VIENA:
DE LA VIZITA PATRIARHULUI SERBIEI LA CONTINUAREA DIALOGULUI
DINTRE ORTODOCŞI ŞI CATOLICI
Viena devine în aceste zile centrul promovării relaţiilor dintre ortodocşi şi catolici la iniţiativa, atât a catolicilor, cât şi a ecumeniştilor. Vizita Patriarhului Irineu al Serbiei la Viena are loc doar cu câteva zile înainte de întrunirea Comisiei Mixte de Dialog Teologic dintre ortodocşi şi romano-catolici (papistaşi) în acelaşi oraş. Onorurile catolice aduse Patriarhului sârb, declaraţiile despre încercarea comună cu catolicii pe drumul către unire, filo-papismul exacerbat sunt acte ecumeniste care într-adevăr îi bucură pe catolici care îi văd pe ecumenişti osârduitori în a se supune „Bisericii romano-catolice surori”. Şi în timp ce Patriarhul Serbiei ia drumul întoarcerii de la Viena la Belgrad, lăsându-i absolut satisfăcuţi pe papistaşii care au recunoscut în persoana sa pe un autentic reprezentant al ecumenismului filo-catolic, în mai puţin de o săptămână, paşii participanţilor la Comisia Mixtă de Dialog Teologic îi vor duce la Viena. Acolo, în frunte cu Mitropolitul Ioannis de Pergam, vor încerca „să rezolve problema” primatului papal, căutând pentru el interpretări îndeobşte acceptate, parcă erezia (kakodoxia) catolică poate să-şi facă loc în Teologia Ortodoxă a Sfinţilor Părinţi, care a condamnat erezia papismului, printre alte motive, chiar pentru această pretenţie papală eretică de recunoaştere a primatului papei. Catolicii, atât cei de la Viena, cât şi cei de la Vatican, vor depune orice încercare posibilă, ca să reuşească acceptarea „primatului” de către ortodocşi. Şi aşa cum se vede, participanţii la dialog, din partea ortodocşilor, nu păstrează o linie stabilă de respingere a pretenţiei catolice. Textele comune ale Comisiei Mixte de Dialog semnate până astăzi demonstrează cedarea treptată a membrilor ortodocşi în faţa pretenţiilor catolice. Teologi şi clerici cu autoritate au atras atenţia asupra mulţimii tezelor neortodoxe care se află în aceste texte.
De această dată, la Viena, se pregăteşte încă un astfel de text prin care se va găsi teologia „conciliantă” a primatului?
(trad. : Frăţia Ortodoxă Misionară „Sfinţii Trei Noi Ierarhi”, sursa: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/09/blog-post_4020.html)
Catolicul arata ortodoxului ce nici el nu vede,un stramb inceput de drum comun…