Acasă > Pagini de Sinaxar > SFÂNTA CUVIOASĂ DIMITRA DIN KIEV, născută în Silistra şi vieţuitoare în Basarabia

SFÂNTA CUVIOASĂ DIMITRA DIN KIEV, născută în Silistra şi vieţuitoare în Basarabia

       Sfânta Cuvioasă Dimitra (Matrona Egorova) s-a născut în anul 1810, în oraşul Silistra, Bulgaria, din părinţi evlavioşi, Alexandru şi Maria. La sfârşitul anilor 20 ai secolului al XIX-lea, familia ei s-a mutat în Basarabia, fugind de asuprirea turcească şi de hărţuiala creştinilor ortodocşi din Bulgaria. Matrona a fost căsătorită cu căpitanul armatei ruseşti Ivan Egorova, care a murit eroic în timpul Războiului din Crimeea (1853-1856).

          După moartea soţului a continuat ajutorarea răniţilor pe câmpul de luptă. Într-o bătălie a fost rănita şi ea, dar nu s-a îndepărtat de îndeplinirea sarcinilor ei. Spitalul era amenajat în casa sa din Kiev.

          După Războiul din Crimeea, în septembrie 1856, Cuvioasa Dimitra s-a mutat definitiv la Kiev şi s-a stabilit langă peşterile Lavrei. Aici l-a întâlnit pe Mitropolitul Isidor al Kievului, care i-a fost părinte duhovnicesc. Acesta a îndrumat-o la înfiinţarea unei societăţi a femeilor ortodoxe rămase văduve şi sarace. După ce a cumpărat mai multe apartamente pentru femeile sărace şi văduve, a adormit în Domnul la 9/22 martie 1878 la Sankt Petersburg.  

Pe 8/21 august 1878 Sfintele ei Moaşte au fost aduse la Kiev şi aşezate în Mănăstirea Vedenski, ctitoria sa. La 18 aprilie 2008, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Ucraina a trecut-o în rândul sfinţilor.

Categories: Pagini de Sinaxar Tags:
  1. CRISTINA
    februarie 16th, 2021 la 12:11 | #1

    va rog sa ma ajutati cu acatistul Sf Dimitra din Kiev
    Multumesc

  1. Nici un trackbacks momentan.