2013

Autor: Emilios Polyghenis

 

Scârţâituri capabile să provoace o ruptură deschisă în relaţiile a două străvechi Patriarhii a provocat alegerea de către Patriarhia Ierusalimului a unui nou Arhiepiscop de Qatar, într-o regiune care constituie teritoriul canonic al Patriarhiei Antiohiei.

Potrivit subiectului care a fost făcut public de Romfea.gr, în Patriarhia Antiohiei există o puternică nemulţumire legată de alegerea, în urmă cu câteva zile, de către Patriarhia Ierusalimului, a Arhimandritului Macarie ca „Arhiepiscop de Qatar”.

Acest gest răneşte – se vorbeşte în Patriarhia Antiohiei – „relaţiile fraterne dintre Biserica Antiohiei şi Biserica Ierusalimului”. S-a precizat că este „un act anticanonic, întrucât statul Qatar, împreună cu toate ţările din Golful Persic, aparţine canonic jurisdicţiei Patriarhiei Antiohiei”.

În nici un caz nu poate fi acceptată o astfel de hotărâre, care numeşte un episcop într-un teritoriu ce prin tradiţie aparţine Bisericii Antiohiei, fără ca aceasta să fie măcar informată.

Culisele cazului sunt tensionate, însă Patriarhia Ierusalimului nu a adoptat încă o poziţie oficială. Cu excepţia scurgerilor din presă care răspândesc argumente nefondate de tipul „Patriarhul Ierusalimului de atunci, Diodor, a trimis un reprezentant pe la mijlocul anilor ’90 şi n-a existat nicio reacţie” sau „că a vizitat în 2010 regiunea pentru construirea primei biserici ortodoxe în Emirate” nu consfinţeşte nici un drept Patriarhiei Ierusalimului, se spunela Damasc.

În Patriarhia Antiohiei există o părere contrară şi nu sunt dispuşi să fie de acord cu această faptă anticanonică, aşa cum o numesc, a Patriarhiei Ierusalimului. „Qatar-ul aparţine Patriarhiei Antiohiei”, a clarificat pentru Romfea.gr un membru de rang înalt din Patriarhie.

Singura prezenţă a Patriarhiei Ierusalimului în Qatar o constituie câteva Dumnezeieşti Liturghii, care au fost oficiate în sala unui hotel şi împotriva cărora răposatul Patriarh al Antiohiei, Ignatie, a protestat dur de mai multe ori.

Persoanele simpatizante ale noului Patriarh al Antiohiei pun următoarea întrebare simplă: Dacă Qatar-ul aparţine Patriarhiei Ierusalimului, atunci de ce actualul Patriarh al Ierusalimului, în anii ’90, deţinea ca arhimandrit – aşa cum spune el însuşi în CV-ul său oficial – poziţia de „exarh al Qatar-ului”? Era exarh într-un teritoriu canonic al Patriarhiei Ierusalimului?

Titlul oficial al Patriarhului Antiohiei este „al Siriei, Arabiei, Ciliciei, Iviriei şi al întregului Răsărit”, a spus un cleric care susţine drepturile Patriarhiei Antiohiei.

„Cei care consideră că Qatar-ul nu este cuprins în acest titlu sunt cel mai probabil fie necunoscători de geografie, fie au alte scopuri”, a subliniat.

Credincioşii ortodocşi care se află în Qatar şi care provin din Palestina sunt foarte puţini, subliniază pentru Romfea.gr un cleric cu mare experienţă în regiune. 

„Există raţiuni economice şi politice pentru ca Patriarhia Ierusalimului să-şi dorească să aibă un rol important şi activ în Emirate”. „Se spune desigur – continuă acelaşi cleric – că Patriarhul Ierusalimului are o relaţie apropiată de prietenie cu un fost diplomat, care l-a convins că este în interesul Patriarhiei Ierusalimului să aibă o prezenţă puternică în regiune”.

„Dacă o Patriarhie sau o altă Biserică Ortodoxă deschide o biserică sau numeşte un episcop propriu pe teritoriul aparţinând canonic altei Biserici, atunci întregul edificiu se va prăbuşi… Ceva asemănător n-a făcut şi Patriarhia României Patriarhiei Ierusalimului şi atunci a reacţionat puternic? Adică  sunt valabile două măsuri şi două greutăţi?”, a spus pentru Romfea.gr cineva din Patriarhia Antiohiei.

 

Traducere: https://acvila30.ro/ ; sursa: romfea.gr

Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [ https://acvila30.ro ], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea https://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.

 

 

Un comentariu la „Scârţâituri între Patriarhia Ierusalimului şi cea a Antiohiei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: