SFÂNTUL DIONISIE EXIGUUL ESTE SĂRBĂTORIT MÂINE ÎN BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ


SFÂNTUL DIONISIE EXIGUUL

ESTE SĂRBĂTORIT MÂINE ÎN BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul este sărbătorit mâine în Biserica Ortodoxă Română
Biserica Ortodoxă Română îl prăznuieşte, mâine, pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul. Cunoscut traducător de scrieri patristice din Dacia Pontică el este considerat al doilea mare teolog daco-roman după Sfântul Ioan Casian.Informaţii despre viaţa sfântului aflăm de la părintele Alexandru Moţoc, inspector general bisericesc: „Monahul dobrogean Dionisie Exiguul, Smeritul sau Cel Mic cum îl numesc studiile romano-centrice de Patrologie, s-a născut în Sciţia Minor în Dobrogea anilor 465 d. Hr. Informaţii despre sine ne oferă date chiar Dionisie Exiguul când scrie într-o epistolă Preafericitului Stăpân Părinte Episcop Petru, cum îl numeşte, care potrivit cercetătorilor ar fi fost cel cu care şi-a început viaţa monahală în Dobrogea noastră şi de sub oblăduirea căruia a plecat atunci când a fost solicitat la Roma. Este foarte clar faptul că a fost chemat de Papa Vilasie la Roma şi ştim cu certitudine că în iarna dintre 496 şi 497 a ajuns la Roma şi a fost primit şi aşezat în Mănăstirea Sfânta Anastasia şi a primit însărcinări legate de organizarea cancelariei pontificale şi de întreţinere a arhivei. Lucrul acesta l-a făcut cu maximă competenţă astfel încât ajunge să fie considerat un nou fondator al arhivelor pontificale păstrând mărturia credinţei ortodoxe a şi fost alături de călugării sciţi pe care i-a primit la Roma şi pe care i-a sprijinit întotdeauna în ceea ce a însemnat la vremea respectivă disputa privitoare la pătimirea Mântuitorului Hristos, dispută care nu l-a făcut să rătăcească de la mărturia sfinţilor părinţi”, informează Radio TRINITAS.În mod deosebit trebuie subliniat că Sfântul Cuvios Dionisie este cel care a fixat „cronologia erei creştine”. În acest demers, el a luat pentru prima dată ca punct de plecare, pentru numărarea anilor, Naşterea Mântuitorului.

Cronologia întocmită de el a fost adoptată încă din secolul al VII-lea în Italia, din secolul al VIII-lea în Anglia, apoi, cu timpul, în toate ţările lumii.

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul a fost trecut în rândul sfinţilor în anul 2008. Proclamarea solemnă a canonizării sale a avut loc la 26 octombrie, acelaşi an, în cadrul Sfintei Liturghii oficiată la Catedrala Patriarhală, cu prilejul prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Cei interesaţi pot afla mai multe din lucrarea „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul. Părintele erei creştine ” a Părintelui Alexandru Moţoc, susţinută ca teză de doctorat în Teologie şi apărută la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă.

Un comentariu la „SFÂNTUL DIONISIE EXIGUUL ESTE SĂRBĂTORIT MÂINE ÎN BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: