SFÂNTUL GAVRIIL GEORGIANUL: Tu ai venit în această lume, ca să ajungi preot! – Nimic fără binecuvântare!

 Coperta_Gavriil-Georgianul111

          Părintele Gavriil nutrea multă iubire şi respect față de cei care-şi afieroseau viaţa lui Hristos. Cineva, care astăzi este preot, ne-a povestit:

          „Părintele Gavriil era deseori aspru cu oamenii, dar faţă de mine arăta multă înţelegere şi răbdare.

          – De unde atâta smerenie, fratele meu?, mi-a spus odată cu un gest teatral.

          Şi el însuşi, care cunoștea cele ascunse ale sufletului fiecărui om, a răspuns la întrebare. Avea harisma străvederii, dar şi harisma înainte-vederii:

          – Tu ai venit în această lume, ca să ajungi preot, mi-a spus.

          Şi foarte repede s-a îndeplinit această profeţie a sa. În Săptămâna Luminată, la puţin timp după hirotonia mea, duhovnicul meu m-a luat în altar şi m-a îmbrăcat cu veşmintele. Pentru mine, aceasta a fost o mare recompensă de la Domnul şi aşa, după Liturghie, din recunoştinţă, curăţam cu atenţie, cu săpun, Proscomidiarul, Sfânta Masă, toate sfintele obiecte şi solea. În acea zi, Părintele Gavriil a intrat de câteva ori în altar, m-a privit cu atenţie cum făceam treburile, dar, spre uimirea mea, n-am remarcat nimic pe faţa lui, care să fi comentat în felul său caracteristic comportamentul meu. De obicei, nu lăsa niciodată vreun eveniment neobservat. Lăuda pe oricine pentru munca pe care o făcea, iar cuvintele Starețului i se întipăreau aceluia în memorie. Trecuseră câteva luni deja, iar cu puţin timp înainte de Schimbarea la Faţă m-a strigat şi mi-a spus cu blândețe:

          – Tu, care în Săptămâna Paştelui ai făcut, fără binecuvântare, curăţenie generală, nu se cuvenea. Noi facem aceasta înainte de Schimbarea la Faţă. Şi nu avem nevoie de nimeni. Suntem deja destui pentru această treabă.

          Astfel, cu această blândeţe şi în acest mod delicat mă învăţa cum trebuie să mă comport şi să iau întotdeauna binecuvântare pentru orice fac. Atunci am ajutat şi eu la curăţenia mănăstirii. Am lucrat timp de trei zile fără să ridicăm capul. Începuserăm de la curtea bisericii şi de la porţi şi am încheiat cu diferitele obiecte sfinte. Toate străluceau. Te minunai văzând modul în care sfântul Stareţ curăţa şi ștergea candelele, sfeşnicele şi celelalte vase bisericeşti”.

traducere: www.acvila30.ro